樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

租約經代理代辨, 程序上我需要留意那些事項?

謝謝!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

租客唔使睇太多嘢, 主要睇資料有冇錯, 業主比既電器,同設備有冇寫清楚,維修邊個負責, 生約期係唔係你同佢協議既一樣.

我係業主, 租比人一定要求事先要睇過份約先簽, 唔會臨簽先第一次睇份約, 交樓前一定要收妥所有按金同上期, 一個仙都唔可以少(不接受支票, 除非事先已過數), 簽完一定要有個COPY 先比地產去打厘印.

唔好信個地產講啲乜乜慣例, 所有慣例都有第一次, 相方接受既就可以寫落租約, 你煩一次好過日後自己煩幾年. 地產收得你佣,煩係應該既, 唔辛苦點得世間財???:lol :lol :lol

原文章由 tpc68 於 08-4-5 01:00 發表
租約經代理代辨, 程序上我需要留意那些事項?

謝謝!

複式洋房

原文章由 clpapa 於 08-4-5 11:05 發表
租客唔使睇太多嘢, 主要睇資料有冇錯, 業主比既電器,同設備有冇寫清楚,維修邊個負責, 生約期係唔係你同佢協議既一樣.

我係業主, 租比人一定要求事先要睇過份約先簽, 唔會臨簽先第一次睇份約, 交樓前一定要收妥所有 ...

我係業主, 剛簽臨時約 (簽時就係第一次睇, 仲要係agent 讀出), 已收一個月訂金 (支票), 下星期將簽正式合約, 是否可以在租客未到前我先要求睇租約?

正如妳所說, 日後維修費其實那一方負責? 我朋友就與租客各分擔一半, 另外, 我也有要求租客用自動轉帳交租, 這些是否也寫在租約? 怎樣可知租客有沒有做autopay 手續?

第一次做放租, 實在有好多問題, 請多多指點!!!

謝謝!

首頁

尾頁

跳至