意見反饋
義工

在職全職 今日: 1|主題: 46513

[在職媽媽] 在職媽媽真辛苦

民房

國民生產總值:5

在職媽媽真辛苦

我的女兒只有兩個月大, 由開始懷孕到上個星期, 我都沒有工作. 我剛找到新工作, 這個星期一開始上班了, 由於工作關係, 將會有無數的加班與出差. 每天工作時間已經很長, 又要很早起床, BB又未戒夜奶, 雖然上班的時候有奶奶代為照顧BB, 但是經過一日工作的辛勞, 放工後接BB回家, 料理好一齊, 已經累得半死, 半夜還要起來餵奶, 實在令精神大打折扣...

請問有否好的建議可以令BB早日戒夜奶?
dorothea

大宅

國民生產總值:1272

Re: 在職媽媽真辛苦

dorothea
你的情況我諗我都好快會係咁,我5月中就放完產假了,到時又係奶奶照顧阿b,但我諗到時返到屋企都要料理好一齊同埋夜晚起身餵奶,如果半夜餵奶後阿b肯訓就好d,唔肯訓就好慘~~~介夜奶我都未有咁既念頭,因為健康院姑娘唔太建議,佢地話頭3個月都唔好介呀,當然順其自然阿b介到就梗係好啦,但如果夜晚阿b真的需要飲奶都唔好特登幫佢介,始終仲細,點都要吸收營養!!!
大家為著bb一齊努力..堅持啦

別墅

國民生產總值:894

BB介夜奶係唔迫得, 真係要順其自然. 如果佢要食你唔比佢食就會哭. 但相反如果佢係唔想食你係要迫佢食佢亦會哭. 所以每個BB的情況都唔同. 不過通常3個月後先會有調節, 因為BB出生後至3個月係最需要同食得多, 之後你會發覺BB開始slow down. 果時你可以開始常試慢慢介.
http://hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/vwp?.dir=/%a7%da%aa%ba%ac%db%a4%f9&.src=ph&.dnm=CL1.jpg&.view=t&.done=http%3a//hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/lst%3f%26.dir=/%25a7%25da%25aa%25ba%25ac%25db%25a4%25f9%26.src=ph%26.view=t[/img]

伯爵府

國民生產總值:19296

好媽媽勳章

我個女個時約個半月左右介夜奶, 可以試下臨訓個餐俾多一至二安佢食, (當然唔需要迫佢食晒), 如果半夜佢咸, 試下俾的水(用奶燇)佢飲再"暗"下佢, 睇下得唔得, 如果唔得咁就真係要飲奶, 不過後期好多時(四個月至一歲)左右, 有時都會突然要飲夜奶, 冇所謂啦, 最驚佢連奶都唔飲姐.

伯爵府

國民生產總值:15427

Yes, it's really a hard work. Working on Mon-Fri & looking after the baby on Fri-Sun. 年中無休, 一個星期做足7日. I don't want to quit my job so 做亞媽要係咁!

To: dorothea
你一定要忍心! I remembered when I teached my BB to 戒夜奶 after 1st-month. I saw her crying at mid-night then I could'nt sleep. Even gave her a 奶咀, she's still crying. About few days late then she could sleep till early morning la...
Good luck!

民房

國民生產總值:30

SPA CLUB ASIA 邀請各位一起參與我們spa alliance. 享受美麗健康的人生。

民房

國民生產總值:82

我看過一些資料話要教BB分日夜,於是我就在BB未滿月時已開始教他.日間冇刻意減低聲浪,即照開電視�音樂等,並開窗簾給陽光照入屋.到夜晚就會特別把所有的聲浪減,只開輔助燈.到十一�十二點BB飲完奶&換片後就抱入房把所有燈關掉.我BB未滿月就好自然戒了夜奶.當然間中他都會扭計要飲夜奶(好多時候都是因為日頭出過街),我會照比佢飲.不過每個BB都唔同,不可太免強.

我也是在職媽媽,要返工,放工又要趕回家做家務,煮飯洗熨,每日都好累好累!!!有時真是對箸BB都笑唔出.

珍珠宮

國民生產總值:45491

2018勳章

dorothea,
介夜奶要狠心d, 夜晚o個一餐比多少少奶bb食, 半夜喊就淨比水佢飲, 有時更要由得佢喊. 有D bb要好長時間先會介到夜奶 (我個仔要3個星期). 你亦唔好以為 bb 夜晚10點食完奶, 會訓到第二朝8點先起身. 佢會6點, 什至乎4點就醒, 由於佢已skip o左一餐奶, 算是介o左夜奶. 唔可以再強求.

有時介完夜奶o既 BB, 會唔知點解半夜又醒番, 要人氹訓覺. 到時, 做阿媽o既一樣係冇覺好訓. 我個仔同我就係一個樣板, 而家返工都想訓.

做Working mother 係好辛苦, 而且唔係好多男人體會得到. 大家要努力呀.

民房

國民生產總值:10

個個bb都唔同嘅,我個bb一個月就戒左夜奶,現在四個月大,每日食五餐,每餐食5oz.,但最後果餐會比6oz. 佢,這樣佢就訓到第二天早上6:30,有時會在5:00到6:00小吵,但比番個奶咀佢就會訓番!Thanks god! 不過遲d就冇依家咁舒服喇!遲d冇奶奶幫手,要朝朝湊bb去火車站比表姐湊,放工要係火車站接番! :-( :-(
:-P Hello! 我叫「林顯碩」, 英文名叫'Isaac Lam'. 二00四年一月二日在仁安醫院出世,出世時重3.1kg. Ming Pang 係我媽咪! :-P

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.