夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公做家務嗎 ?

我老公做小小家務就成日叫辛苦, 仲覺得自已做了很多家務, 其實我做10樣佢只做了2樣, 仲要在我面前不停呻, 好鬼煩, 我寧願他一樣都唔做, 好過成日以為自己做好多。例如, 大家都要返工, 他6時回到家坐到我7:30回家往飯給他吃, 食完也不洗碗, 仲好意思在他父母面前話我成日唔煮飯。
我老豆時常幫我媽咪煮飯, 做家務都冇出過一句聲。

大宅

Re: 老公做家務嗎 ?

我地兩個都要返工
一,三,五我做
二,四,六.佢做
星期日就一齊做...
老公對老婆要做o既係: 由而家開始只係可以錫我一個, 要縱壞我,唔可以話我 有人恰我要第一時間出黎撐我,我開心你要戥我開心, 我唔開心你要"tum"我開心,唔準恰我鬧我, 發夢都要諗 起我,仲要永遠覺得我最靚 ^O^

別墅

我唔使返工, 我老公放工回來, 一件家務都唔會做, 可以宵夜食完noddle cup 都唔會放入垃圾桶, 仲要加對筷子, 等我第2朝起身處理, 但係我仲要湊仔

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

Never

男爵府

stephanieching,

我諗我真係要感恩, 我老公好肯幫手做家務(唔好意思, 我唔係哂命), 由我地同居到結婚, 到我大肚, 到BB已經出世, 我老公都好自動自覺做家務, 有時仲會爭住做.

大宅

he just help me to cook the dinner.

大宅

除左煮野食係我一個人搞掂之外,響正常情況底下(不過好小),係我做既!如果我心惰唔好/發脾氣時,我老公就會自己乖乖執屋,開機洗衫/洗碗.........不過如果老爺奶奶上黎之前果晚,我地會非常之合作咁一齊執屋(即係"走鬼"!)要即刻將冰箱入面既"送"毀屍滅跡,飲晒d湯.........
該用戶已被刪除

男爵府

我老公除了煮晚飯外........有時我煮,就乜都唔做!
沉晚就連佢同個仔食完雪櫃都要我出來收返啲匙入去!!(我係廚房做緊嘢!)

複式洋房

我老公由星期一至五都差唔多11:30才回家(佢話加班喎),故此由星期一至五都无幫手做家务。星期六就7:00才回家,家务也是无幫手做。星期日早就睡至12:00至1:00,晚則3:00至4:00才起床,晚上要我叫才抹地,叫佢掃完地才抹地,他竟然話抹地就等于掃地,地上的垃圾用手執便行。 叫佢幫我洗煲,結果洗完等于无洗。點解?打開個煲蓋,煲蓋裡面全是粥!佢話唔知煲蓋会有粥!还有許多許多,总之叫佢做多一樣,就多一樣勞氣,结果总是爭執一埸。

家裡操重的工作他也一點不幫忙,叫佢幫我换燈胆,叫到要全部燈胆燒了才換,换完還要說為何我不換。我話这些是男人的工作更是由你去做,他則说換燈胆无分男女,女人也可以做!

我並不是家庭主婦,我也要返回,現在許多家务或操重工作(还有揍仔)不是由我阿媽做就是我做。我真係好唔開心!點解会嫁个这个男人!

我真係想跟他离婚!

:-x :-x :-x

水晶宮

2019新春慶豚圓

未生仔同未請工人時, 我老公係一個會打 掃屋企, 煮飯的男人.佢仲會怨我將D野周圍放, 冇手尾. 有o 左個仔同個工人之後, 叫老公煮餐飯都好難. 至於湊仔, 老公只限於開奶 (喂奶都會, 但如果個仔玩奶樽, 唔食, 佢係唔會再喂, ;即係我執手尾. ), 同佢玩. 同個仔換衫出街都會, PROVIDED 我已經將D衫擺晒出黎. 我老公唔會同個仔換尿片, 尤其是有pooh pooh. 佢最怕的. 佢亦唔識同個仔沖涼, 洗奶樽, steam 奶樽. 總之, 工人一放假, 我就take up 晒工人o既duties. 我老公唔覺得佢需要幫手. 真係風水輪流轉.

