家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人認識 - 信諾環球 – 第三代保險 / 教育基金??

個sales 話lee d 係新概念, 保險的新方向, 有以下特點:-
1. 人壽 / 儲蓄 的比例可隨時依個人需要調整, 如個人經濟環境好與壞, 可加可減保險金額, 不必另開新保單.
2. 保險以買基金為單位.
3. 教育基金,可自己選擇基金combination, 金額一樣都可隨時加減.

我對利d保險一知半解, 其回報好像比傳統的保險高, 但風險是否一樣大呢??
如果已買傳統的人壽儲蓄保險, 值唔值得轉利類第三代保險? 因為要斷舊單,再買利類新單, 但新單到退休時的回報比舊單高, 大家供的金額差不多, 是不是咁化算?? 有沒有經驗可分享?

別墅

Re: 有無人認識 - 信諾環球 – 第三代保險 / 教育基金??

sohappy 寫道:
有無人認識 - 信諾環球 – 第三代保險 / 教育基金??
個sales 話lee d 係新概念, 保險的新方向, 有以下特點:-
>>其實基金投資60年代原於英國,在香港有超過10年歷史.
1. 人壽 / 儲蓄 的比例可隨時依個人需要調整, 如個人經濟環境好與壞, 可加可減保險金額, 不必另開新保單.
>>可以咁講,但當增加保障金額時需要提供可保証明(健康証明)
2. 保險以買基金為單位.
>>是對的,但基金價格可跌可升
3. 教育基金,可自己選擇基金combination, 金額一樣都可隨時加減.
>>是對的,基金投資可自己選擇基金combination, 金額一樣都可隨時加減.

我對利d保險一知半解, 其回報好像比傳統的保險高, 但風險是否一樣大呢??
>>基金投資同保險公司儲蓄計劃好唔同, 前者自己選基金, 後者由保險公司決定投資組合; 前者賺蝕風險自負, 後者一般有保證回報及由保險公司承擔風險.
如果已買傳統的人壽儲蓄保險, 值唔值得轉利類第三代保險? 因為要斷舊單,再買利類新單, 但新單到退休時的回報比舊單高, 大家供的金額差不多, 是不是咁化算?? 有沒有經驗可分享?
>>如果已買傳統的人壽儲蓄保險是新單(eg.1 至 2 年),相對來說損失較少,如保險單over 5 年或更長時間,就唔鼓勵斷舊單,整體而言,最重要了解自己嘅保障需要,投資取向,切勿輕易轉換計劃!!
希望以上資料能夠令你了解多d.
如果想了解多d請pm我!
i am happy to share with you!

lam
[/img]

複式洋房

Re: 有無人認識 - 信諾環球 – 第三代保險 / 教育基金??

啊, 這種基金我買了已經差不多十年了, 其實我當初決定轉都是你所講的原因. 説到回報, 我無從比較, 因我沒有傳統單同年期的數據. 但總括來說我很滿意, 現在account 的現金(是真的可以提取, 又不用計利息的)相等如以往供款總額的六七成. 即是多年的保險金, 都是三折支付. 我試過加保, 但如果加的金額不超出某一個數, 就不需驗身, 就算要驗身, 都沒有損失, 我們都不用支付費用的.

這種保險通常可以較平的保費買較大的保額, 但要注意若干年後要加保費, 或減低保額. 在我來説我覺得是合理的, 因通常年青時收入, 積蓄較少, 保險的重要性較大, 到若干年後, 保障需要不同了, 到時再看看有否需要加保, 亦是合理的.

我覺得這種保單最大的好處, 就是flexible.

公爵府

2019勳章

You can refer as below.

Enter

我個人就覺得這類保險透明度高d, 自己可以選擇基金, 起碼知d錢係邊度.

複式洋房

好多謝你們的意見和資料, 我現在還考慮好唔好斷舊保單, 因未breakeven, 其實如果(1)只買life, 不含儲蓄, 再用餘錢買基金, 定係 (2)買利類保險連投資的基金呢? 你們會點選擇??

別墅

hi sohappy,

你有無諗過繼續供舊保單,而另外投資基金,因為都係果句如果已買傳統的人壽儲蓄保險是新單(eg.1 至 2 年),相對來說損失較少,如保險單over 5 年或更長時間,就唔鼓勵斷舊單,整體而言,最重要了解自己嘅保障需要,投資取向,切勿輕易轉換計劃!!
投資基金彈性真係好大,而且透明度高,亦可自己選擇投資基金組合,但要注意只有自己承擔賺蝕風險, 人壽儲蓄保險一般有保證回報及由保險公司承擔風險.

lam
[/img]

首頁

尾頁

跳至