產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

有誰的bb在廣華出生?

我今次係第一胎,所以都唔知邊間醫院好,所以d同事話廣華好,我就去o左廣華登記,請問廣華好嗎?請各位俾d意見我,thank you!

我bb的預產期是7月20,好緊張!!!

洋房

Re: 有誰的bb在廣華出生?

MeiWah ,
我的仔仔都是在廣華出世,是很多朋友介紹,我自己覺得不錯,我當時第一次檢查,選擇了找助產士follow,都幾好,很關心(當然非全部),但總括是好的,及醫院的姐姐都好好,因我要用輪椅,她們都不會介意我煩,服務態度好,有部份護士及姐姐我已記下名,寄卡點名多謝,你可考慮這間。
I'm Isaac

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔仔係係廣華出世架...
大致上我都覺得幾好..不過產前檢查時..成日比人做實驗品 :-( 好多實習醫生護士幫我檢查..實習檢查完..個醫生又黎check多次...重有好多笑料添...我記得有次個實習護士幫我聽bb心跳...聽極都聽唔到...搞到佢好緊張...跟住有個護士出聲話"你成日聽bb個patpat點會聽到心跳."原來個實習護士重未識分bb係肚入面既位置...

大宅

醒目開學勳章

我仔仔都是在廣華出世,我覺佢的助產士好好人.我產前檢查遲到佢地會打電話比我問我是否忘記如果是在途中佢地會叫我慢慢不用急,去到重會問候我是否ok.而住院其間又會成日走黎問下我情況,教我點樣餵人奶,點同bb沖涼.住院三日從來冇聽過佢地罵人,唔似其他醫院(有朋友在其他醫院生成日比的姑娘罵又唔會主動教佢地點湊bb),所以如果有幾會再生(幾會好微)我都會撰廣華.記住參加佢地的助產士小組.

民房

Isaacc,
謝謝你的意見,我也是聽別人的介紹,才選擇廣華,但始終都有點擔心,但聽到你的意見,我也放心不少了.
美華

民房

月希,
謝謝你的回應,得到你的意見,我可安心了.
記得有一次覆診,護士及醫生也未能check到bb的心跳聲,
但非因他們聽bb patpat,原因不明.
但他們並沒有馬虎了事,反而叫我去照超聲波,check o下bb有沒有郁,果次我發覺佢地都好認真.

民房

cherry chung,
謝謝你的回應,你提到的助產士小組,我在第一次檢查時,她們也有向的介紹,但當日我同老公商量後卻決定不參加,因為,心想由醫生替我檢查會好一點,他們的經驗亦應多一點,但聽完你的話,相信兩樣都各有好處的,或許她們亦會跟進得好一點吧,無論如何,再一次多謝你.

複式洋房

Meiwah,

我亦選擇廣華,我係第一胎,預產期9月19日. 尤於向我介紹助產士小組之姑娘非常nice,又好有耐性解答我的問題,加上第一次替我檢查的醫生好粗魯,亦唔主動向我解釋孕婦問題,所以我都參加左助產士小組計劃. 其實醫生每次檢查都只不過是聽心跳同按肚,所以我本人覺得由助產士檢查都無乜問題.

另外廣華的產房只有六人,環境比其他醫院舒服.

別墅

我6月都會係廣華生 ,
我都參加左助產士小組計劃.
我就覺得助產士比醫生好 ,
好似上兩次覆診醫生只講血型 , 其他都冇講 ,
但上一個月我去見助產士 , 佢地好詳細講比我聽
驗血報告 , 如血型 ,血色素等等 , 這一些之前個醫生一都冇講
還有會由未生前一直跟到我生後 , 佢地都會跟進 , 我就覺得幾好
With God all things are possible.MATT 19:26

別墅

小猴子
你係邊一組跟丫
我係第一組
With God all things are possible.MATT 19:26

複式洋房

ja88,

我所有覆診紙放左係公司,而我於4月21日先第一次見助產士,所以答唔到你,不過我係憑星期三下午覆診的.

複式洋房

ja88,

我搵到啦,係第一組呀.

別墅

小猴子
我係第一組 , 星期五下午,
下一次覆診係 4 月23 日
所以冇機會碰到......

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

廣華真係唔錯!
我未知有左個時照左 x-ray,
到知道有左再去廣華排期時,
第一次見醫生我同佢講左照過 x-ray,
佢地即時寫紙比我 book 時間去照詳細o既 ultra-sound,
當日去照時我 bb 好鬼曳,
係都唔肯轉身比醫生同佢照心臟,
搞左半日都照唔到,
當時謝醫生情願飯都唔食仍然係咁幫我照,
個刻真係好感動,
當日由朝早搞到夜晚六點幾,
由於搞左太耐都照唔到,
謝醫生重幫我插隊預約第二日再上去照過,
第二日重一路照一路解釋比我知 bb 有無問題,
係個時我覺得真係無揀錯醫院•
我生完之後幾日開刀個傷口谷血,
咁我就打返電話去病房問姑娘,
d 姑娘都好細心咁同我即時約第二朝醫生巡房時去見醫生,
醫生見到我個傷口之後即時同我洗傷口放血水,
跟住一個禮拜後再返去睇傷口,
原本醫生叫我再補多一針,
但係佢都即時提議有另一種方法係可以唔補針,
但係個傷口會無咁靚,
個一刻覺得廣華o既醫生真係好好,
會問左病人o既意願係點先決定處理方法•
另外,產後病房 d 姑娘都好好,
佢地見我開完刀無屋企人係身邊會走黎安慰我,
等我個心無咁驚•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

民房

聽到你地咁多人讚廣華,相信我地大家都無揀錯,但係點解好似得我一個無揀助產士小組咁?我同老公講o左,佢都立即話唔同係揀錯,anyway,預祝大家都可以生一個肥肥白白的bb.
meiwah :

男爵府

MeiWah,
唔洗擔心,我都無用助產士.
原因係醫院都無向我介紹呢個服務.因為姑娘話未必個個孕婦啱用呢個計劃.
所以我都係醫生check.
但你覺唔覺得,係政府醫生度check都幾求其.
瞓上床,聽心跳,用把軟尺度下個肚.跟住就問你有無問題,無就可以走. (雖然19週時都有幫我照超聲波,但係個醫生都幾粗魯,整到我個肚鬼咁痛,仲照成15分鐘,但係一句話都無講,我問佢bb size 幾大,佢就話呢d問題我地唔答架.你個bb咪19週law...我夠知,洗鬼佢講咩)
每次等成個幾鐘,但見醫生都唔洗5分鐘.
所以我有好多朋友都建議我得閒都要搵私家醫生檢查下.
但我又懶,又唔想side錢.所以都無做.
不過下星期bb30週,我決定要去照一次4d超聲波.希望bb一切正常.

複式洋房

我和小猴子一樣,係第一胎,預產期9月,我都有參加左助產士小組計劃,早前因為作小產所以要留院,小組姑娘都有黎睇我同我傾下講下笑,話俾我聽要注意D咩,今到我冇咁擔心。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

我預產期係9月頭, 人人都話廣華婦產科幾好, o甘咪向廣華生, 我都join o左助產士小組, 產檢時d姑娘都好nice, 當然政府唔會每次都好詳細同你check, 所以我每個月都會再去私家度照ultra sound, 自己都會放心d, 但生我都會向廣華生, 因為我唸住順產, 向私家同政府都要經歷痛楚, 當然搵間平啦, 而且廣華口碑都幾好!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至