家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

deleted

deleted
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

侯爵府

Re: 租樓問題

第1個問題, 不識答你, 因為我以前租樓比人時, 都試過1年生約未完, 佢就走, 我都比佢走, 因為佢要走不通我不比? 容MUG易整欄我間屋?

第2個問題, 我奶奶有層樓, 之前個住客又係不肯交租, 卒之佢要搵律師, 搵執達史收樓, 前前後後都攪左差不多一年, 你最好即刻去搵律師幫你收樓, 因為要攪好耐, 係呢段時間佢又不交租, 拖得耐你蝕的錢越.

最後個一年的租當然收不到, 但係我不知可不可以去小額錢債到追討, 因為層樓係我奶奶的, D野就我大伯同我姑奶攪, 我只係聽佢地有時提起, 詳細的情景我不太清楚, 只知道層樓無租收差不多一年.

大宅

deleted

deleted
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

大宅

deleted

deleted

侯爵府

cat_38

其實你個case好似我以前的case甘, 我以前又係買左一層樓, 但係買完又覺得好細, 不夠住, 再加上果年係甘加息, 卒之麓賣, 賣極又賣不出, 等左幾個月就比d sales 遊說我們租層樓出去, 點知呢個先係無底深潭.

租親d 客一係不交租, 一係住不夠一年又話要走. 總之果幾年真係好煩.

後尾, 的起心肝, 問阿爸, 奶奶借錢, 一筆過還比銀行, 跟住慢慢放層樓, 但都好似放左3,4個月先放得出(果時樓市好差), 然之後再計返息還返錢比佢地.

不過如果無甘多cash係度, 我都知道要個個月眼白白看住d息甘蝕真係好肉痛, 但無辦法, 或者你試下親依家樓市好返d賣返出去, 長痛不如短痛!

大宅

deleted

deleted

侯爵府

下, mug可以要求佢地出示入息証明架? 我不知得架wor, 如果我一早知, 我都會要求的.

我果時試過租比一對夫婦加一個小朋友, 呢個算最正常, 但就要求多多, 一時話要起地毯, 一時又話要油油, 最後年半就走左.

第2個就係髮型師, 呢個就慘lor, 將我屋企油到好似藝術家的屋企甘, 又成日不交租.

第3個重慘, 話自己係老細, 但又成日不交租, 一係比期票, 一係又話秘書不記得開cheque, 但係又放假甘, 但係我收樓時上去看過, 佢真係design得間屋好好用(佢做裝修的).

之後就賣啦.

3個租客, 租左連空置4年幾, 一個字, 慘!

你駛不駛比物業稅? 可以扣利息係個人入息到架bor, 你知不知架?

別墅

我比你們好運得多。遇到過好租客。單身OL,唔多煮食。放工佢就去家姐度食(佢家姐住附近)。佢最多只試過遲左三日先交租。

佢最初搬入去,問我個冷氣机個塵隔點洗。我就好唔好意思咁話我住左幾年都未洗過。佢過兩日打比我,話已經洗左,仲教埋我點拆添。

=========================
可以扣利息係個人入息到架bor, 你知不知架?
=========================

hinhinmummy,

我唔知喎,可唔可以教下我。

侯爵府

豬爸爸

甘你依家d租金有無交物業稅的? 如果有的話, 而你層樓又做緊按揭, 甘你可以將你層樓的租金入落你入息稅度(即係薪俸稅), 而將利息支出(可以從銀行的月結單自己慢慢計), 作為開支, 甘通常頭幾年的利息支出一定好大, 甘差不多可以cover到利息, 而入息稅又平過物業稅, 但係要視乎你本身個人的入息高不高, 如果好高入息的話, 再加上租金收入可能會比只交物業稅貴.

你要自己計一計先, 再講, 如果你層樓係聯名的, 甘你太太/先生就一樣要用個人入息課稅來交稅.

但係我相信點樣計都不會貴過交物業稅, 我奶奶層樓每個月5000幾元租, 試過一次大意, 不記得幫佢做個人入息課稅, 要交萬幾元物業稅. 好彩幫佢同稅局攪返點, 如果不係我實比佢拆骨.

詳細係邊欄, 我今晚要返去摷下以前填開的form係邊欄先話實比你聽.

別墅

Hello hinhinmummy,

物業稅?好似有掛?我收到兩張稅單囉。租就收五千幾,稅就要交九千幾。

物業稅收幾多%?入息稅,我就交到最後個級,好似要17%。另外,物業稅係咪只收80%,20%會留比業主做維修呢?

我舊年填報稅表嘅時候,根本忙到食飯瞓覺時間都冇,唯有球其填。不過,我記得好似有一欄叫甚麼個人"沈"查,係咪即係夫婦分開報稅呀?

