跳至

首頁

尾頁

男爵府

有jm講呢間好好,同請問幾錢一堂,可比意見嗎,謝謝!

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:有jm講呢間好好,同請問幾錢一堂,可比意見

原帖由 vassicasuki 於 14-12-06 發表
有jm講呢間好好,同請問幾錢一堂,可比意見嗎,謝謝!
阿囝由k3開始讀個時上普通話,上左半年就考普通話試(kpcc)。依家升左小一主要上中文。老師教得好有心機,每次放學都會講返上堂情況。仲有好多小學生係佢到補習同上功課班

男爵府

引用:Quote:原帖由 vassicasuki 於 14-12-06 發

原帖由 yuensiu 於 14-12-07 發表
阿囝由k3開始讀個時上普通話,上左半年就考普通話試(kpcc)。依家升左小一主要上中文。老師教得好有心機,每 ...
唔該哂

大宅

回覆:yuensiu 的帖子

請問小學嘅中文係學d乜? 認字造句?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請問小學嘅中文係學d乜? 認字造句?

原帖由 bobo_2014 於 14-12-07 發表
請問小學嘅中文係學d乜? 認字造句?
小學中文主要學閱讀理解,重組句子,作句(基本上是因應小學學課程教)而且會教深小小.....仲會教普通話拼音,默書等等!

大宅

我個仔K2開始上,初頭覺得教得幾好。
而家覺得好似念口王咁,因為K3開始拼音,我自己覺得仔仔唔熟,同老師反映,每次都話佢好熟,好快做哂拼音。都唔知係唔係。反映左幾次,我都費事再講。我自己係屋企教到幾多得幾多算。反正我只係想同佢打好根基應付小學。

朋友就由K3學到小一,小朋友同佢講,小一後,主要教中文。其實我同佢都覺得,如果係補中文,自己有心教都可以教到。所以我正打算仔仔入左小一後,就停呢度,比返多D 時間佢HEA下,至少慳返來回上堂既時間都好吖。

伯爵府

引用:我個仔K2開始上,初頭覺得教得幾好。而家覺

原帖由 ChrisAlfred 於 14-12-07 發表
而家覺得好似念口王咁,因為K3開始拼音,我自己覺得仔仔唔熟,同老師 ...
同意,越黎越多人一班,同佢講有咩問題又話冇問題,反映都冇用,最後冇學啦!

男爵府

引用:我個仔K2開始上,初頭覺得教得幾好。而家覺

原帖由 ChrisAlfred 於 14-12-07 發表
而家覺得好似念口王咁,因為K3開始拼音,我自己覺得仔仔唔熟,同老師 ...
我見有jm推介話呢間幾好,原來係咁架,唔該哂!

大宅

我細b都係由k3 讀到而家上小一中文, 我有時亦覺得老師話識, 但係返到去原來未係好得, 當然啦, 我地有責任自己同佢再溫, 不過佢地教幼稚園既普通話真係有一定既辦法, 我細個學校完全無普通話呢一科, 拼音更加係佢識我, 我5識佢, 講都係自己大個睇台劇學返黎, 我同老師講, 我完全5識教架, 細b學校評估, 比我覺得佢真係係呢樹學到普通話, 佢講同拼音都真係識, 評估佢攞到拎到 12/15, 會話今個星期評估, 遲d就知道成積, 我大仔係完全無出去讀過普通話, 佢由小一至小六既普通話係肥佬既, 所以我先會比細b上普通話堂, 我都好驚訝細b既認中文字比率都非常高, 所以我都5係太擔心佢既中文。

男爵府

好多小朋友同一組, 我個小朋友能力不夠其他好, 老師會放佢埋一邊...
所以學左3個月已經無學

複式洋房

請問幼稚園的普通話拼音班係幾多人一組?

男爵府

回覆:請問有無小朋友係進聞課室學普通話?

真係有好有唔好,就係有媽媽講呢間好好,所以想了解吓,唔該哂各位意見

男爵府

回覆 ccllmama 的帖子

你又知老師放佢係一邊既?我小朋友K1而家學緊, 不過唔太清楚上堂情況
目前學左3個幾月, 簡單句子對答都OK, 發音好準
拼音就唔知佢學成點, 不過感覺幾難學, 冇英文咁易, 所以冇期望佢咁快學得識

男爵府

回覆 molomolo 的帖子

我女個組有10-12個學國語唔知係咪都係咁多人一組
我見樓下另一個好鬼多人學個間都係一大班人

男爵府

引用:回覆 molomolo 的帖子我女個組有10-12個學

原帖由 kwan_0128 於 14-12-08 發表
回覆 molomolo 的帖子

我女個組有10-12個學國語唔知係咪都係咁多人一組
始終k1太細 如10-12人一組,老師會唔會照顧唔到呢?

男爵府

回覆 vassicasuki 的帖子

有助教, 我覺得冇乜野喎返幼稚園都係10人以上一組咪又係咁教
讀左之後我小朋友係不經不覺間學識左好多國語對答, 呢個係我見到既成效

大宅

幼稚園既時候有6,7個,不過佢地會分開黎教,因為有d跟得好d,有d無咁好既,當時我個仔讀k3,同k2既一班係分開教,而家小一就會有5,6個一齊上,因為佢地有補堂,所以你會見到有生面口既就知5係同一班既,其實你可以上去問下先,我5係hard sell, 因為我個仔好鍾意返屋企讀老師教既普通話,又會唱下咁,起碼佢肯講已經好滿足,而家小一有時返屋企5得閑做卷,下次去都會比老師罵添

男爵府

等我再了解吓先,唔該哂各位!

男爵府

引用:回覆 ccllmama 的帖子你又知老師放佢係一邊

原帖由 kwan_0128 於 14-12-08 發表
回覆 ccllmama 的帖子

你又知老師放佢係一邊既?我小朋友K1而家學緊, 不過唔太清楚上堂情況
因為之前佢俾我地係門口睇上堂架

男爵府

引用:Quote:原帖由 kwan_0128 於 14-12-08 發表

原帖由 ccllmama 於 14-12-09 發表
因為之前佢俾我地係門口睇上堂架
老師有講過,如果小朋友跟唔到,會抽佢出來,另外教。

首頁

尾頁

跳至