論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓

你地個工人有冇成日黑口黑面, 唔多睬人?

我個阿菲, 做家務, 煮飯同湊BB都okay, 但就好情緒化. 時不時同佢講o野, 又唔望人, 又唔應人, 有時應我仲好悔氣咁. 有時洗碗同’山’門又 大大力.

我屋企只係得我兩公婆同一個5個月大o 既BB, 唔係好多o野做. 我放o左工, 都係我自己湊番阿仔, 個工人10點幾訓, 我就喂埋阿仔食最後o個餐奶, 先比番阿仔同個工人訓, 個工人就6點幾起身喂佢食奶. 都應該唔會好辛苦.

我只係朝早有15分鍾, 同夜晚4個鍾見個工人(應該都冇, 佢成日在廚房同自己間房,),都唔多同佢講o野架啦, 我同佢講親o野都好客氣, 就算佢做錯o野,我都唔會直戚其非, 先問佢點解咁做, 叫佢下次不如跟我個做法. 我對佢咁, 佢都唔識做, 連o個幾個鍾笑下應酬下我都厭費事, 佢係唔係出黎打工架!! 我出錢請佢, 佢仲要比面色我睇.. 買飛比佢聽concert, 睇戲o個陣時就識得笑騎騎’thank you mom’. 轉下頭鐘意應人就應, 唔鍾意就面黑(仲要我係唔知佢為乜唔高興)

同個工人仲有年半約, 仲要忍, 忍, 忍, 忍, 忍 .
:-( :-( :-(

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 你地個工人有冇成日黑口黑面, 唔多睬人?

bird bird,
點解我個印印同你既一樣? 係咪這是每個工的通病? 不過如果真係唔好的話, 早d請另一個會好D.

侯爵府

birdbird

你果件係不係bun bun黎架? 還有係要了解清楚佢本身的性格係甘都係有mug野問題wor.

好似我甘, 我d朋友, 同事話比我聽, 同我不熟的時侯, 覺得我好串, 好惡, 但係熟左又無野. 不知係不係我生得個樣比較惡, 不出聲時比人覺得我好串.

但係如果佢真係成日黑面就真係好惡頂, 我以前果d都係甘架, 試過有一次, 我老公早返到屋企, 個bun bun出左去買送, 因為我們以前係鎖房門的, 甘我老返到屋企就入左房關埋房門訓覺, 點知特然聽到'呯'一聲, 佢話係好大好大聲, 連房的窗都震, 佢出去看下mug野事, 原來個bun bun關門, 甘佢好嬲甘問, 你還mug甘大力, 佢話d送重, 不小心'扇'手, 但我老公檢查佢買的送根不不重.

還有, 千期不好對佢甘好, 不好再買飛比佢去看concert, 或者看戲, 佢地不識得將心比心, 只會變本加厲同埋更加苛索, 萬一第時你稍為收緊d, 佢就會更加黑面.

千期不好以為你對佢好, 佢會對你個b好, 只要做足僱主的本份, 定期關心佢的家庭, 有無不習慣, 生日送d禮物仔比佢, 已經ok啦.

子爵府

birdbird,

I posted same topic before. Pls have a look.

工人脾氣真難頂!

大宅

醒目開學勳章

birdbird
嘩.妳對個工人咁好架.咁我諗妳日日返屋企妳都要買定禮物比佢先得.咁佢可能就四萬咁既口對住妳啦.講笑咋.
其實十個賓賓十個黑面.我之前都係咁.最後頂唔順炒埋啦.佢地黎打工重要比面色我睇.所以我以後都唔會請亞賓.
學hinhinmummy話,工人唔使對佢咁好.佢地唔會對妳好架.因為佢地覺得妳送野比佢係應該既.我以前送野比賓賓,連多謝都冇聲.見我有新野就偷左去寄.所以後來我送多3670比佢.我諗佢梗係好開心.唔使做又有錢收嘛.

大宅

Hi!Icycream,

點呀?你工人聽教嗎?只要佢對你忠心就得喇,好難十全十美的,只係最怕遇到嗰啲來搵老襯嘅工人,就算你點有經驗都無符.

複式洋房

Hi! Birdbird,

我想個個bun bun都差不多, 佢地好多都愛黑口黑面, 當然我個也是一樣. 所以我好明白你的感受 ... really好惡頂. 問佢有什麼問題發生, 佢總是多多excuse, 一有什麼唔高興就會黑面.

多d想佢的優點和那裡做得好, 自己感覺上會開心d, 時間也會過得快d.

:-P :-P

民房

My maid is very very good, it is very sad that she cannot help me due to personl reasons. I have to find another later.

民房

hinhinmummy

我好同意你個講法,對工人真係唔可以這麼好,買野比佢都無用,佢地唔會人足, 佢地最想係唔洗做但每月有糧出,每日可以自由活動,(好似少奶)

我以前個工人就係啦,我買個蛋糕比佢生日唱生日歌,佢當時個樣好似應份,一丁點感謝都無,佢比得覺得我地同佢攪呢個生日會太小啦,應該比佢請朋友.到最後當然個工人返回原居地過其真正少奶生活,我真的請唔起佢)

所以我以後都唔會對工人太好

joshua1118

子爵府

ballpen,

我工人so far so good la.... 如果佢可以控制下d皮氣, 想多d我對佢有幾好, 咁我會比佢80分.

