嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友現時6歲, 一年前開始每月發燒一次(約40日左右), 37.5~39之間, 沒有明顯病徵(無流鼻水, 無咳), 睇家庭醫生次次話喉嚨發炎, 食藥後兩三日無燒, 我想同小朋友入院做詳細檢查, 有無類似經歷的媽媽? 想問下入邊間醫院檢查好些? 邊間醫院的兒科醫生好些?謝謝!!

大宅

係唔係男仔? 可以去私家醫生度安排去驗小便(種菌), 有可能係尿倒流引起的尿道炎, 如果小便種唔到菌再找原因
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

回覆 fionafiona 的帖子

唔系男仔, 系女仔

大宅

另外如果你次次都睇同一個兒科醫生, 佢都比唔到有用的建議你, 每次只說傷風or 感冒之類的, 好明顯經驗不足, 下次朋小朋友有病唔好再睇佢啦

17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

fionafiona 發表於 14-12-1 12:56
另外如果你次次都睇同一個兒科醫生, 佢都比唔到有用的建議你, 每次只說傷風or 感冒之類的, 好明顯經驗不足, ...

唉.....我都知...所以想問下有經驗的媽咪入邊間醫院做檢查好d

首頁

尾頁

跳至