跳至

首頁

尾頁

男爵府

有jm講呢間好好,同請問幾錢一堂,可比意見嗎,謝謝!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:請問有無小朋友係進聞課室學普通話?

我覺得各有所需。

幼稚園生學,不外乎打好個底,為升小一特別係銜接普教中而作準備兼考啲cert for 叩門用。講真,就算同學校同年級唔同小朋友吸收能力各異,實會有差別,家長唔需要太計較。最緊要小朋友有人學倒嘢、開唔開心同達唔達到當初目標。

到小學,根據唔同學校分組,按學校需求教。有問過老師,話最好上小學最好趁得閒學晒拼音。到上咗小學就除咗要識聽識講,仲要顧埋閱讀理解、默書、聆聽、說話、造句。教呢啲其實辛苦過純普通話。

睇家長要求,如果讀國際學校或直資,要要非常流俐,搵個老師單對單好,唔好小組。如果傳統小學,普通話談話加拼音考試題只佔十分左右,就會覺得呢度可能會幫倒手。

裡面有唔只一位老師,開住房門教,又幾奇怪點解有人睇晒成堂都見唔倒。咁小朋友啲財物擺喺度咪危危乎

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由 ccllmama 於 14-12-17 發表佢

原帖由 piglet_be 於 14-12-17 發表
八卦問下,為何你可以全程睇住?
佢門無鎖,咪入去睇到聽到囉…

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:Quote:paklamryan 發表於 14-12-8 10:01 我

原帖由 ChrisAlfred 於 14-12-19 發表
咁我都認同,佢真係有方法教到小朋友最BASIC既聲母韻母。我個仔發音都好準。不過一去到雙拼音個D,好似我返 ...
我囝都係嫁單音記得晒,雙音有時會撞。不過唔好話細路呀,我係大人有時都要睇住個表先記得讀音,真係好易攪亂。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:考試前,老師會出卷幫佢地温書。上次考完試

原帖由 piglet_be 於 14-12-19 發表
考試前,老師會出卷幫佢地温書。上次考完試,老師問我:為何考得唔好?只得80分,佢話無理由咁低分喎。

...
我囝都係上小一普通話教少了,主要中文,有時有時間仲會同佢地溫默書。除非間學校普教中,佢好似會額外教多d普通話。佢知我地學校今個星期考普通話,特別要佢地上星期補堂,個堂同佢地溫普通話+做卷。

珍珠宮

引用:考試前,老師會出卷幫佢地温書。上次考完試

原帖由 piglet_be 於 14-12-19 發表
考試前,老師會出卷幫佢地温書。上次考完試,老師問我:為何考得唔好?只得80分,佢話無理由咁低分喎。

...
我囝都係上小一普通話教少了,主要中文,有時有時間仲會同佢地溫默書。除非間學校普教中,佢好似會額外教多d普通話。佢知我地學校今個星期考普通話,特別要佢地上星期補堂,個堂同佢地溫普通話+做卷。

大宅

回覆:Almaz 的帖子

你小朋友讀緊? 成效好嗎?

子爵府

在我角度,我只睇成效,有效果我唔理佢過程點教,有幾多人. 人多都教得識係佢本事.

男爵府

男爵府

我小朋友K3開始學,想佢預先打底,升小一時無咁辛苦。現在小一了,老師改了教中文,讓佢地更能連接小一課程。我覺得安排得幾好。

男爵府

回覆 ChrisAlfred 的帖子

你小朋友讀左幾耐? 你好勁識自己教雙音拼音, 我完全唔識
我都唔介意阿女拼音學成點, 對於幼稚園K1學生我覺得太難
我見阿女讀音好準, 又肯講國語已經好滿足
其實我都唔係太明點解要學拼音, 中文唔同英文見到個字都大約估到點讀
咁如果d中文字冇寫拼音係底咪唔識讀, 中文我覺得係要死記

大宅

呢間真係好多人學,應該佢真係好先多人學吧!
不過而家咁多人一班都唔知成效如何

大宅

piglet_be 發表於 14-12-17 23:41
係囉,應該比唔到你睇架喎。
同埋,佢點解會叫你個女比賽呢?我讀左咁耐,無聽過佢有叫同學參加比賽。至多係講聲,GAPSHK有比賽,你地鐘意就參加,唔一定要參加的⋯⋯咁咋。

大宅

paklamryan 發表於 14-12-8 10:01
我細b都係由k3 讀到而家上小一中文, 我有時亦覺得老師話識, 但係返到去原來未係好得, 當然啦, 我地有責任自 ...
咁我都認同,佢真係有方法教到小朋友最BASIC既聲母韻母。我個仔發音都好準。不過一去到雙拼音個D,好似我返黎自己教咁。反而唔駛睇拼音個D詩,佢就背到熟哂。其實唸口王。我遮住中文淨比佢睇拼音,都唔係個個識讀。

大宅

taiming 發表於 14-12-7 23:23
同意,越黎越多人一班,同佢講有咩問題又話冇問題,反映都冇用,最後冇學啦!

...
我呢個月堂堂都見我個仔個班,成十幾人一齊放學。真係無眼睇

男爵府

引用:Quote:原帖由 kwan_0128 於 14-12-10 發表

原帖由 ccllmama 於 14-12-17 發表
佢唔知我睇住架,知道我睇住,我已經出聲啦…
最唔開心係佢講大話,話返我知,我小朋友上堂好主動!&#128545 ...

男爵府

引用:回覆 ccllmama 的帖子油足一堂!! 你企到睇

原帖由 kwan_0128 於 14-12-10 發表
回覆 ccllmama 的帖子

油足一堂!! 你企到睇緊嫁喎, 佢唔怕比人知
佢唔知我睇住架,知道我睇住,我已經出聲啦…
最唔開心係佢講大話,話返我知,我小朋友上堂好主動!😡

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至