夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

純粹呻下....
話說呀b訓左,我坐係旁邊打機,就俾人話成日掛住打機唔幫呀b除少啲衫,一陣又訓到出晒汗。到呀b食奶,就俾人話,又掛住打機唔去沖奶,唔使人叫自己都應該識做丫。
其實我都係想有少少時間可以放鬆下姐,打機夾埋都玩唔到半個鐘,我日頭又要返工,返屋企食飯沖涼後都無乜時間剩,玩一陣都可以掛,係就係你全職湊b,但都唔需要句句都鬧咁滯架。想鬧你又唔捨得⋯
結果今晚要訓梳化,凍
其實我係咪真係錯呢⋯

大宅

回覆:純呻

其實你有冇調轉頭諗下你想有私人時間,咁你老婆呢?佢全日湊住bb係好辛苦,根本冇得休息。佢都係剛生完,佢仲攰過你,身體仲虛弱過你。再者,個bb你都有份,你有冇發現你成日都冇一段時間俾過個bb? 放工食飯沖涼之後就應該幫手照顧下,同bb玩下,等個老婆休息下做下自己嘢。

侯爵府

引用:純粹呻下....話說呀b訓左,我坐係旁邊打機

原帖由 kvinl 於 14-12-17 發表
純粹呻下....
話說呀b訓左,我坐係旁邊打機,就俾人話成日掛住打機唔幫呀b除少啲衫,一陣又訓到出晒汗。到 ...
有d似我同c6,事實FTM仲忙過返工,c6返到梗希望如果可以c6可分擔下,可以快快完成坐下舒服下.

子爵府

我先生係皇帝命(經濟上唔係),懶慣比人服侍慣……
我就丫鬟命,不嬲對佢照顧週到……
但我生完個女之後果幾個月,佢請1.5個月大假陪我,幫手湊B,餵奶換片半夜起身……
個老婆(尤其生1st個)照顧初生真係好需要人support...
呢個時候就係男士顯雄風嘅時候喇!
你參與多d照顧BB,一定唔會後悔……
我先生而家講番起當時既辛苦又滿足的日子都好回味!
個B大左呢d為人父母的寶貴經歷你想試都試唔番!

機呢,幾時都有得打……
加油爸爸!

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

水晶宮

你日頭要返工,你老婆夠要湊b啦!你返工都有個lunch time可以hea下丫,ftm真係嘜都冇架。有時反而想抖下嗰個係你老婆囉

男爵府

回覆:kvinl 的帖子

【 而所有已婚男性都知道,在所有家庭裡面,我們永遠無法跟黑面的太太講道理。】

Quote from 【那夜我看著女兒的男朋友被秒殺】

瑪瑙宮

餐飯有人買,整,煮洗喎, 您沖下奶咋喎

有人 24 小時照顧您個囝喎, 您去返工咋喎

幫呀 b 除下衫, 沖下奶使您幾多時間呢?

日頭返工? 您無老婆無囝您唔使返工的? 而家好偉大?

咁您湊 b 您老婆去返工囉.

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

我c6都係架, 佢玩緊抖緊會放低幫我做左先, 有時佢掛住玩唔理, 又或者答我等一陣先, 都係會俾我鬧, 個b 喊緊肚餓, 你答我等一陣間先? 你冇野下嘛?

湊b真係辛苦過番工架, 佢又唔係叫你做一d 好難既工作, 做左先再繼續玩唔得架咩?

瑪瑙宮

掉轉您係 BB 果時, 您老豆好似您咁, 理您一陣都難, 您會點諗?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實我覺得要同佢表達下囉
你話我成日打機 你想我去開奶 出句聲咪得駛唔駛下下都要去用到鬧
着衫除衫 講真我會咁睇 你覺得熱時我覺得凍 咁我同佢着厚d有乜問題 你覺得熱你當然會去除 咁我覺得凍我又點會去除呢 所以着衫除衫真係純粹搵交嘈
有時同一句說話用唔同語氣去講有唔同效果 如果下下都要鬧乜都用鬧去表達
難道個小朋友做錯時又係用鬧或者串咀咁去表達?
樓主比個建議你 你做哂佢要求既野先去打機咁佢就唔會再嘈你
我真係覺得一個人日日呻苦 其實佢有無諗過佢可能真係未必適合做個樣野呢?

