自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

系,過兩年俾佢出外國讀一至兩年,等佢掟個彎番黎入港大, 我吾想佢系香港同人競爭考大學,壓力好大的,唯有用咁嘅方法...
原文章由 racar 於 08-4-7 00:30 發表

你小朋友學校d老師好唔掂?
你個小朋友肯比你教都算好啦~我怕我到時教到兩母子關係唔好就弊lu~我又想自己跟唔想補習!不過到時先算啦~哈哈!

而家你小朋友讀中學?
咁又到另一階段~駛唔駛又要陪太子讀書? ...

珍珠宮

好媽媽勳章

其實凡事2面睇, 如果你個小朋友學校好少功課, 而係主張要多閱讀, 搜集資料(好似我個女咁, 每日只係得3,4樣), 你又會唔會擔心自己小朋友落後大市呢.

侯爵府

BK Milk勳章

大宅

我肯定話俾大家知,如果得三四樣功課, 系一定會落後於人哋多功課嘅學校,小學可能睇吾到有嘜問題,上到中學就追吾到了,所以吾好怕佢哋辛苦,辛苦完之後佢哋嘅果一定好好的,各位媽咪,你哋加油la~ 又吾好期望你哋老公會幫手跟功課,玩電腦佢哋就會.
原文章由 YanYan0116 於 08-4-7 00:50 發表
其實凡事2面睇, 如果你個小朋友學校好少功課, 而係主張要多閱讀, 搜集資料(好似我個女咁, 每日只係得3,4樣), 你又會唔會擔心自己小朋友落後大市呢.

子爵府

原文章由 餃次子 於 08-4-7 00:40 發表
系,過兩年俾佢出外國讀一至兩年,等佢掟個彎番黎入港大, 我吾想佢系香港同人競爭考大學,壓力好大的,唯有用咁嘅方法...

諗住去邊到?

大宅

美國系最快可以掟到個彎入港大,初以諗住美國,不過重會睇睇
原文章由 racar 於 08-4-7 00:58 發表

諗住去邊到?

男爵府

其實最sign時間都係book report, newsletter, project ....

我就係一年考4次試, 每二個月就考一次試, 連體育都有筆試, 但我個女都兼顧到. 二年級吾好再榜住...要慢慢離櫈, 吾係佢習慣依賴你, 以後就慘, 分享下..

二年級下學期開始

1. 要信任佢放手比佢做,我會講:你大個我吾陪你,功課你實做到,做錯吾緊要, 最緊要改返岩就得架la.
2. 吾好叫佢即刻做, 要比10分鍾提示
3. 吾好即時話/鬧佢錯, 捥轉D同佢講, 最好有野讚先,再話佢錯
4. 佢做得岩要即時有跨張表示, 如錫佢一啖好耐或者抱下佢係間屋行個圈,加讚1-2句,吾好過多
5. 要有賞有罰, 我吾係次次獎, 知道佢個牌叻, 就突然比份禮物佢加讚佢叻 Dmug. (我女叫份禮物做'surprise')
6. 佢有吾識我吾會即刻答佢 (我同佢講, 我無上堂我仲更加吾知, 不如你自己查書, 查字典先, 如果仲吾識, 我地再諗辦法)
7. 同佢講媽咪負責搵錢買屋企野, 你就係負責讀書, 但學生吾係淨溫書同做功課, 又要玩, 又要食, 又要睇電視同故事書先健康, 我地協議每做2個鐘功課/溫習就有休息時間.

今年四年級吾使點理, 淨係屋企監視佢, 同預備野比佢食.

原文章由 racar 於 08-4-6 23:56 發表

講聽下~我就要面對!!分享下心得呀!!
我好想知點樣可以令小朋友自動自覺學習呀!
(我仔仔09年讀小一)

男爵府

講得好...