大宅

you are high income person.....

you can ask your tax professional....

hahaha....

侯爵府

豬爸爸

假設你層樓收5000元租, 一年60,000元.

如果
(i) 物業稅
我不太清楚是不是扣起20%作維修, 當是先啦.

即係48,000 x 16% (2004-05的稅收) = 7,680

(ii) 個人入息課稅
不知你有無做按揭, 如有, 當你每月支出利息3000(應該每個月不同的, 因為還左一個月錢, 佢的本金就小左, 甘利息就會小, 但相差不太大)

利息支出 一年 = 36,000
甘租金收入 = 60,000
減左利息支出實際收入 = 24,000

如果夫婦聯名, 甘就會將24,000除2, 即係入係個人入息課稅的就只有12,000

甘即係你餘款12,000就要比20% (2004/5稅率) 即係比2,400元.

甘你太太就要看你太太的人工啦, 如果佢都係要比最高的稅率, 即係2,400元 x 2 = 4,800元

應該係比交物業稅抵的.

實際情況要你自己詳細計一計啦, 因為我只係假設, 但我以前就計過係比物業稅抵的, 因為我層樓新買, 頭幾年的利率一定好高, 同埋果時的利率係11%.

不需要夫婦合併報稅的, 只需要兩夫婦都選擇個人入息課稅, 稅局會一張單分開兩欄, 詳列你們各自的稅的.

但係個人入息課稅果欄就一定要填, 同埋你太太同你分別要係對方的報稅表度簽名, 確認願意選擇個人入息課稅.

你可以填左先, 如果稅局計過, 你不用個人入息課稅會較抵的, 佢地會幫你選擇交物業稅的.

你可以問下你做會計的朋友.

別墅

其實如果租金係包埋差餉, 要課稅0既係(租金 - 差餉)x80%, 20%係預層樓0既maintainance.
我亦問過稅局, 可以報0左個人入息課稅, 佢會計0下倨個人入息課稅定係夫婦合併課稅平d, 會幫你改用平0個種方法.

別墅

哎喲!舊年蝕左比稅局喇!

hinhinmummy, Mandy.Yip,

今年一於唔駛煩,就聽你地話用個人入息課稅。唔該哂呀!

複式洋房

豬爸爸>>

都真係要計下數先! 如果你太太冇收入, 咁應該用"個人入息課稅" 好d (如hinhinmummy所講), 但如果你同太太都有收入, 又係一向分別報稅, 而各自已經俾緊, 最高o既遞延稅率, 咁"個人入息課稅"未必一定可以俾少d稅. (即差額與物業稅比較).

Machoma

大宅

侯爵府

我係個人課稅綜合評稅,佢話交幾多就照交,我諗政府唔會計多計少既所以我從來都冇理過可以咁,我有個問題,咁我老公失業都斷斷續續三年啦(未結婚前已經係失業散工狀態),

- 甘你老公無野做, 租金當係你們的入息一部份, 扣埋利息, 可能根本無需交稅, 除非你層樓租金好多啦.

咁我買樓後大部份入息係收租回來的,因我呢幾年只連續做過一年工,其他我都係報失業,買呢兩個單位前我賣過一大陸物業,新買果兩個單位有做按揭,甘我係咪都可以將樓宇的租金入落入息稅度而將利息支出作為開支呢?

- 係

另外如係親人轉名的物業冇按揭,但係姐妹聯名擁有我個人佔唔係太多,而租收係姐姐接收管理,另外再分派給其他弟妹,咁情況係咪唔算個人租收呢?我都唔知點計,

- 算, 我老公以前有層樓同奶奶聯名, 50對50, 租金由奶奶收, 但係50%的租金都納入我老公度, 所以我們激鬼氣, 係個人入息課稅度大大個x打係度, 表明立場我們不會將租金納入我們入息稅度(果時我們收租層樓已經賣左, 租緊果幾年, 無啦啦每年要幫佢交甘多稅). 問過稅局, 話係按物業業權比例而將租金納入業主的稅收度.

另外有物業是已故親人的,擁有不是我,但近幾個月才授權管理但我係冇擁有權的,租收是我經手過戶,但這錢再轉到外國另一該物業的親人,我有抽起少少用過同作裝修,咁洗唔洗報?我上次就冇,會唔會查我呢?

- 無呢方面經驗, 不知道, 但係照我所知, 如果有人已故, 遺產執行人只係代表遺產承繼人管理該物業, 而並不係有業權, 所以租金應該不算係你收. 但最好問一問先啦.

希望我無錯啦!

大宅

hinhinmummy:
唔該你呀

首頁

尾頁

跳至