自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家d細路真係好難教!我都比阿仔激到死死下

知足常樂     平凡是福 

伯爵府

現在D小朋友真係好難教!我個女11歲成日頂咀!又拖功課!又冇手尾!
有時我都會鬧佢仲用得好粗添!有時仲會打佢!佢係唔鬧唔行動果隻!又試過自己打自己等等!不過現在發現唔係成日鬧!要佢自己乘擔後果。例如:叫佢做功課唔理我由得佢!拖下拖下自己最終都要做到一兩點都試過!同佢返學校搵老師、社工傾自己每次都 唔交功課又要比老師罰!總之而家係你話做咩佢就唔做!總之佢有錯就要比佢試過錯左解釋反個後果比佢知!做得好一定要讚!其實我都多謝我個女個老師!佢地一直係好用心跟進我個女D成績!同埋放學後都有時打比我傾返我個女D進度!

子爵府

畀面勳章

真係唔明而家d小朋友諗咩!
有時真係會比佢地激c
命都短幾年

大宅

我不是任你處置
專借吾還

複式洋房

原文章由 ling1211 於 08-4-11 17:44 發表

而家d小朋友好醒ga,睇d電視新聞成日都話家長打仔女就虐兒,鬧佢地又話令佢地有壓力,佢地覺得有人撐麻

我又覺得,而家呢一代唔可以同我地果代比既
我地以前邊有咁多功課做架
以前讀到中五畢業已經叫叻仔,而家.....大學畢業先叫ok,最好仲要琴棋書畫樣樣得,外語識得越多越好
其實而家既小朋友真係壓力幾大架.......
係時候........

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 草草媽媽 於 08-4-11 11:43 PM 發表

我又覺得,而家呢一代唔可以同我地果代比既
我地以前邊有咁多功課做架
以前讀到中五畢業已經叫叻仔,而家.....大學畢業先叫ok,最好仲要琴棋書畫樣樣得,外語識得越多越好
其實而家既小朋友真係壓力幾大架....... ...

我真係好唔明解,而家小一中文程度,一開始就要作句?點解而家1年級係我以前2年級下學期ge程度?(我同個仔係同一間學校,我有keep住n年前ge補充)點解而家會谷d小朋友谷得咁勁?係邊個ge錯?
盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

返學校都好, 即表示佢心目中屋企以外覺得可依賴嘅係學校, 唔係去其他地方(eg 公園仔, 搵同學etc), 其實亞仔都正路, 行到學校冷靜d就搵亞爸, 都抵讃, 好過訓街都死唔肯返屋企.
身教緊要d, 唔想亞仔衝動, 要自己eq高先, 好同意topic講: 父母唔好講悔氣話
原文章由 ling1211 於 08-4-11 17:51 發表

佢話原本想搭車返school,但等得太耐,所以就揹住書包,law住2袋衫行去school(由我屋企行去school都幾遠ga,約7個字左右),好彩佢去到打俾我老公咋,如揾5到,我諗住報警 我有問佢點然返school,佢話5知喎mouth: ...

男爵府

而家d細路真係難教左!
都好驚自己唔識教.....又怕佢唔跟我....唉

珍珠宮

原文章由 RonicaKwok 於 08-4-11 17:31 發表
點解呢... 其實我唔係好明... 我地果一個年代... 呀爸呀媽鬧我地 "你去死啦" "你食屎嫁" "你禁叻, 你走啦"

我地咪健康快樂咁成長... 點解... 而家呢一代... 係唔係受唔起挫折呢? ...

問題係以前果代, 好多都同父母關系疏離, 好多出左事先後悔

我地依家想同小朋友關系搞好d, 第時有計傾咁囉.

洋房

以前父母無係學業方面比小朋友咁大壓力, 而家D小朋友其實好可憐, 除左返學之外, 星期六, 日D時間都填滿哂, 用黎學呢樣學個樣, 休息, 運動, 玩樂的時間都無, 身心發展唔平衡

做父母既, 如果要你, 平日要返工, 星期六, 日又要去上堂增值, 無得去shopping, 睇波, 你地又會覺得點呢?

而家D學校, 課程如果唔深, 有D父母又會唔滿意, 話學校程度淺, 小朋友學得少, 要D小朋友出去上補習班

原文章由 sasa@uk 於 08-4-12 00:33 發表

問題係以前果代, 好多都同父母關系疏離, 好多出左事先後悔

我地依家想同小朋友關系搞好d, 第時有計傾咁囉.

禁止訪問

子爵府

原文章由 臭八婆 於 08-4-12 01:20 發表

10y真係小心d好,真正既反叛期先啱啱開始
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

侯爵府

BK Milk勳章

mouth: mouth: mouth: mouth: mouth:

別墅

我都十分同意,今時今日啲小朋友真的很難教。都唔知點對佢哋先好,太仁慈佢就頑皮,鬧佢,對我倆啲感情又唔好,真係唔知點教好。我個女又係升了小一後,都頑皮了很多,唔好個樣都唔學番來,乖的同學又唔同佢玩,壞嗰啲就去同佢玩。叫佢唔好,同啲壞同學玩,佢回來只會講大話說沒有。唉﹗做人父母比返工仲慘。

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

畀面勳章

原文章由 召藥師 於 08-4-11 17:57 發表
會唔會佢D朋友影響左佢?
我最近都俾個仔激到我 ,佢本身唔專心,寫字又慢,學習上要經同叻個D差好遠有排追,原以為佢仲有聽教一點可取之處,點知佢痴埋佢D曳仔度,俾人蝦,同佢講左唔好接近個D同學,點知佢一錯再錯,身邊D乖同學 ...

