意見反饋
義工

家庭理財 今日: 5|主題: 40412

跳至
兩人月入僅萬四,是否買樓冇望呢?

複式洋房

國民生產總值:208

x

x

侯爵府

國民生產總值:21395

Re: 兩人月入僅萬四,是否買樓冇望呢?

恕我直言, 如果兩公婆合共每月14,000元, 我不會買樓.

130萬樓價的樓, 應該不會大, 當佢500呎,

管理費500元(1元呎, 好保守) = 500元
差餉 = 800元
水費 = 30元(一季90元, 兩公婆應該不會用好多水)
電費 = 700元(夏天開冷氣)
媒氣 = 200元
供樓 = 4,800元
送錢 = 當每日40元, 1日40元 = 1,200
還有兩公婆, 每日返工車錢 = (當20一日, 返20日工 x2) = 800
還有返工每日飯錢 = (20日 x 20日 x 2) = 800
= 9,110
甘還有無錢比家用父母?

最保守
每人每個月只有2500元
萬一果個月, 你們是但一個不舒服看醫生?
又萬一父母生日要出街食飯夾錢?

想買件衫不得
想出街看戲不得

最慘萬一加息, 供樓不止4,800元, 做得20年期, 應該係fix年期, 不fix amount, 到時不止供4,800元.

再加上萬一是但一個失業? 點算?

sales 一定話供樓好過租樓, 但係租樓隨時走人, 業主收返層樓的機會好小, 佢要補錢比你走, 除非租約期滿.

複式洋房

男爵府

國民生產總值:6059

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Goofyan,
你個case......我都唔贊成買樓呀!
你地咁後生,就咁因為層樓而唔可以去玩,唔可以睇下戲,想食餐好d又唔得,什至想進修都冇多餘$$,唔好話廿年,俾你只係供十年又點?你地宜家會決定唔要bb,但若干年後,好可能好想要一個屬於你同你老公0既愛情結晶品都唔定(我就係例子).
如果,真係要買,就不如買d唔過一百萬0既上車盤,會供得輕鬆d,最近我有個朋友,係屯門買左一層十年樓齡0既樓,6百幾呎,都係9x幾萬,佢地兩公婆都好開心架!
至於,結左婚係咪都要俾錢返屋企......呢d要睇下你屋企經濟點喇!

侯爵府

下, 你甘問我, 我點答你呀? 每個人的家庭不同, 但係我自己覺得, 阿媽阿爸養到你甘大.....

大宅

國民生產總值:2297

Goofyan,
首先我個人幾欣賞你同男友都好有細節既planning,有商有量.而且你們也年輕,做事很有計劃,值得一讚.
至於分析,hinhinmummy都好詳細為你分析,我就沒有這方面優點提供了.不過我想提我一小點個人經歷給你這麼乖的女孩知,我當初結婚,買樓是沒有在金錢上作出planning,結果我們花了好像天文數字一樣(按比例計)的使費,現在蒙上非常非常嚴重的經濟問題.縱使我們的收入比你們高(但比很多媽咪低).所以也給你忠誠的議建就是:量力而為.
我們雖然買樓,有自己物業(其實已是負資產),但現在也不認為是好值得高興的事.但又奇怪我們沒有後悔,只是當時使錢使得太過份.而定供樓也很吃力.
你除了想是否買樓,你們結婚呢?裝修費呢?都要錢嘛~要計埋呢筆使費架?

男爵府

國民生產總值:6059

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hinhinmummy,
阿謝生仲未覆我,明天我見到佢再問問佢先.

複式洋房

國民生產總值:396

Rent a flat is better than buy! We are quite regret to have bought a flat instead of renting.
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

男爵府

國民生產總值:8075

我都唔係咁agree, 我今年廿一歲, 前年個陣我都係同我男朋友咁諗, 仲搵賣地產, 問左律師樓, 裝修費, 一切要既費用, 不過當睇o岩既時候, 點知我男朋友間公司打黎話要炒左佢, 話間公司要(材員), 隔左2個月間公司仲執賣添!! 好彩我地冇賣咋, 如果唔係都唔知點算喇! 個時我地一齊做野, 兩個搵兩萬咁又點丫, 有d野跟本預料唔到, 萬一你咁唔好彩你有左bb, 唔通你為左層樓落左個bb咩?? 而且供樓真係好辛苦o家! 我個friend前2年買左層樓諗住結婚, 結左婚一個月度有左個女, 而我個FRIEND又冇野做, 佢老公一個人做酒樓廚房有萬幾一個月, 但係雜費其實好多o家!! 佢2003年仲唔好彩意外有左個仔, 剛剛3月尾生左之嘛, 我睇見佢就辛苦喇! 所以有好多野唔好諗得咁完美. 就算我亞爸有錢買樓佢都唔買, 因為如果萬一層樓有D咩結構性問題你住落你先知, 到時就唔知點算O家喇~ 又要買樓宇既保險, 仲之考慮清楚先好做呀

別墅

國民生產總值:712

要預計埋利息一定會加, 只係幾時加0既問題, 除非你係定額供款, 唔係固定年期, 所以要預鬆d呀!

