夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問註左冊但未擺酒,咁對雙方屋企人的稱呼會唔會唔同架???

未結婚就叫大家的父母做anutie&uncle架喇,但註左冊但未擺酒,即係未過門喇,咁正式的叫法都係叫番anutie&uncle,定係叫奶奶&老爺架???
另外,新抱就叫奶奶&老爺,咁女婿係跟老婆叫阿媽阿爸,定係叫外父外母架???因為通常同人提起就會稱呼對方做外父外母,但如果係見到面稱呼外父外母好似怪怪的,都好少聽到女婿咁叫架!!!

大宅

Re: 請問註左冊但未擺酒,咁對雙方屋企人的稱呼會唔會唔同架???

小manman,
我註冊後擺酒前都係叫世伯,伯母,lei個係我奶奶話佢未飲過我杯新抱茶唔算係佢既媳婦喎,到左擺完酒至叫番佢地o做老爺奶奶.
自己父母方面,我老公而家都係跟我叫亞爸亞媽,不過o係佢d朋友&屋企人面前就會稱呼為外父/外母o羅.
點叫都係睇你地o者,係咪???
eeeeee.......你係咪已經註左冊喇,係就恭喜你呀
emily200323 [img align=left]http://hk.geocities.com/aphek03/pekkle/wallpapers/gif/6.gif[/img]

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 請問註左冊但未擺酒,咁對雙方屋企人的稱呼會唔會唔同架???

咁要是乎老一輩點諗,有D長輩會覺得擺酒先算結婚,有D新潮D既長輩覺得註冊都okay,我家姐淨係註冊無擺酒,我姐夫都已經跟我家姐一樣咁叫我屋企人,例如:舅父、亞婆、亞媽.......我家姐都跟咗佢老公咁稱呼佢屋企人,但係我奶奶就思想守舊D,一定要擺咗酒先算結婚,所以我個陣係先擺酒後註冊。

別墅

我都係註左冊冇擺酒o架, 註左冊我就叫老公o既爸爸媽媽"爸爸"&"媽媽", 我老公都係咁叫我屋企人。因為台灣呢邊係冇"老爺奶奶"o既叫法o架, 開頭我都幾唔慣, 又驚佢地都聽唔慣啦, 我覺得重要o既係佢地accept你咁叫就ok囉, 有時都唔駛咁執著o既, 你可以問下你老爺奶奶鐘意你點叫o架嗎

孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

別墅

stkyo 寫道:
我家姐淨係註冊無擺酒,我姐夫都已經跟我家姐一樣咁叫我屋企人,例如:舅父、亞婆、亞媽.......我家姐都跟咗佢老公咁稱呼佢屋企人。

但係我未結婚,我男友都係跟我叫咁叫我o的屋企人,例如:舅父、亞婆、姑媽.......(除左我父母,佢叫世伯、伯母law)

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁即係你屋企人都接受佢啦!如果你父母唔介意,可以跟埋你叫,我表哥同佢女朋友同居好多年,我見到佢都叫佢做表嫂!

羊羊 寫道:
但係我未結婚,我男友都係跟我叫咁叫我o的屋企人,例如:舅父、亞婆、姑媽.......(除左我父母,佢叫世伯、伯母law)

水晶宮

emily200323:
我仲未同我honey註冊架!!!
不過,我地想係今年結婚,但唔知趕唔趕得切呢,因為佢仲未揾到野做~

水晶宮

羊羊:
我同你一樣呀,我又係未結婚,但我男朋友都係同我一樣咁叫我d親戚,我男朋友都叫我跟佢一樣咁叫佢d親戚就得囉喎,但我都仲係覺得怪怪咁,所以我依架學習緊,當然叫雙方的爸爸媽媽都係叫auntie&uncle喇!!!

別墅

如果淨係排註冊o係今年last17日仲得 (今年聽聞結婚好年呀), 叫你honey努力呀~~~ :-P
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

大宅

小manman,
唔好意思,誤會左tim,今年好年喎,雙春兼潤月,諗諗佢呀~~
emily200323 [img align=left]http://hk.geocities.com/aphek03/pekkle/wallpapers/gif/6.gif[/img]

水晶宮

biebie:
我地都好想可以係今年呀,但佢話依架揾野做真係好難,佢學歷又唔係高,唉...........!!!
乜如果淨係排註冊係今年last17日都仲得咩???但今年咁多人結婚,last17日得唔得架???

