嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb手汗腳汗很多?

bb兩個半月大,經常有手汗、腳汗就算晚上都有汗而且很濕須唔須要睇醫生?

複式洋房

Re: bb手汗腳汗很多?

wendy_ip88,

Oh... I have the exactly same problem as you... If anyone know what happen, please let us know...

thanks,
JodieHoLok

複式洋房

我 bb 都係咁,我仲以為正常添!如果有媽咪知道點解救,請告知!thanks!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

子爵府

我bb都係咁, 我問過健康院姑娘, 佢話係bb熱出汗散熱, 要勤d同佢抺, 妳地bb係唔係手仔腳仔都會涷呀

您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

複式洋房

呀B 3個月時即舊年(現14個月)氣溫同而家差唔多,佢食親奶就成身汗,背,手腳凍冰冰,個頭濕到好似洗完咁,鄰居啊嬸話BB脾虛,教我煲准山瘦肉湯比BB飲,真係好惦,你可以試下得唔得~靚准山2至3片,2粒元肉,5,6片淨瘦肉,2碗水慢火煲至半碗約個令鐘,別加調味,准山如果大片比1片就夠啦,希望對你BB有幫助~

複式洋房

津津︰

bb 三個月大可以比湯佢飲咩? 會唔會對腸胃有影響? 你說得對,我囡囡的手、腳都凍但有汗。我諗我會試吓你的藥方。多謝!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

大宅

我bb都是手仔腳仔凍呀!初初出世成日都驚bb唔夠暖但摸bb身又好暖,現在天氣好些手汗腳汗又多又驚bb熱親真不知怎樣做好?

複式洋房

其實當時我都有擔心這問題,都有請教過護士同中西醫,西醫話出汗係正常散熱,但係中醫對'汗証'非常關注可大可小,而准山藥性非常溫和,如足4個月大可以1:3磨粉煮成糊仔或粥仔供BB食用. BB第1次飲1匙羹,之後再慢慢加至飲半碗,1歲後飲6~8安士,連飲2,3日通常都可以止汗 如果唔掂請pm我,仲有其他止汗方法 ~

首頁

尾頁

跳至