召藥師:
其實我好耐之前都有同學校社工傾過呢個問題,佢話小朋友好得意ga,只要1個5鐘意你,就會1傳10叫呢個嗰個5好同佢玩,但小朋友唔想被孤立,甘唯1办法就係好嘅學生5受佢玩,甘佢米只有痴埋D曳仔度law,起碼5會變成被忽然的1個麻mouth:其實我地好難控制佢地喺學校同咩同學玩,你覺得嗰d人曳,但佢5會明,佢地只知喺學校要有朋友就得 同埋怎樣介定1個學生好與壞呢?每個家長心中,自己仔女是乖的,但喺你肯後原來做左好多曳野,你係估5到 我以前都會好似你甘諗,但自從有次佢喺學校做左d野,我先發覺原來佢喺home同學校表現是2回事,現在會覺得係我個仔本身都有問題

[ 本文章最後由 ling1211 於 08-4-12 10:57 編輯 ]

侯爵府

唉.... 真係好擔心... 我個仔得 14mths... 我都好驚...

男爵府

畀面勳章

原文章由 smiletigger 於 08-4-11 23:58 發表
返學校都好, 即表示佢心目中屋企以外覺得可依賴嘅係學校, 唔係去其他地方(eg 公園仔, 搵同學etc), 其實亞仔都正路, 行到學校冷靜d就搵亞爸, 都抵讃, 好過訓街都死唔肯返屋企.
身教緊要d, 唔想亞仔衝動, 要自己eq高先 ...

其實喺4月頭,我同阿仔去左個親子露營,當中認識左對家長,佢地都比到d啟發我,佢地個女大我仔少少,我眼見佢個女對住佢地d態度係不好,但佢地都可以好平心靜氣同個女講道理,eq很好,仲肯跟我傾訴管教問題!比著我真係5得,我eq好低,個仔對我態度5好,我1定 ,所以我都要好好學習eq問題 仲有,呢對家長真係好好,去完露營隔左幾日,竟send口訊關心我仔情況,我回佢阿仔而+玩離家出左,佢再回1 d安慰說話比我,我收到當時真係幾感動

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

教仔女係要嘔血 不過,生得佢出,就無得唔理啦!
他們會感受到你對他們的愛and關懷。不要放棄。

有時,要站在他們的角度看,他們有他們的難處。
關係好難先建立,一句話就可以破壞。
難過都要捱過,積極加樂觀去面對吧!
試下祈禱,會幫到你。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 ptm_sarah 於 08-4-11 05:35 PM 發表
我咪又係比個女激到死咁濟, 這星期考升中補分試, 成日叫佢溫書, 佢都講溫好啦...我講多幾句已燶口燶面, 好喇到今日派考試卷, 有兩科唔合格. 我而家真係激到唔識講野, 真係要冷靜下, 所以我今晚會夜D返去, 慢慢至同佢 ...

如果咁情況你要平心靜氣咁同佢講道理, 而家成績出左黎閙佢都唔用也都幫唔到佢呢個年紀, 當朋友咁同佢分析一下, 問下佢想讀 D 咩類型的學校, 學習環境好 D 定係差 D, 如果而家咁的成績就會差左小小, 如果學書環境差就聽唔到書學唔到嘢, 將來的出路只有工揀你, 但係你就無條件揀 D 好工, 如果學習環境好的話, 你有心機讀, 只要你讀到書屋企點都會供到你讀大學.... 咁將來的路就會好 D ..... 之後可以打開 D 招聘廣告比佢睇, 而家 D 工最少都要中五有 D 仲要中六中七, 如果你讀書唔成到到時只能搵到 D 工係工時長低學歷的工做, 記得唔好咁長氣..... 可以的話可以叫佢問下 D 師姊.... 等佢自己分析..... 咁提意佢去補習社補番佢唔合格的科目, 盡下人事希望佢可以幫到佢.....
而家 D 小朋友真係唔可以閙, 我都係同個囡講道 (但唔長氣, 也都唔好一次過太多小小咁講一 D) 等佢可以有時間去消化, 同問 D 高年級的同學等佢自己分析..... 我個囡之前都四年班個時又係叫極都唔溫書不過我都不斷同佢講有關升中的事, 到左五年班第一個學期 D 數學都係唔合格, 之後我就叫佢去私補數學 (其實四年班個時都已經同佢講過, 不過佢好抗拒所以我無迫佢) 但係今次再問佢個時佢就同我講我自己都有唸過要補數學, 我也都同佢講到佢補到 D 數好好的時間先考慮唔使補..... 佢今次就好接受....
或者大家都可以試下同小朋友做分析講小小道理, 但係記得唔好太長氣同成日講..... 講完之後睇下有無改善, 有時小朋友係咁你預左講一次係唔會聽如果問題一次又一次出現改善唔到, 就同佢講你都用左自己方法試左都唔得, 點解唔試下第二 D 呢, 試下又無壞如果都唔得就唸其他方法.... 當佢地試到用你的方法得的時候, 慢慢佢就會聽你講嘢.....

首頁

尾頁

跳至