論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印印試工{出事篇} & 超急想請underpaid 現成印印

{出事篇}
原本請的工人, 因個agent 填錯申請表, 黎唔到,
后來個agent話有個現成印印可以試工, 重應承一定滿意,
叫我地即刻send 張cancellation form 去入境處, 后來
個印印真係來上了兩日工, 工作表現重一流, 本來我地已經傾好簽約, 但第三日個印印就失左蹤, 個agent 重刪埋電話唔聽, 留言又唔覆, 到夜晚11點, 我地去agent屋企拍門 (個agent係我地鄰居), agent先話個印印想見下第二份工, 應該唔再黎, 你話激唔激氣, 我奶奶重好好心機教左佢兩日, 而家重急過之前, 我奶奶下個月中要返工喇, 搵邊個去湊b, 今次真係大劑!!!!!!各位又無underpaid 印印agent 介紹呀, 超急!!

複式洋房

Re: 印印試工{出事篇} & 超急想請underpaid 現成印印

kittywong1386:

嘩!您

複式洋房

Re: 印印試工{出事篇} & 超急想請underpaid 現成印印

同你講,千其吳好請Underpaid既現成印印,
100個有95個都會玩野,係真架,吳係嚇你,
如果你要請,真係 願主祝福你....

男爵府

KEN13 寫道:
同你講,千其吳好請Underpaid既現成印印,
100個有95個都會玩野,係真架,吳係嚇你,
如果你要請,真係 願主祝福你....

我都唔明點解要Underpaid?

我最近請新印佣,公司話唔可以留低等喎?

一定要走再申請!等約六星期喎!

大宅

kittywong,

May I know which agent is irresponsible ?

複式洋房

Soos, Ken13, helen婆婆, 媽咪:

Ken13你唔好嚇我啦!

其實我地都知道underpaid就一定無經驗, 原本我地有好多時間教佢,覺得請underpaid都o.k. 喎, 由申請到而家4個月喇, 俾個agent玩起,尋晚我地去佢屋企傾, 想辦法

伯爵府

有經驗的印印多數唔會收underpay,比自己都唔會啦!一定找得到人要自己,由其是完約工人。

完約工人在兩星期內找到新顧主的話,可以等到visa出才走。但被人炒的不可以,找到新顧主都要回印尼等visa出。

我請新工人時,她說只見我一個顧主,一心想來我家打工。見了之後兩三個星期才决定請她,都無話要看其他顧主。如果要選顧主的話,不要請啦!不要也吧!

侯爵府

想問下你請印印的原因先?

如果你係因為佢小假期的話, 就勸你不好請現成, 因為佢地大多不肯小假期的, 佢地要同bun bun看齊.

我本身亦不讚成請現成工人. 佢就算申請到visa, 佢點都要返印尼再返香港, 你到時亦都係要請假, 何必甘做呢?

伯爵府

我比較好彩,我剛請的肯小假期一個月兩天和放印尼國慶及新年。請前講明先肯請。

大宅

Helen婆婆 寫道:

我最近請新印佣,公司話唔可以留低等喎?

一定要走再申請!等約六星期喎!

u really dont know?? if they go back and wait , agency in indonesia will take 7 months commission from the maid if she get a full pay job. if the maid dont go back, the indonesian company cannot have the big big commission ah..... :-x :-x

男爵府

不論妳請在港or新印都唔可以underpaid,違法o嫁!
俾人乍住痛腳兩年,好辛苦0者!
====================

[quote]
kittywong1386 寫道:
Soos, Ken13, helen婆婆, 媽咪:

Ken13你唔好嚇我啦!

其實我地都知道underpaid就一定無經驗, 原本我地有好多時間教佢,覺得請underpaid都o.k. 喎, 由申請到而家4個月喇, 俾個agent玩起,尋晚我地去佢屋企傾, 想辦法

複式洋房

kittywong1386
你咁急要工人, 一係請住part-time先啦~~ 一唔係請住大陸果d頂住先, 如果你唔駛佢出街, 自己買餸呀咁~~ 呢個都係冇辦法之中既辦法!!

複式洋房

而家我地應該會請full paid印印, 但我地這樣急要, agent 話現成的, 真係無選擇, 只有一個半個, 今次真係慘!!!各位請再介紹D agent俾我, 等我打去問有無現成的.thank you.

複式洋房

搵本地或大陸的, 尋晚我地都有諗過, 但係咪好貴呢?有無媽咪知.

別墅

我之前的情形同妳一樣, 我個賓賓貼錢比我要立即走(因為sars), 我媽媽又是要返工只可幫一個星期, 我結果要自己去到處找agent問有無可即返工的賓或印. 開頭比的賓賓玩, 約了去我屋企試工又唔見人(去了另一家試工), 一的話上工唔夠半年就要放一個月假. 結果我好彩上到一間agent到找到一個印(正價, 小假), 佢個僱主用finance problem 終止合約, 所以佢可以留在香港找新僱主, 不用立即返印尼. 但是好似妳要咁急找工人, 妳都要自己去agent找運氣, 唔是間間agent都會有可立即返到工的工人. 而且好多agent 會收agent費好貴(只是幫妳做新約). 祝妳好運. :-P

別墅

我個人覺得,現成真係麻麻地,好的都好快搵到住好人家,仲係agent 到等你咩,不如你搵個 part time幫住先,再重申申請過,你問下其他媽媽,好似有urgent case, 可以批得快d 架

複式洋房

kittywong1386

我弟弟個女朋友都是請大陸人來幫手, 如到期走再有第二接上, 如有需要我可以幫你問問!

子爵府

但我個人就鍾意搵local, 因為可以同佢前僱主傾下先, 因為我覺得有時都唔關agent事, 因為佢地都未必知個工人係點! 但如果hk人同hk人講番, 無須要講大話囉!
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

侯爵府

kittybuzz 寫道:
但我個人就鍾意搵local, 因為可以同佢前僱主傾下先, 因為我覺得有時都唔關agent事, 因為佢地都未必知個工人係點! 但如果hk人同hk人講番, 無須要講大話囉!

真係有d無良的香港人呃香港人, 因為佢地同佢的舊工人協議左, 如果幫佢講好話, 不駛返鄉下, 甘個舊僱主就可以慳左張機票.

我就領過野啦, 問佢前僱主, mug都話ok, 到最後又懶, 又偷野, 總之未見過甘衰的bun bun啦.

珍珠宮

咁衰的僱主都有? 真是無良呀!!!!為了慳少少錢, 咁都做得出?

首頁

尾頁

跳至