在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 SofiaNg505 的帖子

HELLO,請問您考的“公司秘書”系有去邊間學校讀的嗎?因我打算出年都考翻個牌,依家揾緊資料去學....可否share比我?
現在我就像盲頭蒼蠅甘,吾知方向....
thanks a million.

大宅

陪月勳章 畀面勳章

mimokoala 發表於 14-11-25 14:40
你好利害啊~

我本身性格唔算好smart, 咪諗住讀啲專門啲既野,我知道com sec 既分別,本諗住都叫做serve ma ...

com sec對ser老闆無直接幫助... 不過識com sec可以叫價高好多...
com sec人少, 難讀, 真係畢到業架一年比一年少, 所以個價好高...
近呢3~4年都係咁上下... 不過我唔知多唔多人讀com sec
我只知道, 有公司要請外國專才黎香港做com sec...

大宅

回覆:大C 的帖子

我係join 左 the H K I C S 個工會,共要考八科的,睇下你有冇exemption, 可以考少d, 可以check 下以下 website:www.hkics.org.hk

男爵府

引用:我係join 左 the H K I C S 個工會,共要考

原帖由 SofiaNg505 於 14-11-28 發表
我係join 左 the H K I C S 個工會,共要考八科的,睇下你有冇exemption, 可以考少d, 可以check 下以下 web ...
你係咪都係自修?有無上exam preparation course?
太多野背,我好疑惑點溫先有機會合格...
係咪我能力問題,真係記唔到咁多野

大宅

引用:Quote:原帖由 SofiaNg505 於 14-11-28 發表

原帖由 mimokoala 於 14-11-28 發表
你係咪都係自修?有無上exam preparation course?
太多野背,我好疑惑點溫先有機會合格...
係咪我能力 ...
你考邊科?我今次考一科company secretaryship, 自修,超多野記,唯有勁背盡記,都不太信心合格,仲有幾天就考了,盡力而為

大宅

引用:Quote:原帖由 mimokoala 於 14-11-28 發表

原帖由 SofiaNg505 於 14-11-29 發表
你考邊科?我今次考一科company secretaryship, 自修,超多野記,唯有勁背盡記,都不太信心合格,仲有幾天 ...
仲想講其實都幾辛苦,這兩天假期都冇得陪個女去玩,老公工人帶佢去玩,自己留係屋企溫習,平日要返工,又要溫習,好彩有工人及老公照顧個女,但唔考唔得,為個女將來

大宅

做上市公司com sec, 真係好睇間公司多唔多transaction, 好似我個間冇乜攪作, 可以hea hea地, 不過做業績時都要做到好夜, 晚晚8,9點, 仲有, 如果有突發野要出公佈就要OT, 所以隨時要有心理準備OT...整體黎講, com sec係好穩定既工作, 發達冇你份, 但勝在穩定
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 mimokoala 於 14-11-28 發表

原帖由 SofiaNg505 於 14-11-29 發表
你考邊科?我今次考一科company secretaryship, 自修,超多野記,唯有勁背盡記,都不太信心合格,仲有幾天 ...
我今期都係考呢科
上期都係考呢科fail左...

大宅

回覆:mimokoala 的帖子

大家加油!

翡翠宮

乜依間仲有秒書post咩?

水晶宮

畀面勳章

引用:乜依間仲有秒書post咩

原帖由 ngwong2 於 14-12-01 發表
乜依間仲有秒書post咩?

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 mimokoala 於 14-11-25 發表

原帖由 jlam 於 14-11-27 發表
但,finance 呢個field,係搵錢野噃。唔係差架。

反而個company sec,如果太勉強,就算,係漫漫長路。comp ...

我對份工好有心, 但老細認為我無相關學歷唔俾我做, 每年都會俾期望我但永遠只得失望,
新同事未上任我要做埋佢果份, 請左返黎既又係無相關學歷但都做到我想學既範疇, 幾次都係咁, 我真係無言&失望

珍珠宮

回覆:做秘書...好迷茫

jm你同我一樣,當初想準時收工轉去做秘書,有時真係好 hea, 但就因為 hea 所以個人懶晒 (不過我未有小朋友,但有屋企事 take care) 好好彩公司有機會俾我做,marketing 野,忙咗好多,但都希望 keep住準時收工,我寧願食 lunch 時做晒佢! 不過都打算轉工啦,因為係 contract, 但得2,3個月marketing 經驗出去好難有人請要捱多排

首頁

尾頁

跳至