懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

岩岩知道有左, 應該好開心. 但因為之前幾次小產宮外孕, 又得5WEEKS, E+個心好忐忑不安, FEEL到有少少野流又即刻去廁所睇, 驚流啡流紅, 擔心到不得了...

第一胎時差不多12WEEKS先知, 之前CHECK左唔係懷孕, 仲以為肥左, 仲走去做機, 狂做SIT UP打籃球跳舞, 之後知道嚇到醫生同老公面青, 反而仲佗得穩. 但E+早知道左, 成日凝住會無左, 今朝流左兩滴啡, 醫生叫我唔好擔心, 好正常, 唔係繼續越o黎越多就無事... 平時EQ幾高都無用, 真係好擔心.

洋房

Hello妳好, 我是準爸爸一名, 首先祝你今次一切順利, bb健康地出世, 我也和你一樣, 就算平時eq幾高都冇用, 唔知係唔係响度睇到d唔開心o既 post 多, 其實我真係好擔心, 但又不能说給太太聽, 怕她多份擾心, 我一直也只是裝著冇野, 其實擔心到有好幾晚不能入睡, 唉...希望這些日子快d過去....

珍珠宮

好媽媽勳章

我陀b個陣, 我阿媽成日教我, 唔好"形"住自己大肚, 當普通人咁生活就得.

佢會叫我乜都食, 唔駛咁"加意", 連香蕉都話好 (雖然有人話食蕉會"滑胎"), 有時又會叫我幫手做家務, 這樣bb會無咁小氣.

侯爵府

我諗你一定係個好老公, 怕老婆有壓力, 扮到好輕鬆無野咁. 我老公都係, 自己其實好擔心, 又驚老婆有事, 又驚個BB有事... 相對, 做老婆GE都一樣, 扮無野咁, 其實驚老公擔心, 有咩事又唔想佢失望... 日子真係好漫長.

學你話齋, 希望呢D日子好快過去.

原文章由 yanki0508 於 08-4-7 14:54 發表
Hello妳好, 我是準爸爸一名, 首先祝你今次一切順利, bb健康地出世, 我也和你一樣, 就算平時eq幾高都冇用, 唔知係唔係响度睇到d唔開心o既 post 多, 其實我真係好擔心, 但又不能说給太太聽, 怕她多份擾心, 我一直也只 ...

侯爵府

多謝你安慰. 其實我都明白, 有D野根本唔到我地擔心, 要發生始終會發生, 佢註定要做你仔女, 你點唔就住佢都會好頑強. 日子無論點都係咁過, 應該要開開心心過至着數. 不過情緒同精神困擾就真係要慢慢適應.

我又未穩定, 咁岩我妹又就生, 媽咪唔o係香港去左陪佢, 又唔想佢擔心... 我都儘量放鬆心情... 幸運ge話, 希望可以生到一個開心geBB.

原文章由 jaycee_mami 於 08-4-7 15:25 發表
我陀b個陣, 我阿媽成日教我, 唔好"形"住自己大肚, 當普通人咁生活就得.

佢會叫我乜都食, 唔駛咁"加意", 連香蕉都話好 (雖然有人話食蕉會"滑胎"), 有時又會叫我幫手做家務, 這樣bb會無咁小氣. ...

男爵府

畀面勳章

maggiejane,

你要加油呀!! 其實我知要放鬆, 要唔當自己有咗真係好難, 不過點都要試下. 咁樣日子會過得輕鬆 D, 小 B 都會生長得快 D.

原文章由 maggiejane 於 08-4-7 14:43 發表
岩岩知道有左, 應該好開心. 但因為之前幾次小產宮外孕, 又得5WEEKS, E+個心好忐忑不安, FEEL到有少少野流又即刻去廁所睇, 驚流啡流紅, 擔心到不得了...

第一胎時差不多12WEEKS先知, 之前CHECK左唔係懷孕, 仲以為肥 ...

侯爵府

你都係呀, 加油~

原文章由 wanabe 於 08-4-7 16:19 發表
maggiejane,

你要加油呀!! 其實我知要放鬆, 要唔當自己有咗真係好難, 不過點都要試下. 咁樣日子會過得輕鬆 D, 小 B 都會生長得快 D.

男爵府

祝安心順心!

大宅

我都試過你呢種心情, 不如你試吓睇中E ar, 因為西E冇乜嘢做到, 中E可以開D安胎葯飲, 需然不一定有效, 但個心會有安全感D.

RELAX D 啦!

原文章由 maggiejane 於 08-4-7 14:43 發表

第一胎時差不多12WEEKS先知, 之前CHECK左唔係懷孕, 仲以為肥 ...

