論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

點樣先可以令工人有d Common Sense!

琴日放工返到屋企, 見到工人同個女沖完涼, 比佢著住一件背心底衫、最厚既棉質長袖底衫、最厚既棉質長底褲
果陣時都成 26、27 度啦, 見到囡囡既頭出哂汗, 即刻同佢換件短袖衫 (上星期六開始阿女胸前出左d紅疹, 奶奶琴日睇左話係熱痱). 都唔明, 工人佢自己都著住短袖衫啦, 要比個女著長袖都搵件薄既啦, 裡面已經著住背心底衫囉, 仲要同佢著一件咁厚既衫!!! 冬天得個 10 度, 我日日都比個女著件羊毛底衫係中間, 但係只要一日冇同囡囡搵定沖完涼著 mug 衫, 工人就會淨係同佢著2件衫 (棉底衫+面衫), 教過工人要睇天氣同 Check 下囡囡手腳是否凍而加減衫, 講完之後佢就係唔係都同個女著一大堆衫, 天氣都轉熱囉, 都同個女著羊毛底衫 :-x
明明有棚擋住果度仲有大把位, 天陰陰就黎落雨佢都將 d 衫掠係棚邊 or 出邊, 而唔去諗如果落雨 d 衫就會濕同埋污糟!
仲有好多冇 Common Sense 既 "事蹟"...
我都就黎冇氣, 有時都覺得好煩啊 :-x

侯爵府

Re: 點樣先可以令工人有d Common Sense!

你試下比個溫度計佢, below幾多度著mug野衫, 高過幾多度又著mug野衫, 看下得不得?

so far我比左個溫度計之後就無發生過呢d野啦.

男爵府

你個係唔係印印

水晶宮

唉, 工人做o野, 真係唔識執生, 冇flexibility,冇sense. 樣樣o野都要我地清楚講明, set conditions.好多時, 有D scenario 在張note上冇 cover 到, 佢地就唔識做. 自己打工都唔係咁啦, 唔明佢地點解可以咁. 個mum話佢地, 又唔鍾意, 黑起塊面. 真係做人阿Mom 什艱難.

大家記仲記唔記得有個調查, 係關於個別國家同地區的人的 IQ? 香港人的 IQ係高過菲律賓同印尼人. 可能因為咁, 我地同D外籍家傭o既諗o野方法好唔同啦.

洋房

我個係阿菲黎架, 仲係3個小朋友既阿媽添!
佢又唔係心地衰個種, 依家我話佢, 我既女仲會話 "媽咪, 你咁樣講野唔o岩架!" 唉
其實好多野都係自己做、自己跟啦, 我星期六唔使返工, 就連湊阿 B 我都唔使佢添, 但時不時佢做既野就係唔知點咁, even 穿衫咁簡單, 我一日冇同個女搵之嘛, 就咁...
洗衫教左佢點放柔順劑, 佢放錯格, 所有既衫 "硬骨骨" 都可以冇感覺, 問佢點解, 都淨係識答 "放左", 而唔係諗下係唔係有野搞錯左!!!
有時 "孟" 起上黎, 真係想大嗌 "Stupid" 啊

伯爵府

AnLi
有d工人真係令人好討厭, 睇完你既留言令我諗起用左10日既賓姐, 我用左10日到而家諗起佢都打冷陣, 佢都係40歲起香港做左5年, 少說話不會黑面, 但無反應比你, 叫左3日洗bb d衫要用bb專用洗衣液, 成個樽大大個bb公仔同衫仔, 文盲都知係比bb洗衫用, 但第4日見佢拿起我地d洗衣液洗阿b d衫, 叫佢用水烚菜, 佢話唔識, bb飲完奶叫佢"素"背, 佢R左阿b個背大概10下話"素"完, 重有好多......不過算, 人已走但諗起都覺得佢究竟係未出黎"勞". sorry, 有d離題.

民房

AnLi
我工人重攪笑,上星期有一日28度,陽光普照,佢居然著冷衫添.....

首頁

尾頁

跳至