心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

先頭b仔來公司探完我之後好唔開心呀

好唔開心…先頭老公帶麻b仔來公司探我, 同事見到我個仔之後..同我講, 我個仔就來三歲, 但好瘦…而講野又唔係好清楚…又未介片, 又怕羞, 叫我留意下佢的語言發展, 可能有問題….(我知佢地係有人心, 因佢地係社工), 而家好驚…係唔係我教得唔好呢…好唔開心….
ICEL

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 先頭b仔來公司探完我之後好唔開心呀

佢地只係社工又唔係醫生,如果你真係擔心就帶仔仔去check下,三歲好瘦一D都唔出奇,我個女四歲都係得三十磅,最緊要係健康,至於未戒片,我覺得係你既問題,因為幫小朋友戒片係你既責任,希望你唔好介意。

複式洋房

第一個小朋友通常會比較遲說話,同佢講多d野,會好d嫁。唔使咁worry! 我個女三歲半時都唔多肯講說話嫁。現在三歲十個月,雖然說話都唔係十分清楚,但係就不知幾多野講。唔好唔開心啦!

別墅

如果係健健康康的, 肥瘦無所謂啦...早前至有報導, 一般家長都覺得自己的子女過瘦, 但其實係正常size黎架!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

ICEL,

唔好太擔心啦,每個小朋友既發展速度都唔同,有D行路叻D,有D講野叻D,最緊要唔好比太大壓力佢,試下多D同佢講野比多D鼓勵佢啦,佢一定得嫁,比D信心自己同比D信心你個小朋友啦,唔需要CARE人地同你講咩,如果真係有懷疑,就搵醫生CHECK下啦, CHEER UP

大宅

我個仔都是在三歲才多話,因我們與他說話的時候不多,而且別人說男仔是慢些,之前我都怕他有問題。

如未介片,現在要開始啦!
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

別墅

ICEL, 你唔使擔心, 根據"兒童心理學"內兒童發展, 語言係最後的一個階段, 只要你小朋友明白你講的意思, 基本上問題不太大..... 而戒片問題就真係你要努力, 不過我估你個小朋友係咪冇返幼兒園呢.... 如果係, 建議你唔好比工人湊住, 送佢去一些幼兒園, 2個月內包惦.... 而且對佢語言發展好有幫助!
我們應該感恩 神的話語令人清醒

禁止訪問

禁止訪問

大宅

畀面勳章

ICEL:

其實你唔駛唔開心,佢叫你留意下,又唔係話佢有問題,況且你同事又唔係醫生,點可以望佢一陣就知佢有問題,醫生都要你自己又對自己同囝囝一點信心都冇,人哋話咩就信到十足,又唔帶佢去check清楚,你對咗個囝囝三年,佢有冇問題,你察覺唔到唔係掛!

複式洋房

Icel:
唔好擔心啦!依個問題我地做家長既都一定會遇過啊!
男仔既語言發展係比女仔遲少少,
同埋小朋友面對 D唔熟悉既人好多時都會怕羞D 嫁啦!
唔係你囝囝既問題呀!
如果真係擔心, 就搵 D專業人仕咨詢下啦!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Icel,
唔好唔開心啦!我囝囝都係咁, 2歲3個月先得20磅, 仲未識講嘢, 健康院都有keep住幫佢check, 每3個月就要見營養師同醫生添;醫生說其實肥與瘦都冇問題, 最重要係生理同智商發展正常, 只要體重一直都是上升(無論多少), 其實都算正常;剛剛check完智商發展, 佢完全明白姑娘的指示, pass, 3個月後就會check語言;
佢12月出世, 係細仔, 又未識講嘢, 怕佢9月適應唔到k1的生活, 所以俾佢返幼兒園, 3個月了, 開初真的有點心痛, 佢日日喊, 喊到聲都沙, 又唔肯食嘢, 又病, 見住佢瘦上加瘦, 最低時只得17磅;不過而家已漸露曙光喇,佢已適應了學校生活, 又肯食嘢, 體重已上升至22磅, 仲開始講疊字同好多"bb話"添!襯夏天, 仲會開始介片片喇!
如果擔心的話不如去健康院幫囝囝check吓,好過自己左諗右諗, 唔好太己人憂天,俾壓力自己同囝囝有時會帶來反效果的啊!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stccmc:

請問唔著片...使唔使著底褲仔呢??同埋我怕佢賴係張床度,有冇辦法可以避免呢??同埋用左學習褲,去痰罐時,係我幫佢除定要佢學自己除呢??好似好多問題呢!!唔該晒你先!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

禁止訪問

別墅

多謝各位媽媽的關心, 我b仔返左學已經多野講左, 而介片已有成績...我都應該比多d時間b仔同自己....唔應該聽人講幾句就去亂諗野....
ICEL

首頁

尾頁

跳至