夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今天收到個銀行打來電話……..

今天收到個銀行打來電話……..

離婚了,結婚時聯名買的一層樓給銀行收回拍賣,銀行賣了尚欠差價; 銀行追討差價,前夫要求我分擔。

我不知點做,每月薪金只能應付基本的開支,又要照顧5歲的兒子,根本沒有可能去支付這款項,須然只是數萬元,數目可以說不算多又不算小。 在離婚後每月總要看著銀行存摺來做人,經過一段日子好不容易才儲下小小積蓄,將來的日子不知點過,這些積蓄可以說是我與兒子的希望和安全感。

不知應否支付,佢賺錢比我多,而且又一個男人與母親同住,沒有任何負擔。照理還款能力比我高。如果不理銀行話會採取行動,點算,好怕受到滋擾。

伯爵府

Re: 今天收到個銀行打來電話……..

你會否介意申請破產?我想你先跟銀行商量一吓!這樣主動權在自己手。說明自己沒能力還,如果真的要我還,你會申請破產。這樣銀行通常會要妳前夫負責全數。但記着破產不只守行為要四年如果有錢要還,銀行有權申請多四年前後八年。

OR 如果不想申請破產,跟銀行商量分期還,只要你肯還銀行一般都肯。但怕妳前夫不還他的一半,最後要你還。最好到銀行講清楚白紙黑字寫清楚萬一前夫申請破產你不負責他要還的數。

想清楚吧!希望幫到妳!
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我朋友問過申請破產而家要6年啊.

大宅

你試o下同你前夫商量, 你又要照顧5歲囝囝, 你前夫有冇比贍養費你呀?

複式洋房

a1712hk,

佢就系唔想比我果一半,離婚時我要求象徵色要1角贍養費,但他堅決1角都唔肯比我,只肯比仔仔部份的生活費。佢系企得好硬,今次我念冇得講。

wensi

朋友話申請破產唔系話你原意申請就可以,欠款數目太小,不一定批。

別墅

幾萬蚊....無理由去申請破產,妳前夫真係無得再傾?如果妳有個囝囝要養都要妳比???佢點做男人???如果佢真係吾肯....妳試叫佢出住先,出得幾多得幾多...再分期比番佢,咁妳咪吾使用妳既積蓄!

水晶宮

2019新春慶豚圓

同前夫講你o既困難, 叫前夫比埋你o個一份. 佢唔肯, 就叫佢當做借住比你, 你每個月還比佢.

複式洋房

我都認為佢唔系一個男人, 連離婚的律師費都是由我負責,佢唔系比唔起,佢系唔咁心比幫我,因為離婚是由我提出,佢認為記然是我提出一切後果就要由我去承受。 又可能當初我離開的時候,佢要求我每月比番小小錢佢作分擔供樓的支出(當時囝囝仲未跟我),我拒絕他,所以佢要報復啦。

一個女人記然要離開你(沒有第三者),又怎會再為你付出,佢都要為佢自己將來打算,你可以話個女人自私。

民房

既然佢要報復, 我覺得妳前夫係唔會幫妳, 破產可能有一段長時間去影響妳同小朋友既生活, 而且妳既生活唔好, 妳前夫會唔會要求攞返小朋友呢?如果銀行有足夠理據要妳還, 係冇得走, 不過可以同銀行講延長還款期, 或用大家都接受既方式, 咁會比較正面.....

首頁

尾頁

跳至
熱門主題