基督家庭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

十月頭主日學開學,我兩個孩子今年第一次參加。

兩個月了,
上星期,缺席。
今星期,遲到。

結果,今星期,細女(k3)的導師說,如果未 ready或不想返,就大個 d先返吧。
你們小朋友的主日學是否嚴謹?

公爵府

2024年龍年勳章

olimo 發表於 14-12-8 13:52

兩個月了,
其實等如小朋友返學,
佢會唔會成日缺席or遲到?

子爵府

回覆:返主日學……遲到,缺席

我覺得唔係嚴唔嚴緊的問題,是尊重問題。

如果好重視的,
就唔會想miss任何一堂,
就唔會想遲到。

曾經有姊妹講得好好,教會係改變生命的地方,唔好帶埋啲「消費主義」黎教會。
主日學唔同坊間的playgroup。

耶穌黎拯救我們,應該值得我們尊重服侍,但祂說:「我來不是要人的服侍,而是要服侍人。」

christinetin    發表於 14-12-8 23:32

男爵府

吾會,帶主曰學的師母好好,說話好有鼓勵性。話星期曰小朋友吾肯早起身係好正常,最緊要係肯返,他自然會慢慢在神的教導下長大及改變!

男爵府

月餅勳章

回覆 olimo 的帖子

主日學有名你叫:sunday school
返學都唔會你鍾意返就返,唔鍾意返就唔返啦......除非係學店。

樓上講得啱,主日學唔係playgroup。

準時出席,係對導師和自已的一種尊重。

男爵府

這是正常的安排。
小朋友是最佳訓練紀律的時候。如主日學容許缺席遲到,小朋友在其中也不會有太大得益。其他小朋友的進度也受影響。

男爵府

我同意重視個樣野就自然會好準時甚至早到

但另一方面, 如果主日學導師係黑面/串串拱咁講呢句既
我覺得呢方面係佢問題
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

男爵府

如果係因為小朋友而攪到遲出門,我覺得我哋作為父母都應該學習唔好比佢哋影響,我哋係大人,應該由我哋主導。

當然,個導師可以比啲支持鼓勵,唔洗太快就落閘

伯爵府

好媽媽勳章

你地都講得好好。

但我地一來未習慣,
二來我有兩個小朋友,星期六晚上游水到8:00。
星期日早上九時返到主日學,其實真係不容易。

別說我們「不尊重」,根本沒有這個想法。也沒有當是 playgroup。
只是覺得,她當時咁樣講,我覺得有點不近人情。

男爵府

準時啦!給小孩等耶穌好過要耶鮮等你!

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

「時間上分配好」呢個都係主日學既課題, 我返主日學都有1-2次唔知醒, 遲到, 最後要努煩傳道人幫我補堂, 個心真係覺得好唔好意思, 但係經過呢個經驗後, 我自己會更加努力去爭取聽神既說話, 而家有一種「非常渴慕」上主日學的感動

有些人要經過失敗才懂成功, 有些人可一步登天, 人人的道路都不盡相同, 但同一終點就是天國, 希望你唔好放棄返主日學, 多聽神的話語, 主必看顧你!

伯爵府

我地翻教會搭mtr一個鐘,要轉車同行一段路。呢兩個月我懷孕後,因為早孕反應,兩三個站既地方都唔想去,好累,小囡無人帶翻去,間中婆婆得閒先帶過去翻主日學,d導師都好好,又會問候我情況。可能我地細教會,無甘嚴

Ruph出世啦,2010

男爵府

引用:十月頭主日學開學,我兩個孩子今年第一次參

原帖由 olimo 於 14-12-08 發表

兩個月了,
大義凜然,咁講野又唔識體諒人的導師,要尊重佢多D,敬而遠之

水晶宮

要尊重神

首頁

尾頁

跳至