懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我現在爆線了,公立醫院只幫我剪了線頭,同我洗傷口,不肯同我縫番,要我自然好
我應該去睇私家婦科補縫嗎?還是自然等它好番比較好?
我惡露差不多完,但有會陰傷口,可以開始吃薑醋嗎?

大宅

回覆:有冇媽咪會陰傷口爆線?

我上胎爆過,情況同你一樣,剪左仲舒服
因為個傷口唔新鮮,夾硬聯仲難埋,如果真係要再聯可能要剪多次
果時醫生開左枝消毒藥水比我開稀浸會陰,前後用左成個月先好

男爵府

我之前爆咗傷口,政府醫生話唔駛縫針,等自然埋。我初時都驚要等好耐才埋到口,但兩個月已埋晒口,不用縫針,不過清潔傷口要小心啲。
醫院有冇將灰錳氧給你浸傷口?
初時我唔敢食薑醋,因人們話食薑會生芽。

別墅

引用:我上胎爆過,情況同你一樣,剪左仲舒服因為

原帖由 陳仔媽咪 於 14-11-25 發表
我上胎爆過,情況同你一樣,剪左仲舒服
因為個傷口唔新鮮,夾硬聯仲難埋,如果真係要再聯可能要剪多次
果時 ...
請問係私家醫生開俾你,定係公院醫生開俾妳?咁你係唔係自然癒合好番哂?有沒有不適??

別墅

引用:我之前爆咗傷口,政府醫生話唔駛縫針,等自

原帖由 sallytamsh 於 14-11-25 發表
我之前爆咗傷口,政府醫生話唔駛縫針,等自然埋。我初時都驚要等好耐才埋到口,但兩個月已埋晒口,不用縫針 ...
醫院無開藥俾我浸…
只轉介了我去門診洗傷口,每日一次,兩星期後先覆診。
我怕傷口不會好,醫生開了一星期抗生素和止痛藥給我,但分泌物報告未出,不知道抗生素有冇效…
請問知不知道吃什麼,傷口會快點痊癒?

大宅

回覆:諾諾loklok 的帖子

我係威院生完第二定第三日已經爆左,醫生開埋藥水比我返屋企浸

之後一星期返去覆診見仲未好就幫我拆哂線同開抗生素比我,拆左當堂舒服哂

痛係頭幾日浸有少少唔舒服,之後浸都無乜野

我都無特別介口,都係食坐月食既野,都用左成個月先好

最好每次去完toilet用水洗淨,最緊要係清潔完印乾,我用埋風筒吹,保持亁爽會好快d

大宅

我上胎都係爆線,去私家睇,幫我剪佐線頭,都係話唔使再縫,開佐藥水同藥膏俾我。剪佐線頭真係舒服佐好多好多,唔使一個星期已經好返。

男爵府

引用:Quote:原帖由 sallytamsh 於 14-11-25 發表

原帖由 諾諾loklok 於 14-11-25 發表
醫院無開藥俾我浸…
只轉介了我去門診洗傷口,每日一次,兩星期後先覆診。
我怕傷口不會好,醫生 ...
我唔知食什麼會好快啲,但就唔好食薑、酒,因易生肉芽,所以我好遲才食薑醋,加上餵人奶,所以冇飲雞酒。
PS: 政府醫院都開咗1星期抗生素俾我食

別墅

引用:我上胎都係爆線,去私家睇,幫我剪佐線頭,

原帖由 hhaall 於 14-11-26 發表
我上胎都係爆線,去私家睇,幫我剪佐線頭,都係話唔使再縫,開佐藥水同藥膏俾我。剪佐線頭真係舒服佐好多好 ...
請問妳要吃抗生素嗎?係唔係唔郁就會快d紅?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我生我女都有爆,但醫生有同我再聯我係qm生

感激遇上你~

別墅

引用:我生我女都有爆,但醫生有同我再聯我係qm生

原帖由 kiko_mami 於 14-11-26 發表
我生我女都有爆,但醫生有同我再聯我係qm生
請問是在住院期間爆了再縫,定出院後再縫?醫生要不要你洗幾日傷口先縫?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 kiko_mami 於 14-11-26 發表

原帖由 諾諾loklok 於 14-11-26 發表
請問是在住院期間爆了再縫,定出院後再縫?醫生要不要你洗幾日傷口先縫?

...
出左院發燒再入院先知爆左即刻再聯。有開藥水比我浸下身

感激遇上你~

伯爵府

我今胎都有爆,但醫生話唔使鏠,由佢自然埋口,又無俾嘢我洗,只係姑娘幫我洗左一次傷口同轉介我去門診洗,但我無去,只係自己洗同立即印乾,呢幾日摸到傷口細左,又唔痛。

大宅

引用:Quote:原帖由 hhaall 於 14-11-26 發表我上

請問妳要吃抗生素嗎?係唔係唔郁就會快d紅?
無食抗生素,只有沖洗藥水同藥膏。當時坐月20幾日都仲好痛,去私家睇先知原來係爆線,個醫生幫我剪佐爆線之後,已經無痛,應該係仲有好輕微既痛,但就行得走得,醫生話自己會埋口 。唔使戒口,我都係喂人奶。好快兩三日已經完全唔痛,一個禮拜後就無事。

別墅

引用:我今胎都有爆,但醫生話唔使鏠,由佢自然埋口

原帖由 sueyee 於 14-11-26 發表
我今胎都有爆,但醫生話唔使鏠,由佢自然埋口,又無俾嘢我洗,只係姑娘幫我洗左一次傷口同轉介我去門診洗,但我 ...
醫生有沒有開抗生素俾你食?
你好得咁快,是不是經常卧床休息

別墅

引用:Quote:原帖由 諾諾loklok 於 14-11-26 發表

原帖由 hhaall 於 14-11-26 發表
無食抗生素,只有沖洗藥水同藥膏。當時坐月20幾日都仲好痛,去私家睇先知原來係爆線,個醫生幫我剪佐爆線之 ...
請問妳睇普通私家醫生定係婦科醫生?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 sueyee 於 14-11-26 發表我今

醫生有沒有開抗生素俾你食?
你好得咁快,是不是經常卧床休息
無開呀,只問我要唔要止痛藥,我無要到。其實我返到屋企已經成日瞓床,但都痛左幾日,係呢3-4日好左好多。

大宅

引用:Quote:原帖由 hhaall 於 14-11-26 發表無食

請問妳睇普通私家醫生定係婦科醫生?
當然係婦科醫生

別墅

回覆 kiko_mami 的帖子

請問係咪即日聯完即走?有冇打麻醉?

水晶宮

引用:回覆 kiko_mami 的帖子請問係咪即日聯完即

原帖由 Cathychanbb 於 14-12-02 發表
回覆 kiko_mami 的帖子

請問係咪即日聯完即走?有冇打麻醉?
冇麻醉,不停叫我深呼吸即日走丫

感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至