夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

七年資格

就今次天水圍事件, 一些人批評政府強行要新移民要住滿七年才有資格取綜緩, 是好是壞各有參半, 不過我曾經就此問題在其他討論區發表過, 如果可以彈性處理, 問題會比較容易解決, 而且將資助期設定上限, 會有更大的推力迫使申請者找工...

內容大概:

將資助期設定最多3年, 如3年後仍未找到工作, 由政府安排工作(包括垃圾場或清理化糞渠等厭惡性工作), 而且會因應工作表現支付資助金額;

如一個家庭兩夫婦都沒工, 由現時一星期1-3天社會服務, 增至5-6天社會服務, 如需見工, 要補填申報;

如有家庭問題, 應將資助分支交予兩方, 而有子女, 就由社工評估方向, 並將資助金額支予有關的一方;

找尋連鎖餐廳協調, 支付飯票換領餐食, 以代替一筆過支付餐食資助;

加強特擊查核, 如有違章騙取者, 應列入刑事案處理.

我明白有好多人真的有需要, 但要他們積極找工面對責任, 才是正確觀念!
我們應該感恩 神的話語令人清醒

禁止訪問

Re: 七年資格

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我覺得果個男人豬狗都不如,就算個女人可以拎綜緩,都未必可以唔發生呢個慘案.

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

其實可唔可以建議一d拿綜援既人
,當佢地有工作能力時,還返d比政府
每人還一百蚊,都好過冇呀
唔知係唔係好膚淺

大宅

非常同意

大宅

moonhome 寫道:
其實可唔可以建議一d拿綜援既人
,當佢地有工作能力時,還返d比政府
每人還一百蚊,都好過冇呀
唔知係唔係好膚淺

借錢?

有d人真係特登唔搵野做,遲埋份工,拿綜緩架
扯火!
老公對老婆要做o既係: 由而家開始只係可以錫我一個, 要縱壞我,唔可以話我 有人恰我要第一時間出黎撐我,我開心你要戥我開心, 我唔開心你要"tum"我開心,唔準恰我鬧我, 發夢都要諗 起我,仲要永遠覺得我最靚 ^O^

民房

仲有d人拿綜緩, 同時有工開, 咁點先? :evil: :evil: :evil:

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

真係可惜,往往好既資源總比人破壞
當有需要既人又用唔到
甚至有d有需要既人用又比人誤會
如果有心昆錢既,都應該有良心發現啦

首頁

尾頁

跳至
熱門主題