嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

原文章由 avisf 於 08-5-30 15:09 發表

3歲幾都係時候添d弟弟妹妹了,意外得幾o岩時侯丫!

我都覺得一到三個月個肚大得好快,老公話我好似上胎五六個月o甘大mouth:mouth:" />,可能因為今胎無返工,d b都大都快d,上胎囝囝算細碼,今胎兩件但每一個 size已經 ...

係...所以我覺得係天意~
我同你相反呀...上胎唔駛做...日日負責食&訓...
大囝係大碼b..出世有8.5磅..
今胎就要返工...訓覺時間都唔係好夠...
不過好彩佢地而家size都拍得住單b,
擔心太早出世呢兩兄弟會係細碼b...擔心會好難湊...
上胎條托腹帶好少用..反而今次要返工,
又成日行嚟行去就日日都有用到..你都用多d..
條腰冇咁累ga~
生完暫時都要辛苦我媽媽先喇....
你呢..駛唔駛自己湊3個??

[ 本文章最後由 臭bb媽咪 於 08-6-1 17:16 編輯 ]

男爵府

大廚勳章

原文章由 magicat009 於 08-5-31 12:13 發表
Hello, 各位好呀! 我係上星期先照到有孖b的, 衣家是12week幾了, 請問有冇人在瑪嘉烈生過孖b or 打算在瑪嘉烈生孖b呀? 我好擔心在瑪嘉烈生呀, 因為之前聽得太多在瑪嘉烈生仔d恐怖野, 本應打算在私家生, 但知道係孖b後就改 ...

我係3個月左右已經用托腹帶喇...

民房

咁快就要用, 咁你個肚咪大得好快?

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-1 17:17 發表

我係3個月左右已經用托腹帶喇...

男爵府

大廚勳章

原文章由 magicat009 於 08-6-2 15:53 發表
咁快就要用, 咁你個肚咪大得好快?

個肚好似打左氣咁..
尋日仲有個阿太估我就生~而家好似人地9個幾月咁大....
可能因為我陀得低..個肚又大...

複式洋房

我剛在29/5/2008在東區醫院生了一對孖女,我本身會在2/6/2008開刀的,但在29/5作動,醫生看我的情況提議我順產,故我亦想能快一點康復,便順產,當我生的時候,有很多醫生、助產士、醫護人員及兒科醫生幫手,過程都十分順利。產後醫院的護士都十分nice,有問必答,亦很關心bb的情況。very good!

大宅

I delivered twins in PMH 瑪嘉烈, very good. I

heard the opposite that PMH is better while QE is.....according to the location, I should go to QE or 廣华 but eventually I chose PMH with better antenatal emergency / ICU support in case of early delivery (e.g. <5 pounds, or other health problems requiring staying in bb ICU).

原文章由 magicat009 於 08-5-31 12:13 發表
Hello, 各位好呀! 我係上星期先照到有孖b的, 衣家是12week幾了, 請問有冇人在瑪嘉烈生過孖b or 打算在瑪嘉烈生孖b呀? 我好擔心在瑪嘉烈生呀, 因為之前聽得太多在瑪嘉烈生仔d恐怖野, 本應打算在私家生, 但知道係孖b後就改 ...

民房

聽到你咁講就放心啦, 因為我真係好驚呀!, 請問你係順產定開刀? 我個私家醫生同我講叫我唔好博, 一定要要求佢地幚我開刀. 但我其實驚佢地找d見習醫生接生姐,
thanks yr information !!!!!!

原文章由 buu0605 於 08-6-3 11:26 發表
I delivered twins in PMH 瑪嘉烈, very good. I

heard the opposite that PMH is better while QE is.....according to the location, I should go to QE or 廣华 but eventually I chose PMH with better anten ...

大宅

順產, 私家醫生一定叫你唔好博,開刀好.其實佢地唔想博, 如果胎位啱size ok 你自己又想, 我prefer順產, 自然呀.

原文章由 magicat009 於 08-6-3 12:14 發表
聽到你咁講就放心啦, 因為我真係好驚呀!, 請問你係順產定開刀? 我個私家醫生同我講叫我唔好博, 一定要要求佢地幚我開刀. 但我其實驚佢地找d見習醫生接生姐,
thanks yr information !!!!!!

...

別墅

睛靈勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-1 17:13 發表

係...所以我覺得係天意~
我同你相反呀...上胎唔駛做...日日負責食&訓...
大囝係大碼b..出世有8.5磅..
今胎就要返工...訓覺時間都唔係好夠...
不過好彩佢地而家size都拍得住單b,
擔心太早出世呢兩兄弟會係 ...

嘩!你大囝好大隻呀!我個仔出世得6.7磅,男仔來說都算細件.

陀住兩個返工,都真係幾辛苦,你真係要爭取多d時間休息呀!

你媽咪應該都好勁,肯應承湊對孖b,我奶奶聽見我有孖已經好驚,話擔心我地以後唔知點算.我會自己湊,但會請工人,希望請倒個好啦!

另外想請教你用邊款托腹帶呀?我用一款010的,覺得好焗身,我要先著件衫打底,先可以帶條托腹帶,好熱呀!但最近開始腰痛,可能早d用好d!