大宅

我喺99年結婚!!當年我三月註冊,同年九月擺酒
我三月註冊完就搬去同佢爸爸媽媽一斉住,佢爸爸媽媽都叫我叫佢爸爸媽媽,我自己就覺得註咗冊囉咗結婚証書就當結咗婚架啦!!同擺咗酒味冇咩關係

子爵府

畀面勳章

下?!
家下好多人都唔擺酒架喎
寧願留返d錢供樓. 最多咪兩家人一齊食餐飯就算
咁唔通就叫未結婚咩
註左冊就叫結左婚, 咁你話結左婚要點叫丫??
你試相反諗諗..擺左酒未註冊唔通叫結左婚???
咪咁傻喇....要簽左紙先叫夫妻...
大吉利是講句, 你第日想離婚, 你試下同個官講我擺左酒架喇...家下要分開所以咪攪離婚囉...你覺得通唔通???
張紙緊要過擺酒~~~

別墅

小manman,

我朋友岩岩3月註左冊, 佢3月8號去排25號呀, 咁都一樣排到呀, 睇下好唔好彩囉^^, 其實如果你唔怕晒o個305蚊, 你可以提前3個月排, 因為之後唔得, 可以再延遲最多3個月o架嘛。另外就係, 你可以先上網排"登記"日子, 咁你o個日一去就唔駛再拎籌等, 方便好多o架。

洋房

呢d就係老一輩同後生一輩0既人諗0野0既分別囉!
我0地後生仔女梗係覺得簽字就即係結0左婚啦!
真係最好唔好擺酒, 慳返d錢!
但係d老人家覺得擺酒大過天0架!
呢d咪叫做代溝囉!
最好都係問0下uncle auntie 0既意願啦!
費事叫錯佢0地黑口黑面啦~~~

faye525 寫道:
下?!
家下好多人都唔擺酒架喎
寧願留返d錢供樓. 最多咪兩家人一齊食餐飯就算
咁唔通就叫未結婚咩
註左冊就叫結左婚, 咁你話結左婚要點叫丫??
你試相反諗諗..擺左酒未註冊唔通叫結左婚???
咪咁傻喇....要簽左紙先叫夫妻...
大吉利是講句, 你第日想離婚, 你試下同個官講我擺左酒架喇...家下要分開所以咪攪離婚囉...你覺得通唔通???
張紙緊要過擺酒~~~

水晶宮

faye525:
我地後生一輩就係咁諗囉,我當然覺得註冊緊要d喇,你都話要離婚都係要註左冊先可以辨到離婚手續喇!!!
但你估下老一輩係咪咁諗呀喇???不過我同我honey都鍾意擺酒因為熱鬧d呀嘛!!!又可以大宴親朋,好開心架~

水晶宮

biebie:
都係個句,要等佢揾到野做先可以~
我都想排定期呀,但佢無野做點排期呀???

象牙宮

小manman,

你先前話想係酒店擺酒,咁你搵咗酒店未呀?有好消息記住話比我哋聽。

子爵府

畀面勳章

可能我一d都唔注重班老人家既睇法
我覺得結婚係自己既事, 應該跟自己既想法去做
當然想大家都開開心心既話做d咩都無況
不過我見幾個朋友都因為就雙方家長既意願, 攪到擺酒果日係佢地最唔開心既日子..錢又駛左好多
變左我覺得適當時候都要企硬

小manman,
岩呀, 佢都未搵到野做, 點排期呀. 你等經濟方面穩定左先諗喇...有時急都急唔黎....安排妥當再結婚會仲開心

水晶宮

faye525:
我都知,雖然我地好想,但都無辦法~

stkyo:
係呀,我地一定要係酒店擺酒架!!!但佢一日未揾到野做,就算好想結婚都唔可以做d乜野!!!佢話一定要等佢揾到野做先會向我求婚喎!!!呢個係佢做男人的責任~

首頁

尾頁

跳至