少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友對錢的觀念?

有無人可以教教我:

1) 如何培養小朋友對錢、零用的觀念;

2) 應如何處理老人家用錢去誘小朋友做事;

多謝大家指教!
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

大宅

Re: 小朋友對錢的觀念?

11-2002 :
hihi,你的小朋友幾大呢?
1)我會同佢講爸爸一個人工作賺錢回家,是辛苦的,所以要珍惜同適當的利用,有用的野先去買,而且,可以教佢唔買是可以用其他野代替,又或者從環保的地方去教佢。零用錢
我想要到小學先會有,我就來緊九月先可能面對,但我會盡量提供佢想食的東西(因為小息時間不多,要灌輸佢先去左廁所先:-P )文具方面就跟他一起去買,一起研究實用性。
2)或者你是給老人家揍吧?!這個真的比較困難。又怕得罪佢地,但又怕龐壞自己小朋友!!可以認真D同老人家傾,問下佢點解要用錢去叫小朋友做事?(可以講做咩事嗎?)說出幣處!如果幫手做家務,那應該要小朋友明白,家裡的事小朋友都有義務去做的(能力範圍)正如有權利去享用一樣,下下用錢去行量,咁媽媽煮飯你吃完是否要付錢呢?
有時大人(尤其老人家)想既野,以為無乜問題,但可能會對小朋友是個反面教材呢!
:-(
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

侯爵府

我都好想知, 講下我的失敗經驗比你聽:

我由個女3歲起就每次同佢出街買野, 有時有d零碎錢, 多數係毫子, 就比佢儲起去, 叫佢儲起第日自己有想買的野就自己比錢買.

不知係不係我們太過mention呢點, 佢依家就黎6歲, 再加上搬左新屋, 用左好多錢裝修, 佢自己又有間房, 老公就成日同佢講, 要用佢自己的利是錢, 買佢自己間房的傢私, 同埋話如果邊個整欄d裝修, 好似牆紙甘就要係利是錢度扣.

可能老公太過執著, 亦比個女見到原來錢係甘重要, 佢依家開始好弧寒, 我不係想佢大花筒, 但亦不想佢太過弧寒, 例子
1. 學校有次攪去教堂, 話叫d小朋友可以將自己的零用錢損出, 還叫我們家長不好代出, 我就叫阿女將佢的零用錢拿出黎, 看下佢比幾多啦, 講你都不信, 佢拿個1毫子出黎, 我話下, 你有好多錢架bor, 1毫子? 甘佢就拿多一個1毫子出黎.

2. 佢去佢麻麻舖頭玩, 有人買野, 佢會幫佢麻麻拿膠袋, 甘跟住就問麻麻拿1毫子人工.

3. 地下有錢, 佢會去執.

我最近發覺佢真係看錢看得好重要, 我依家都好努力甘改變佢的想法, 以前聽人講, 比佢儲錢, 令到佢有儲錢, 珍惜錢, 但不知係不係我老公太弧寒, 看錢看得太重要, 令阿女日積累月甘有埋呢個concept.

如果大家有好的提議, 不妨講出黎大家研究下.

複式洋房

What I have in mind is different. Money represents material value in some sense but it may mean satisfaction in other senses.

For example, if we live in a tight financial situation, we will still go out for an expensive dinner. So the argument goes like this.

In an expensive seafood restaurant
Mum: the food is so expensive here.
Dad: I know, but sometimes we need to give ourselves some good times.
Mum: Right, nothing is more important than the whole family enjoying a good dinner together.

The message across may probably be money can buy a couple of quality family hours.

大宅

好多謝大家對零用錢的回應!

其實我覺得大家所提及的都有背後的原因,又或者我應該多講少少...

我先生係一個理財觀念很弱的人、用著古老的父親尊嚴來教仔,偶爾會和我今年9年入小一的仔仔講,這是爸爸買的...暗示這是我買的,當然我有權去食多一點。更有時會因仔仔想買玩具、零食時,並非解釋他知甚麼是應該,甚麼是不必,反而反問仔仔:你有無錢買?

其實我仔仔不是由麻麻湊架,只是假期會去去麻麻度而矣,而麻麻就用錢去引誘仔仔去玩切圖,鼓勵係好,但我覺得不是用錢!

平時我仔仔都頗有節制的,肯聽我講乜野應該暫時停止不要,如咳不可吃糖果、飲甜野...

至於我先生,我係有提他...但未見收效...要再努力!

我很同意,生活縱然是有點艱巨亦應有適當的「合家歡」時間。
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

首頁

尾頁

跳至