2015年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我宜家30周,我奶奶開始係咁叫我食綠豆沙、西瓜、腐竹蛋清胎毒,話唔清會攪到呀B生濕疹,好難湊。我本身無咩所謂,不過就覺得就算要清都唔好食太多,食太多可能物極必反,所以就拖住99先。咁99有個佢好信得過的中醫,佢自己睇左好多年的,就叫我去睇呢個中醫,睇下點清胎毒啦!
前日我上去睇中醫,佢一邊把脈,我一邊問佢點清胎毒,
佢竟然少少激動地講:唔駛攪咁多呢啲野呀!!!佢話反而要補下胎,幫我補下氣,
等呀B足磅,我夠氣生仔仲緊要。佢仲話清胎毒同濕疹係無關係的
佢叫我99唔駛成日諗清胎毒。
有佢呢句話,我99就唔敢再日日催我清胎毒了~
始終我講佢唔信,呢個中醫講就信到十足的

珍珠宮

畀面勳章

回覆:中醫話唔駛清胎毒

笑左

大宅

其實我都唔係好明, 點解要食咁多涼野?
唔怕搞到BB 早產嗎 ?
SORRY, 我係第一胎, 唔係好識.

大宅

回覆:中醫話唔駛清胎毒

我第二胎,第一胎時後期食好多涼野清胎毒。end up 自己受唔到,病了及阿囝冇轉頭,要開刀。後來我中醫話不用清的

大宅

回覆 beauty_shanshan 的帖子

係啊~d人話響最後果兩個月食下涼野,等bb無咁熱氣,皮膚唔會生粒粒,我奶奶甚至覺得唔清胎毒呀b會生濕疹。
但其實中醫話濕疹同胎毒係無關的,反而係遺傳問題,
同埋唔係人人的體質都係清胎毒的。尤其一d勁涼的東西。

上次聽雪印講座,個陪月講員話飲白蓮鬚太涼,
有d人食左變早產,生時痛好耐,最好唔好食。

大宅

astro_girl 發表於 15-1-9 11:03
我第二胎,第一胎時後期食好多涼野清胎毒。end up 自己受唔到,病了及阿囝冇轉頭,要開刀。後來我中醫話不 ...
係啊~~所以大家唔好胡亂清胎毒~
反而睇下中醫問下自己適合咩野仲好,
我中醫話,反而要補下胎,補下氣,等我同呀b都身體好d~

大宅

好在我奶奶信個中醫咁樣講咋~
若果唔係,我99一定日日整野比我清胎毒,食到個人虛曬,
呀b到時有咩皮膚病,濕疹一定入我數

男爵府

引用:好在我奶奶信個中醫咁樣講咋~若果唔係,我99

原帖由 mcesther 於 15-01-09 發表
好在我奶奶信個中醫咁樣講咋~
若果唔係,我99一定日日整野比我清胎毒,食到個人虛曬,
呀b到時有咩皮膚病,濕疹 ...
飲下益力多,我有位皮膚科醫生教。
BB會減少濕疹機會。

大宅

kitkitboo 發表於 15呢1-22 19:44
飲下益力多,我有位皮膚科醫生教。
BB會減少濕疹機會。
咁得意?咩原理呢?因為我大囝有,呢胎囡囡希望無啦!

男爵府

引用:Quote:kitkitboo+發表於+15呢1-22+19:44+飲

原帖由 ☆~Chris~☆ 於 15-01-22 發表
咁得意?咩原理呢?因為我大囝有,呢胎囡囡希望無啦!
活性乳酸菌,bb吸收左會減少機會有濕疹。
個醫生係咁講。

大宅

kitkitboo 發表於 15-1-23 02:32
活性乳酸菌,bb吸收左會減少機會有濕疹。
個醫生係咁講。
第一次聽,但飲益多多都好,至少媽媽容易便便

首頁

尾頁

跳至