話說上星期日, 一向都要佢8pm前返家, 我地多數出街食飯. 一般8pm前回家唔見我地佢會call我報到. 但今次收唔到佢call, 在8:05分咪call佢手提law (主要係唔想太寬松, 遲一次就會遲2次,3次... 同埋想佢有交帶, 若遲可call講原因)

點知聽見佢匆忙聲音話已在家, 我叫佢下次唔好遲, 佢用英文大聲話只遲3mins. suppose佢holiday有24 hrs 休息. 我即刻答: 咁你係唔係想24hrs休息呀? 佢話 No. (聽完佢講個心已好唔happy la)

返到屋企見條key重插係門上, 佢開門我已見佢黑哂面, 我每逢咁就問" what happen to you?" 嘩.....佢一輪咀話佢8:03回到家, 我成日都shout佢, 佢屋企人都唔會shout佢, 在公司打返屋企又shout佢 "what are you doing now?" (佢眼紅又標眼淚).

我見佢咁激動, 我叫佢坐底先 (老公在旁話阿mum語氣不嬲都係咁). 我解釋話唔mind佢遲小小, 因香港治安唔好擔心佢je, 若會遲可call我講原因...我ge tone 一向係咁, 有時講笑佢領晤唔到.... 佢即時calm down落黎話有時佢做緊家務take care 阿囡busy緊我又打黎... 我即刻答: 我有權知道囡囡做緊乜?..... 佢話: yes.

佢同我講可唔可以唔好再shout佢. OK我話. 但你又可唔可以不再黑面講野都不要太直. 大家都同意有誤會, 多d溝通.

咁都好, 發生呢次事後, 大家知道對方唸乜, 唔使再估估下, so far 呢幾日佢無再唔開心. 佢地d自尊心都好強

ballpen寫:
Hi!Icycream,

點呀?你工人聽教嗎?只要佢對你忠心就得喇,好難十全十美的,只係最怕遇到嗰啲來搵老襯嘅工人,就算你點有經驗都無符.

大宅

我個係印印, 哩左一個月之後就經常黑面, 唔講野, 朝早唔會叫你早晨, 我地放工返屋企, 佢開門都唔會講一句野, 好似啞一樣. 唯一好就係佢照顧我5個月大囡囡都ok, 佢對住bb即刻變面, 識同bb笑, 唱歌, 講野, 所以都唔計較.

不過佢有時好大意, 試過煮飯唔記得識火, 我即刻帶佢返agent嚇下佢, 佢去完agent到, 面口好左, 都會講多兩句野, 所以佢地真係唔嚇唔知驚.

我平時都唔會送野俾佢, 係冬天時俾d衫佢, 買野食預埋佢個份, 佢都會講多謝. 算係咁啦.

水晶宮

2019新春慶豚圓

Icycream,
你個工人同我個工人比,以情緒化來說, 真係有過之而無不及, 只是一個電話啫, 都喊晒口面complain

我同老公就係唔鍾意個菲黑面同情緒化, 怕佢抱埋我地個囝唔知做乜o野傻事. 我老公都諗住同個工人interview一次, 問佢咩o野事幹唔多高興. 叫佢改善下, 如果唔係, 約滿就byebye

大宅

Icycream,

依家大家講清楚就好囉,希望你個工人真係明白你啦,啲工人好鬼蠢架,要人哋講到明,先知人哋關心佢,可能佢哋啲工人走埋一齊都係講啲僱主唔好,所以佢就入晒腦.

係呢,想八吓,你個工人個鼻高唔高架?鼻高嘅人自尊心會比較強,仲有,佢嘅學歷高唔高,如果佢有高中嘅學歷,自尊心都比較重,仲有,叫佢畀對手你睇吓,睇吓佢係唔係川字掌,川字掌嘅人唔係話佢哋唔好,但就咩嘢都要同佢哋講清楚道理架,如果唔係佢唔會服你的.唔好話我八八卦卦呀,我只係想研究一吓啫. :-P

大宅

birdbird,
My maid is very moody too, and 自尊心好強,唔話得,問下都面黑, very defensive. Although she treats my son well, we decided to fire her on Sunday, I'd rather give her $ than facing 'black face' everyday. My new maid will come on Monday, hope she is better. I will no treat the maid too good this time, coz I think they唔會感激. Consider hiring another one, coz you still have 1 1/2 yr contract to go, at least there is another hope than not happy to stay home.
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-03/preston.html

男爵府

我又係最怕D人冇笑容,我個印印都算幾多笑容架,我都幾鍾意佢!!!
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

俄個印印

水晶宮

2019新春慶豚圓

我個菲上星期黑o左幾日面, 我同老公諗住在星期六同佢傾下呢個問題. 點知個菲星期五晚又回復正常, weekend 又冇再黑面同唔睬人, 攪到我同老公收番要同佢 interview o既念頭. 我應唔應該再 同個工人講番佢曾經黑面, 令我唔高興呢年事呢?

大宅

birdbird,

我覺得你應該同佢傾吓,問返佢早兩日做咩事,叫佢有嘢唔怕講,當關心吓佢,同埋你要畀佢知道你嘅感受,如果唔係,好難搞得掂佢啲情緒.

大宅

birdbird,
要等約滿才byebye都要有排你受.
我都係怕煩,又要揀,又要等,又要再教,又要補糧同機票.所以忍佢.
如果你 afford 得起時間同金錢,其實早換早着.
BB日漸長大,佢哋的情緒化係會影響 BB 的脾氣同行為.
有時係性格問題,點傾都唔會有大改善.

大宅

我唔讚成傾都唔傾就炒個工人的,除左嗰啲來呃飯食嘅工人要即炒之外,我都一律會建議傾左先,至多到時傾左都無改進,而自己又頂唔順,先炒都未遲,話唔定,喺談話當中可能會發覺到自己嘅弱點都未定呢.

首頁

尾頁

跳至