男爵府

大廚勳章

原文章由 avisf 於 08-6-3 23:19 發表

嘩!你大囝好大隻呀!我個仔出世得6.7磅,男仔來說都算細件.

陀住兩個返工,都真係幾辛苦,你真係要爭取多d時間休息呀!

你媽咪應該都好勁,肯應承湊對孖b,我奶奶聽見我有孖已經好驚,話擔心我地以後唔知點算.我會自己 ...

有時真係好想請sick leave抖下...真係好鬼累...
可惜公司唔夠人...冇計...唯有頂硬上...
其實佢聽到係孖b即刻面色一沉...大家相對無言...
我擔心既..同佢擔心既一樣....
不過好彩後來佢都肯幫我手ja....唔係真係唔知點算
咁差唔多都要請定工人喇喎~請佢嚟都要一段時間..仲要教...
而家用緊媽媽世界加強版...好夠力呀..
不過都會有少少焗...通常我用果陣都會夾多條紗巾係肚和托腹帶中間..可以吸下汗...

大宅

Avisf, 臭bb媽咪,

你哋咁快照到姓別? 我照Oscar同上星期checking, 照好耐都睇唔到, 佢哋只比過"pat pat"我睇.
"仔仔" 你們可以用番哥哥d衫啊. (最緊要健康:lol: )
我現在14weeks, 好似4-5個月size了.

原文章由 臭bb媽咪 於 08-5-28 18:09 發表

我同你一樣...有個大仔...
仲諗住呢次會係孖女...點知係孖仔...
不過仔女都唔緊要lu..最想佢地健健康康~
你而家幾多週呀?

男爵府

大廚勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-4 18:13 發表

你哋咁快照到姓別? 我照Oscar同上星期checking, 照好耐都睇唔到, 佢哋只比過"pat pat"我睇.
"仔仔" 你們可以用番哥哥d衫啊. (最緊要健康:lol: )

...

HI~
15週已經睇到佢地"咕咕"..
19週照埋4D就一目了然~
我而家24WEEKS好似就生咁大...
幾乎日日都有客人問係咪就生得~

大宅

原來你都係串燒3兄弟? 我有一個大仔未夠2歲再加孖仔4個月

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-4 19:12 發表

HI~
15週已經睇到佢地"咕咕"..
19週照埋4D就一目了然~
我而家24WEEKS好似就生咁大...
幾乎日日都有客人問係咪就生得~

男爵府

大廚勳章

原文章由 buu0605 於 08-6-5 10:08 發表

nice to meet u~
嘻嘻~係呀..串燒3兄弟...
你對孖仔幾多週出世呀?出世幾磅呀??
佢地年齡相隔都好近呢...有冇人幫手湊?

別墅

睛靈勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-3 23:43 發表

有時真係好想請sick leave抖下...真係好鬼累...
可惜公司唔夠人...冇計...唯有頂硬上...
其實佢聽到係孖b即刻面色一沉...大家相對無言...
我擔心既..同佢擔心既一樣....
不過好彩後來佢都肯幫我手ja....唔係 ...

如果真係好辛苦,都要抖o下 ,唔好死頂,你仲有十幾週要捱呀!我生上一胎時勝在份工大假多,好累o個排就一星期自己請日假休息o下,o甘先頂倒落去.

好計喎,用紗巾,我又試o下先,唔得先諗過買條新啦!

別墅

睛靈勳章

原文章由 coolJen 於 08-6-4 18:13 發表

...

coolJen,

其實我都唔係真係睇倒O個道,係個醫生睇到個pat的 位話按經驗90%是仔,希望剩下的10%才是真!

別墅

睛靈勳章

原文章由 buu0605 於 08-6-5 10:08 發表

buu0605,

你同我個case好似呀! 我對孖出世,如無意外大仔先得20個月,你開頭咪勁辛苦?點湊呢?好想學o下野?thanks!

男爵府

大廚勳章

原文章由 avisf 於 08-6-5 14:48 發表

如果真係好辛苦,都要抖o下 ,唔好死頂,你仲有十幾週要捱呀!我生上一胎時勝在份工大假多,好累o個排就一星期自己請日假休息o下,o甘先頂倒落去.

好計喎,用紗巾,我又試o下先,唔得先諗過買條新啦! ...

隔住條紗巾感覺冇咁焗...同埋冇咁痕...
而家都盡量坐係度唔郁...如果到時真係頂唔順..
就唯有放多一日半日假啦...

男爵府

大廚勳章

原文章由 avisf 於 08-6-5 14:54 發表

coolJen,

其實我都唔係真係睇倒O個道,係個醫生睇到個pat的 位話按經驗90%是仔,希望剩下的10%才是真!

下次幾時覆診呀?覆診時應該睇得清楚D喇~
而家次次去政府覆診都會話我知係孖仔~

大宅

臭bb媽咪,
你在那間政府醫院?
下星期第一次見政府醫生, 應該唔會立刻比我照U/S.

現開始忙請工人, 希望請到位有愛心湊孖B啦.
我完全沒有人幫手, 所以日後安排都好頭痛.
你們請印傭 or 賓賓?

下次幾時覆診呀?覆診時應該睇得清楚D喇~
而家次次去政府覆診都會話我知係孖仔~ [/quote]

首頁

尾頁

跳至