其實番工辛苦 做FTM都辛苦 2個都需要別人體諒 你需要休息時 佢都需要
打機我會係做完所有野先打 又或者輪流去玩
如果你太太係唔中意你打機 咁你就要先滿足佢 再打機 如果唔係只會日日比人嘈你 聽落好似好辛苦咁 但為左唔傷關係 係要一方讓步 都為左有個安靜既時間打機

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:餐飯有人買,整,煮洗喎, 您沖下奶咋喎有人 2

原帖由 Nancy20090615 於 14-12-17 發表

咁其實樓主又唔係唔理 有時慢半拍都好正常姐
最主要樓主係覺得個老婆係又鬧不停咁鬧姐
老實講丫對住一個做慢或做錯少少就鬧既人 其實真係好辛苦

大宅

引用:餐飯有人買,整,煮洗喎,+您沖下奶咋喎有人+2

原帖由 Nancy20090615 於 14-12-17 發表

係囉!呢句講得好!無老婆仔女都要返工架啦!你拍拖時又唔見你話攰,照同女朋友出街?!

瑪瑙宮

小豬澄 發表於 14-12-17 11:37
咁其實樓主又唔係唔理 有時慢半拍都好正常姐
最主要樓主係覺得個老婆係又鬧不停咁鬧姐
老實講丫對住一個做 ...
您講我都同意, 如果樓主老婆係又鬧唔係又鬧就唔抵幫.

我諗佢唔係一日兩日係咁, 係凡响屋企到係咁, 個腦重複係日抖返工辛苦呀, 玩一陣都唔得呀, 好似我細佬, 個囡 D 野第一時間做, 個心緊邊樣野注意力就會响邊度, 無人會唔明, 自己檢討下喇.

子爵府

回覆 kvinl 的帖子

你老婆應該是覺得你不夠細心,
女人好易心軟的,
她也未必沒有體諒你工作忙,
但是她覺得自己和孩子被你忽略了,
你一回家有沒有抱抱BB?
有沒有抱抱老婆?
有沒有主動去替她做一些事?
如替她準備她喜歡的食物,
女人看重的是丈夫的心,
她感受不到你關心她或BB,
所以天天都在怨恨中度過,
所以會由開始叫你做,
到後來先罵你怎麼老是不做?
夫妻的讓會和矛盾就會不停加深。

試試多向老婆表達你對她的關心,
回家可以陪陪BB和老婆,
也向老婆說明你想打機一回,
稍後就會去幫忙,
你需要充充電,
每晚都有和老婆聊天的時間,
只要你做到了,
你老婆心情好,
她自己不會事事和你斤斤計較,
因為她會覺得是受到你的寵體,
你也明白FTM的辛苦。

夫妻關係絕對是要兩個人一起努力的!
mc <()>

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:小豬澄 發表於 14-12-17 11:37 咁其

您講我都同意, 如果樓主老婆係又鬧唔係又鬧就唔抵幫.

我諗佢唔係一日兩日係咁, 係凡响屋企到係咁, 個腦重 ...
有時打機入左神係會慢半拍既
可能我自己都係咁啦 你急就你做 我就係慢幾拍既人 慢一,二步唔駛死
我老公有話我掛住打機唔理個女 何謂唔理呢?就係反應未如佢所想個時就係唔理
又有時我唔係打機係發呆 如果下下都用鬧咁應該分開左了
有時所謂既唔理 只不過係個被鬧者反應未如鬧人者所想咁 但唔代表被鬧者唔緊個樣野
佢地多數期望即叫就要即做 你唔即刻9秒9去就話 我老公試過係咁 我有同佢反映佢咁既態度我會唔高興

如非涉及到生命安全咁其實乜少少又係唔係有問題呢

以上係我最近所想 就好似開奶咁 妹妹喊我都唔係即刻去開奶 搞依樣整個樣都會拖幾個字 (去廁所,洗手,濕棉花,跟住先慢慢開奶) 不過可能妹妹唔會喊好耐 佢見我地去開奶就收聲 太耐先會叫

瑪瑙宮

小豬澄 發表於 14-12-17 12:02
有時打機入左神係會慢半拍既
可能我自己都係咁啦 你急就你做 我就係慢幾拍既人 慢一,二步唔駛死
我老公有 ...
您係兩囡之母自己湊點同, 重有人 blame 咁就佢做囉.

禁止訪問

大宅

點解唔掉返轉講,ftm想要半個鐘打機時間,反而黎呻係個c6,話返工攰踻,ftm湊足廿四小時仔夠攰啦,邊個幫佢呀?

首頁

尾頁

跳至