原文章由 餃次子 於 08-4-7 00:56 發表
我肯定話俾大家知,如果得三四樣功課, 系一定會落後於人哋多功課嘅學校,小學可能睇吾到有嘜問題,上到中學就追吾到了,所以吾好怕佢哋辛苦,辛苦完之後佢哋嘅果一定好好的,各位媽咪,你哋加油la~ 又吾好期望 ...

伯爵府

報到.....我係上年9月加入戰場(小一)的mouth:
我小朋友間學校由星期一至四都係keep住8-10樣功課的,間中有一日會得6-7樣(已經算小了)星期五就10-12樣功課,開頭我同小朋友都好唔慣亦覺得辛苦,日日都唔夠時間用咁,我自己又覺得自己好似跟唔到咁樣,之後我一路諗方法去改善,經過多個月後,現在既情況比當初已經好好多,小朋友都肯自己去處理自己的功課,我亦唔再需要磅住佢做功課只係間中教導已ok,成績方面我小朋友仲未ok佢還需多點時間去改善,但佢做功課方面比當初進步左好多了,起碼現在大人細路都無咁辛苦了,我問過我小朋友話:學校咁多功課咁辛苦不如轉校好唔好??(其實我係試探佢)我小朋友答我:唔好,其實都唔辛苦呀,學多d野咪仲好.

再比我選擇多一次既話我都係會選現在呢間小學,佢唔係名校,只係一間略為有名既津校only,我認同餃次子講吾好怕佢哋辛苦,辛苦完之後佢哋嘅果一定好好的,就算唔係好好....我諗都唔會太差的,我都會努力撐下去的

原文章由 餃次子 於 08-4-7 00:56 發表
我肯定話俾大家知,如果得三四樣功課, 系一定會落後於人哋多功課嘅學校,小學可能睇吾到有嘜問題,上到中學就追吾到了,所以吾好怕佢哋辛苦,辛苦完之後佢哋嘅果一定好好的,各位媽咪,你哋加油la~ 又吾好期望 ...

子爵府

原文章由 keroroee 於 08-4-7 01:30 發表
其實最sign時間都係book report, newsletter, project ....

我就係一年考4次試, 每二個月就考一次試, 連體育都有筆試, 但我個女都兼顧到. 二年級吾好再榜住...要慢慢離櫈, 吾係佢習慣依賴你, 以後就慘, 分享下..

...

多謝你既分享呀!

伯爵府

agree,我小朋友在小一上學期已被我完全放手,我要佢自己攪惦晒所以野如做功課,沖涼,汁書包,收拾校服等等,目的只有一個,就係等佢習慣無得依賴我

原文章由 keroroee 於 08-4-7 01:30 發表

...

大宅

其實我重有一樣嘢分享 你哋吾好話我殘忍呀,真系亦吾好怕佢哋辛苦mouth: 系經驗黎的,解釋俾佢哋知「吃得苦中苦」個個道理,佢哋一定抗逆能力會提高的,就系小學吾怕辛苦買小小補充俾佢哋做,當佢哋做慣了,就會當參巧書咁, 上到中學你哋就會知點解 系會慳好多補習錢咖,呀餃仔哩幾年中學功課有嘜吾明,都系自動自覺系補充到揾到佢要識嘅嘢,因為佢由細到大到系咁咖ma. 我吾想佢靠補習老師,吾想佢學靠人,我要佢學習靠自己,咁將來先有本事有能力去謀生......

伯爵府

多謝指點,我e+都係一路學習,一路去改善中,尚未成功但已開始見到有明顯改善,我小朋友e+都係有唔明自己先查書or睇補充例子,再唔明先問我囉.你講既野我絕對認同亦明白當中既道理及苦心,我小朋友e+小一only我會比時間佢而我亦都會堅持住的

原文章由 餃次子 於 08-4-7 01:51 發表
其實我重有一樣嘢分享 你哋吾好話我殘忍呀,真系亦吾好怕佢哋辛苦mouth:mouth:" /> 系經驗黎的,解釋俾佢哋知「吃得苦中苦」個個道理,佢哋一定抗逆能力會提高的,就系小學吾怕辛苦買小小補充俾佢哋做,當佢哋 ...