大宅

我老公會洗衫-因為每次佢話教我用洗衣機,我一定話唔識用。
我老公會燙衫-因為我唔識用燙斗。
我老公會抹窗-因為我抹會跌塊布落街。
我老公唔駛我煮飯-因為我唔識煮三個人份量,他亦不想煮完飯要洗碗。

男女平等,我兩個弟婦都是唔駛做,返阿媽屋企食飯都是男人洗碗,女人傾計。

男爵府

我結婚前幾個月先同我老公住埋一齊, 佢又係冇乜點做家務, 因為好多時都係我做左...

叫佢掃地, 佢就話, "躂地咁乾淨, 使乜掃呀?" 其實好多塵佢睇唔到而已。
叫佢幫手洗碗, 個碗仲痴住好多泡就話洗完, 佢話佢o係外國讀書時都係咁架喎, "洗潔精係食得架喎" :-x 更加唔會抹乾d碗先擺入廚柜...洗完碗個廚房台面仲成灘水..又要我執手尾抹, 所以索性我做埋..我諗呢d都係佢既陰謀! 洗廁所更加唔會, 佢有句口吻就係: 咁乾淨, 使乜洗呀!

不過有樣野佢會做, 就係放d衫入洗衣機度洗, 跟住晾衫, 同埋一樣野我一定要佢自己做番, 就係熨衫, 事關我至憎至憎熨衫!! 我所有買既衫都幾乎唔使熨的, 如果要熨都比埋我老公熨 我試過有個月手緊, 跟住嗲我老公比錢我使, 佢比左1000蚊我, 咁我就好識做咁幫佢熨左 "兩大件恤衫", 佢就喊咁口話, "500蚊熨一件恤衫, 全球最貴呀~~~"
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我老公係一d家務都唔會做..佢連飲水都要我斟比佢..佢連廚房都唔會入 :-P
不過我係全職媽媽..冇做野...佢就要係出面搵錢比我同bb用..所以我唔多介意佢唔會家務...講真..佢唔做重好..唔好整亂我d野

別墅

月希,
我都係全識主婦, 但係我覺得湊仔都好辛苦, 所以老公最好都係幫幫好d

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

AnnAnn咁你bb幾大丫??
我覺得都ok啦..唔係真係咁辛苦..尤其係我bb對住我笑果時 不過我重有我爸爸一齊住..佢有時都會幫手睇下bb...可能因為都叫有人幫所以唔覺辛苦囉

別墅

有工人, 所以我同老公都不用做家務, 連湊B都唔使! 好輕鬆 !

男爵府

每星期平均煮三至四餐飯,都係由老公負責煮,因為佢好鐘意煮餸架,幾好呀,唔駛我煮,食完有時都會幫我洗埋碗添.

男爵府

洗衫,
間唔中煮下飯,
間唔中會做清洁,
間唔中湊下仔!
(間唔中指一星期做1,2次)

別墅

月希,
我囝囝而家6個幾月大, 仲成日轉身, 但係唔識轉返轉頭, 但係佢自己返身後無幾耐就會喊或叫, 可唔係太鐘意轉身之後的感覺.. 加上佢而家夜晚仲要我起身抱下佢, 拍下佢, 都幾累, 我都有阿媽來睇我, 隔日會來幾個鐘...遇到m 來, 就會好辛苦的 @@ 再加上佢近來食糊仔, 開始唔鐘意飲奶, 有時要成個鐘先飲完6安[email protected]@. 抱住佢都幾累, 佢有成20磅重, 好彩我唔駛點煮飯, 因為我老公成日要出去同客同同事食飯, 但係我一個人係屋企就會好孤單.. 同囝囝講野, 佢又唔知你講什麼, 我就快連廣東話都唔識講, 我老公仲話我點解而家講野好似差了咁多, 但係我都唔想@@

首頁

尾頁

跳至