子爵府

國民生產總值:11134

2018勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Goofyan,

恕我直言, 你個case唔應該買樓, 因為點計都供唔掂.
仲有買樓有好多其它預計唔到既開支咖.

你不如計下好似依家唔洗供樓, 你地每月有剩幾多錢, or
就當你依家供緊樓, 一出糧就收起$4800, 再扣埋水電煤, 管理費同差響,睇下用剩番既錢過唔過到一個.

侯爵府

Goofyan

不記得計, 每年要交稅的.

大宅

國民生產總值:1459

goofyan:
我都係唔贊成,好辛苦架!

大宅

國民生產總值:1758

BK Milk勳章

我都唔贊成,因為你買左層樓,每一季要比差餉,我覺得都幾多,重有兩公婆一個月供完樓後得9千唔到,我覺得都幾緊,其實你可以租d平d的樓住住先,有d 3500就全包,不過個個人有唔同的想法,你可能覺得個個月比3500出去,咁就無左,供樓起碼二十年後就係自己,不過你真係要想清楚負唔責擔得起,我個人收入都有萬四,但我一定一定唔會自己買層樓供,因為我計過數供唔店
[img][/img]

別墅

國民生產總值:900

樓係一個目標, 不過如果只有萬多圓收入, 我都覺得你唔應該買住, 不過你有冇考慮過申請公屋? ----> 一般家庭收入上限表 其實你地o既條件都幾近, 不過可能要做多少少o野..... 努力啦....
我們應該感恩 神的話語令人清醒

大宅

國民生產總值:4428

好媽媽勳章

Goofyan,
我就建議你申請房協的樓,即係"房屋協會"唔係"房屋委員會",
普遍人所指的公屋係"房委",房委的公屋入息係較低,你兩個
人一定過,但你可以申請"房協樓",佢地的2人入息大概要在
$18000-$2xxxx左右,你可以打電話去問下,你地應該唔過,
而且佢地的樓保養得較好,仲可以揀九龍tim呀!(因為房委公
屋已經唔可以揀九龍多年lu...)
房協九龍區有:
觀塘花園大廈-玉蓮臺($2000-$3000)
觀塘花園大廈舊區(無lift最高8樓,$幾百-1千多)
油麻地駿發花園-第5座(好似係最貴租,成$3、4千)
紅墈嘉維村
新界:
西貢翠塘花園
將軍澳寶盈花園(最新)
荃灣祈得尊新村(最新)
香港果邊就唔多清楚lu.....

不過房協的租,亦比房委公屋相對貴一D
:-P [size=medium]希望以上資料能幫到你啦!如有錯漏,請見諒!!!

大宅

國民生產總值:2705

如果買左層樓之後,你以後既生活就只有供樓+慳錢,對於我來說,實在係一件很可怕的事......

複式洋房

國民生產總值:222

Goofyan,

Hello!你好, 雖然我無到買樓,但我20幾歲個陣都有過好似你而家既計劃, 我仲問政府借到60萬,不過我始終沒買因為我地計過,我唔係負擔唔到每月個5-6千蚊,而係我怕20年喎 kum長日子,如果中途有什麼變化點算呀 e.g. : 有了bb啦, 失業啦,有事要急用錢啦,....等等,唔通下下問人借 ?如果你地有好多積蓄既,你就可以唔去考慮呢d問題既! 唔好以為自己可以依計劃怎樣怎樣呀有好多野真係計唔到o家 !
我地個陣2人收入大概都有2萬o家!到頭來而家又咪因失業,攪唔掂 !
sorry, 我好長氣,但我只是想你地考慮清楚先好呀,第日所有問題都要靠自己家啦!祝你們快樂。

複式洋房

各位 :
好多謝你地俾左好多意見我呀,我會將你地俾我o既意見同我男友&佢家人傾下架喇。多謝~~

fannyyeung :
我點會嫌你長氣喎,你俾意見我,我應該多謝你至真,我地會再考慮清楚,亦都會量力而為架喇!我都祝你幸福快樂啦!

複式洋房

del

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.