在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

每晚放工後接BB回家睡覺.......

BB依家星期一至五都在姑婆家給照顧日夜, 我打算兩個星期後開始每晚放工後接BB回家睡覺, 佢依家就快7個月, 會唔會唔慣呢? 我而家心情好複雜, 一方面好擔心自己同BB適應唔到, 但係我真係好想夜晚揍番佢, 因為好掛住佢。 有冇媽咪可同我傾

洋房

Re: 每晚放工後接BB回家睡覺.......

我以前都好似你的情況,不過比奶奶湊,因不放心請工人湊。而當時自己住的地方又不近奶奶,所以星期一至五在奶奶家住,星期六日就同husband回奶奶家住,一星期見兩天,由於當時自己讀緊part-time,這樣會方便自己study,但到囡囡近入學年齡 ,就搬返近奶奶附近,晚上跟我們。但最初她很不習慣,經常大哭、都要一段很長時間慢慢才適應。現在大了,才放心請工人,也完全適應了,其實也很後悔給奶奶湊,除大家教養方式不同外,她的適應也須我用很長時間及忍耐。

子爵府

2019勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我一閞始就每晚接BB回家, 需然比較辛苦, 但我囡囡現在3 歲半了,同我的感情十分好, 也很聽我話, 所以辛若是值得,你如果想他人好,現在就適應這樣的生活吧.

複式洋房

Hi, thanks for sharing...

其實姑婆屋企係好近我

子爵府

louisemama

我十分認同你鄰居單打你, 已且很傷人心, 邊個做媽媽吾想自已照顧BB, 相信你都明白見吾到或同BB 分手時個心有多掛念, 希望你能多付出時間同愛心照顧BB, 他日一家有回報.

洋房

You are not late comparing with my case. Anyway, your BB is now only 7-mths and he/she can easily adapt the change than mine.

大宅

我囡囡都係俾奶奶湊,宜家我都想自己夜晚湊返屋企,因為我同老公食完飯要走時囡囡就會喊,我都好心痛,雖然我哋住得近,但朝早唔知點安排時間湊佢返奶奶度,我應該點好

複式洋房

Hi,

我同樣有煩惱過朝早安排送BB番姑婆到然後返工等各種問題. 但係到最後我都決定用"煮到埋尼就食"

侯爵府

栗子差不多2.5years old
一直由栗子婆婆照顧
我兩公婆每晚到栗子婆婆到報到食飯之後同栗子行街街
其實我地都知道栗子想跟我回家
不過佢跟親我地都點幾至訓,朝朝八點幾叫佢起身都喊,返到栗子婆婆到要訓過
所以而家都係星期六日跟我訓
如果唔係都唔會見到我浦bk啦

洋房

我個女由個半月起便由我媽咪湊了, 當時我連產假也未放完,
我媽也真是, 她怕我唔識湊, 佢又唔想日日來來回回(因住得唔近), 索性她湊回家了, 結果就是我日日來來回回, 老公就放假才過去, 直到而家1歲了, 都係湊過幾次回家, 大個都唔知會唔會唔認我呀!

子爵府

Hi, don't worry, my daughter is 19 months now, I take care her every night start from 14 months, I will pick her up in my mother home every nite, then go home to play and sleep, this is very good to our relationship between husband, daughter and me. She is waiting to go home everynite and very happy to do so...Also, you can train for their sleeping habit, my daughter is good when she go home, sleep at 10:30 or 11:00, then wake up at 7-8am, just fit for my schedule...

子爵府

[quote]
louisemama 寫道:
Hi,

我同樣有煩惱過朝早安排送BB番姑婆到然後返工等各種問題. 但係到最後我都決定用"煮到埋尼就食"

子爵府

我囡囡細時我住將軍澳返工在何文田, 我每朝6:30起身, 7:00 去到保母家, 晚上七時接bb 返家, 其實真的關倦, 但現在我同bb的感情真的很好, 所以辛苦些也是去做, 我們生得出也要負起照顧他的責任.

複式洋房

Hi all,

I'm so glad to hear all Mummy's responses are pretty encouraging. I'm actually looking forward to take my baby home to take care overnights! Although still a little bit nervous.....

Dear all Mums, please tell me whether your baby sleep in the same bedroom with you or they have their own rooms? Is it OK to let my 7-months sleep in a separate bedroom? Thx.

洋房

我認為應跟bb同房,因為你的bb還少,很多時候bb半夜不舒服,我也可以知道。我囡囡曾經半夜發燒,整晚睡得不好,自己也會容易被她移動的聲音吵醒,摸摸頭仔,知道是發燒了。如果分房睡,就不容易察覺了。

複式洋房

Hi All 媽咪,

噚晚(Sunday)留了BB在家過夜,想試

別墅

louisemama:
好開心聽到你昨晚留了囡囡係屋企訓, 昨晚都係第一晚, 哭就係正常嫁, 過度期, 囡囡好快適應嫁, 我支持你呀.

複式洋房

我由5月1日開始每晚都接bb回家湊番了! 感覺好好, 終於覺得當媽媽真係辛苦複雜過而家做緊份工呢! 但是又會有些意想不到的樂趣(苦中作樂?).... 所以我要封那些一開始就晚晚放工自己湊bb的媽媽做偶像!

在此我要Say Thanks to my husband being a good helper and daddy! 真係好大的support!

別墅

i am so happy to hear so many mummy's response, 我昨日都同我奶奶講,我想以後多些stay with me at night...she always said 怕我累..我話生得佢出,預左辛苦..
我唔想日後bb唔跟我返家~~
My dear baby--- Issac

大宅

如果怕 BB 不習慣新環境初期可以嘗試帶埋用開的被仔床舖,BB 會較有安全感, 當然辛苦D。

首頁

尾頁

跳至