夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我和男友拍拖十多年, 感情沒有問題仍然很恩愛, 是生活的好夥伴。 男友是一般人口中的筍盤, 樣貌身高中上, 中級行政人員, 不煙不酒不賭, 心地善良 。 家庭關係簡單, 和他家人相處沒有問題。 我們已有共同物業, 我收入都幾好,財政獨立,没有生育打算。 有些親戚朋友常常催我們結婚, 但我總是提不起勁做這件事。 有沒有人和我有相似的狀況? 這個情況有多大可能能走到最後?

大宅

引用:我和男友拍拖十多年, 感情沒有問題仍然很

原帖由 denk 於 15-01-03 發表
我和男友拍拖十多年, 感情沒有問題仍然很恩愛, 是生活的好夥伴。 男友是一般人口中的筍盤, 樣貌身高中上 ...
你們到適婚年齡未?

侯爵府

回覆:越來越無結婚慾望

唔諗住生,又財政獨立,唔結仲好

annafong    發表於 15-1-4 01:20

複式洋房

回覆:catn1984 的帖子

30中

伯爵府

引用:我和男友拍拖十多年,+感情沒有問題仍然很

我和男友拍拖十多年, 感情沒有問題仍然很恩愛, 是生活的好夥伴。 男友是一般人口中的筍盤, 樣貌身高中上 ...
同居緊?

大宅

引用:我和男友拍拖十多年,+感情沒有問題仍然很

你地已經有共同物業了,分手咪好麻煩?對我黎講,我覺得結婚有時真係靠一刻激情先會決定到,我唔會無啦啦想結婚。如果自己可以自給自足,又無兒無女兼不打算有,何不維持現狀?

別墅

結啦,日後老來有好多法律上/醫療上既合法安排權。

子爵府

感覺上好似我未婚夫咁
我同佢唔多拍左九年
結婚之前有第三者分手
其中原因為係佢覺得無新鮮感,無甜蜜感覺
愛情變成感情,悶了,唔滿足....
如果你地兩個都接受穏定平淡嘅生活
其實結婚係一件很美嘅事,雙方願意對對方作出承諾呀....
我明白拍拖耐左會無左激情
但你而家嘅生活係咪大家想要
有共識就結婚
還是你想有個人可以俾到新鮮感,激情你?
祝福你!
未經本人同意,請勿轉載內容!

別墅

我都試過呢個階段,但我想問,你bf覺得結婚可以嗎?

男爵府

9年都能夠咁恩愛好難得,雖然唔打算生育,但結婚可以進入另一個階段,令感情更拱固同肯定,刺激一下平淡生活,祝福你!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 denk 於 15-01-03 發表我和男

原帖由 kalonice 於 15-01-03 發表
同居緊?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 denk 於 15-01-03 發表我和男

原帖由 Dragonbaby2014 於 15-01-03 發表
你地已經有共同物業了,分手咪好麻煩?對我黎講,我覺得結婚有時真係靠一刻激情先會決定到,我唔會無啦啦想 ...
吾會麻煩,其實早已協商好,如走到分手一天,會把物業賣了分錢,我是坦白和鐵心的心,而他也是守諾的人,應該不會出其他狀況。

複式洋房

引用:結啦,日後老來有好多法律上/醫療上既合法

原帖由 WaiMayTai 於 15-01-03 發表
結啦,日後老來有好多法律上/醫療上既合法安排權。
明白,多謝你的提點,之前沒有想到醫療和死後安排的法律要求,謝謝。

複式洋房

引用:我都試過呢個階段,但我想問,你bf覺得結婚

原帖由 Trainmama 於 15-01-04 發表
我都試過呢個階段,但我想問,你bf覺得結婚可以嗎?
我相信如我提議今日結婚,佢會樂意同我去。我們都不喜歡和不重視擺酒和其他煩瑣儀式,我甚至連婚紗照都無物興趣,双方家長又吾會俾壓力我們結婚和生育。其實我有點兒男仔性格,男友都話我了解男人,多過了解女人。這一年工作須要定期出外公幹,其間的感受和所見所聞,真係覺得有找(包?)個男人來氹下自己的遐想,但基於女人的原始道德觀念和對男友的忠貞,和自知不能承擔內心自責和身體的可能後果,可能堅定心智。我不知我的這種慾望是否正常,還是其他女人都秘而不宣?還有我不肯定男人没有身体懷孕後果,没有手尾跟,思维用下面,還能 抗拒這種誘惑嗎?不是對男友没信心,而是太了解男性的基因本性了……

珍珠宮

結婚是給你一種責任,安全感,承諾。 相信你們父母也想見到你們結婚。不用大攪,其實也對你好。

大宅

引用:Quote:原帖由+Trainmama+於+15-01-04+發表

原帖由 denk 於 15-01-04 發表
我相信如我提議今日結婚,佢會樂意同我去。我們都不喜歡和不重視擺酒和其他煩瑣儀式,我甚至連婚紗照都無物 ...
其實我跟你類似,不過你男友都叫事業有成丫,所以我地考慮的有少少不同

子爵府

我初頭搞結婚都係諗住簽字就算
咁都會影婚紗相
點知都最後俾ex話我結婚無結婚樣,好似唔開心,咁點解要結婚,一啲都唔sweet
所有野都係籍口啦...
如果你真係結婚,請你無論如何扮野又好,做戲又好,個樣sweet d Happy d
無謂某一日俾人埋怨...
其實明顯你對呢段感情都覺得悶...所以你會胡思亂想...
唔好亂諗喇,既然而家呢個好
你用心經營,睇下點去令大家更加好...

未經本人同意,請勿轉載內容!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

你的想法和感覺就如同拍拖多年的戀人的感覺,但相反的是大多是男仔少做新鮮感,無想結婚,到有第三者的刺激就容易散左,而現在出現無新鮮感的系女性而已

瑪瑙宮

唔想要細路, 唔使結婚, 享受這甜蜜到最後一刻.

珍珠宮

其實結唔結婚都唔重要, 最緊要係你地二個有共識, 最怕係一個想結但另一個唔想…

但你問我就點都會結, 坦白講, 愛情一向無保障, 如果一日對方變心, 真係會變左第二個人, 婚姻唔多唔少都有保障…

首頁

尾頁

跳至