[ 本文章最後由 iloveyoub4 於 08-4-7 02:02 編輯 ]

大宅

哩六年嘅小學教育,你會面對好多親子鬥爭的.有時對住啲細路吾可以心軟咖,但如果佢真系累,一定要俾佢抖,俾佢釋放心入面嘅壓力,好la,大家晚安la
原文章由 iloveyoub4 於 08-4-7 02:00 發表
多謝指點,我e+都係一路學習,一路去改善中,尚未成功但已開始見到有明顯改善,我小朋友e+都係有唔明自己先查書or睇補充例子,再唔明先問我囉.你講既野我絕對認同亦明白當中既道理及苦心,我小朋友e+小一only我會比時間佢而我亦都會堅持住的:l ...

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡囡讀小一, 而家都係差不多每日起碼8樣功課, 包括改正. 每星期中英文默書各一次, 每年4測4考, 再加大小評估.

最初我都覺得好大壓力, 可能我自己又要求高. 每日放工返到屋企要幫佢睇功課, 又要溫書, 好忙. 佢雖然係小一, 做既功課都唔簡單, 要寫生活誌, 又要做剪報寫感想!! 每日生活真係好忙, 假期又要上課外活動, 我同老公返工之外放假就係帶佢去上課外活動, 真係無咩自己時間, 唔參加課外活動咩? 唔得喎, 要一體一藝嘛~~!

到左而家下學期適應左就好d囉, 我同囡囡對功課如果有錯, 我只會話佢知有錯, 唔會講錯邊到, 佢睇唔到就算, 等老師改完返黎做改正, 慢慢放手咁囉......不過考試我仍然會攞大假陪佢溫習, 叫做support下咁啦!!

我好認同其他媽咪既講法, 雖然而家辛苦, 但打好基礎上到高年級或中學就會好好多!! 另外, 小朋友同我地諗法唔同, 好似我覺得好多功課, 又多評估, 但囡囡唔覺, 仲好enjoy添!! 我始終認為由細到大都係咁讀書, 佢會習慣左唔覺得係一回事, 相反, 你搵間舒服既小學比佢, 入到band 1中學又點, 到時唔習慣仲慘呀~~~~

珍珠宮

樓主, 可向校方反應一下?

男爵府

英雄所見略同..阿囡好肯做練習....但有好多同學仔媽咪講, 佢地做功課做得慢係致命傷....所以一定吾可以陪佢做功課, 等佢習慣自己攪掂, 或者比佢試下久交比人罰.

原文章由 餃次子 於 08-4-7 01:51 發表
其實我重有一樣嘢分享 你哋吾好話我殘忍呀,真系亦吾好怕佢哋辛苦mouth: 系經驗黎的,解釋俾佢哋知「吃得苦中苦」個個道理,佢哋一定抗逆能力會提高的,就系小學吾怕辛苦買小小補充俾佢哋做,當佢哋 ...

禁止訪問

大宅

我唔覺以前辛苦過而家,
起碼以前唔洗一定要學樂器,
以前上半天, 好多時間用,
以前無咁多project做, 唔洗係屋企做美勞,
以前唔洗做網上功課,
以前學校無太多課外活動
以前d書無咁深...
以前英文oral去到中學先要考,
而家好多小一,小二小學生係frequent in English & Mandarin,
以前唔洗學普通話..

我覺得而家小朋友好勁, 十行全能, 小二樂器閒閒哋要去到四級學校才肯收入校隊

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-4-6 23:23 發表
點解會覺得咁唔好
我朋友個女在澳洲讀書
一路都無乜功課讀得幾咁開心
後黎佢返回廣洲所謂o既名校讀書
跟唔到d課程
你地話香港教育辛苦?
係就係辛苦d~但唔辛苦學唔到野
記得細個果陣讀書比而家小朋友辛苦 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至