興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章

狗狗一路都唔鍾意食藥,試過用包餵幾次都得,但知道裡面有藥丸就唔肯食,如張開口又會咬人
唔食藥病又唔會好點算? 之前係狗診所有餵食藥的藥丸用品係可以包住粒藥當零食咁餵,但診所話唔再出,請問知唔知邊度有得買呢?或有好嘅方法餵到藥啊?勁頭痛中

子爵府

用芝士包,芝士香無咩狗可以抵抗

男爵府

回覆:SY_Joanne 的帖子

顏碎成粉撈落食物度,或溶埋落暖水用針筒支入去口度

侯爵府

我試過用呢隻零食(我在qpxt買的),似泥膠咁可將藥丸藏於中間,都呃得吓.但首要測試你的狗狗喜唔喜歡食呢隻零食

子爵府

整成粉溝水加少少椰子油

男爵府

引用:用芝士包,芝士香無咩狗可以抵抗

原帖由 Maggie518 於 14-12-12 發表
用芝士包,芝士香無咩狗可以抵抗
用芝士應該可以

子爵府

回覆:狗仔病咗唔肯食藥點,有冇方法?

餵藥零食已經滿足唔到我隻狗,最近試左方包包住粒藥再用雞柳絲包住,佢超鍾意食

大宅

試過餵藥棒嗎?

另上網見j pets有隻零食是可以包藥, 但我未試過.
(j pets --> 發牙痕時間 --> Nuri-Vet (尾尾嗰幾款)

大宅

回覆:狗仔病咗唔肯食藥點,有冇方法

唔知你小狗幾大,我會直接放入佢口最入面,合埋佢個口,掃佢喉嚨,按下鼻鼻,吞左。

大宅

樓主,你講喺診所買嗰隻餵藥零食,係Greenies嘅Pill pockets?以我所知,市面上仍然有售喎,網上亦有售

子爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章

多謝各位介紹嘅方法,狗狗終於都係買咗 pill pockets 食到藥啦!謝謝!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

獸醫教我將藥丸整到變粉,之後混入蜜糖。狗仔好like, lam lam 下就食完喇。

大家好, 我是脾脾蟲  

子爵府

唉…狗狗性格真衰,食咗 pill pockets 後就連狗糧都唔食啦! 真怕有日連呢隻野都唔食時點算…有冇姊妹嘅狗狗係咁架! 有對策嗎?

大宅

我用蕃薯包住D藥餵佢, 我狗狗超鍾意, 佢又唔覺我包住D藥! 我唔贊成夾硬塞入佢個口, 咁樣可能令佢會有陰影,從而更加唔俾人搞佢個口

大宅

我隻衰豬係長期要服藥, 冇可能日日咁樣去餵, 所以都係塞入喉嚨丁合埋佢個口,掃一掃, 係OK...

子爵府

引用:唔知你小狗幾大,我會直接放入佢口最入面,

原帖由 mrsyuyu 於 14-12-13 發表
唔知你小狗幾大,我會直接放入佢口最入面,合埋佢個口,掃佢喉嚨,按下鼻鼻,吞左。

...
我都係呢個方法

複式洋房

引用:餵藥零食已經滿足唔到我隻狗,最近試左方包

原帖由 pcbu 於 14-12-13 發表
餵藥零食已經滿足唔到我隻狗,最近試左方包包住粒藥再用雞柳絲包住,佢超鍾意食

...
我都係用雞柳包藥丸,但要夠大舊包得實粒藥先得,因為佢好醒,包唔實會自己吐出黎😏

複式洋房

引用:唉…狗狗性格真衰,食咗+pill+pockets+後就

原帖由 SY_Joanne 於 14-12-14 發表
唉…狗狗性格真衰,食咗 pill pockets 後就連狗糧都唔食啦! 真怕有日連呢隻野都唔食時點算…有冇姊 ...
試下用手撕開雞柳,同狗糧混在一起俾佢食

大宅

我會顏碎成粉放落針筒到,再加小小小小小小糖醫生教,加熱水溶搖混佢,再支入去口度。但佢都會噴返D出黎。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 SY_Joanne 的帖子

夾住芝士條試吓

首頁

尾頁

跳至