侯爵府

今朝起身有兩滴啡, 個人好唔開心, 老公唔知我咩事, 只係知我唔開心, 佢突然變得好醒, 問話抱亞仔上o黎好唔好? 我梗係答好, 佢就抱住肉騰騰背心底褲ge亞仔上o黎. 亞仔見到我, 問我做乜仲未換衫, 今日唔送佢返學咩? 係咪唔舒服呀? 跟住幫我練手臂, 之後錫左我兩啖, 話不如唱歌俾我聽. 唱完問我好d未...

陀仔時ge忐忑, 之前唔開心ge經驗, 先生到呢個仔, 得到ge快樂, 遠遠蓋過一切.

男爵府

畀面勳章

咁咪好囉, 有老公同仔仔錫, 你就要開開心心, 唔好擔心咁多啦!

其實 jellyfish228 都講得岩架....你有冇試下睇中醫呀?

原文章由 maggiejane 於 08-4-7 17:02 發表
今朝起身有兩滴啡, 個人好唔開心, 老公唔知我咩事, 只係知我唔開心, 佢突然變得好醒, 問話抱亞仔上o黎好唔好? 我梗係答好, 佢就抱住肉騰騰背心底褲ge亞仔上o黎. 亞仔見到我, 問我做乜仲未換衫, 今日唔送佢返學咩? 係 ...

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #11 maggiejane 的文章

你好呀!我都有過一次小產經驗, 所以好明白你既心情,要真係做到放鬆自己係唔容易既, 盡力而為la, 不過就唔好咁操勞, 同埋我覺得信念都好緊要既, 因為媽媽同bb係血脈相連既, 知道再有bb個一刻開始,我就同自己講:bb, 我一定會睇住你出世,睇住你大個仔既。 衣家囝囝就來五個月啦,所以唔使擔心, 唔好俾第一次既小產經歷影響, 放鬆心情, 祝你生個肥肥白白既bb。

男爵府

畀面勳章

hi,maggiejane & 各位準媽咪,

預祝我哋可以排除萬難,渡過一切難關,生個肥肥白白嘅bb!

禁止訪問

侯爵府

我噚晚去左睇中醫喇, 中醫話好初期, 有少少作小產, 但佢一定可以幫我保住, 仲話係女~ 5 weeks 咁快知?

之後叫我飲左一盎宮廷大補湯, 再寫左一條安胎藥方, 叫我每日飲四碗當茶飲, 好彩唔難飲姐 . 唔知係咪心理作用, 睇緊醫生時仲有d流啡, 睇完之後食完個補湯之後, 已經停左無流, 番到屋企再煲藥飲, 到e+真係一d都無. 個心都無咁慌.

好彩有你地提我去睇中醫, 我之前無睇過中醫, 唔係唔知點算好.

大宅

我諗真係只可以tune自己既心情,佢唔得,係因為個環境唔啱佢,或者佢組合時唔正常,所以真係唔得就由得佢.你越担心,佢感受到被排斥,咁就更加唔好...

你要keep住開心,同佢傾下計...叫佢同你一齊加油,母子一條心,你都會開心d,有咩唔好收埋,要同老公分享,一齊面對,所有事有最壞打算,咁就冇咁緊張

大宅

我5weeks,都係心情唔好,仲成日想喊,成日驚佢唔係度.之前睇婦科照話一定無6weeks,但我計肯定應是6weeks,好驚佢細了係因為發育唔正常.因為我本身身心對懷孕都好有困難同陰影,所以好驚如果今次唔得,根本無信心下次會成功.又訓得唔好,食又無胃口.唔知係咪產前抑鬱.昨天睇中醫佢仲話我體質唔好,要安胎...要返工,點安胎?又唔可以俾同事知住,怕bb小氣,有時擔抬用力都就唔到咁多.我都知要開心d,但真係走唔出自己的情緒困擾.

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #1 Nail 的文章

我記得我陀b個陣時, 又係好緊張, 咁公司有位同事,一見到我緊張時, 就同我講:放鬆d喎, 如果唔係第時bb出世, 就會好似苦瓜乾既la, 快d笑返la。咁每次自己一緊張時, 我都會諗起佢呢句說話,跟住自己就會放鬆d, bb出世到衣家,訓醒又笑,食嘢又笑,同佢講嘢佢又笑.....成日都笑,所以我好感激我個位同事既!

大宅

原文章由 maggiejane 於 08-4-8 17:05 發表
我噚晚去左睇中醫喇, 中醫話好初期, 有少少作小產, 但佢一定可以幫我保住, 仲話係女~ 5 weeks 咁快知?

之後叫我飲左一盎宮廷大補湯, 再寫左一條安胎藥方, 叫我每日飲四碗當茶飲, 好彩唔難飲姐 . 唔知係咪心理作用, ...

咁就好啦!

加油!一齊努力生個健康BB啦!

大宅

原文章由 maggiejane 於 08-4-8 17:05 發表

之後叫我飲左一盎宮廷大補湯, 再寫左一條安胎藥方, 叫我每日飲四碗當茶飲, 好彩唔難飲姐 . 唔知係咪心理作用, ...

首頁

尾頁

跳至