親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 15-1-12 13:5

原帖由 iamsosad 於 15-01-12 發表
我地帶CASH, 但我信錯我老公, 我比佢管哂D錢, 結果, 去英國o個日, 我地先發覺所有英磅漏哂o係巴黎間酒店!
...
唔緊要,好彩攞得返。你一共帶左幾多cash?我老公話帶十萬港紙唱左歐羅。我怕唔見就死atm手續費會比信用卡平嗎?你一日伙食預幾多呀?

我因為要去馬賽會朋友,我6/27下午五點到倫敦,6/30晚上八點機去馬賽,請問倫敦有無乜野貨值得掃?另外有乜景點比較近harrow?我gatwick機場離開倫敦

唔好意思想問下巴黎有無乜野抵?如果老佛爺春天係無特價我就打算今次帶少啲錢純觀光為主算啦。

我打算訂你介紹個間酒店,廁所乾淨嗎?另外我依家訂六月底酒店唔知之後會唔會再減價呢?

唔該晒你既有用資料

我暫定甘行:
6/27到倫敦
6/28-6/30倫敦
6/30夜機去馬賽
7/1-7/2阿維農自駕
7/3-7/4巴塞羅拿
7/5-7/6馬德里
7/7-7/8里斯本
7/8-7/11巴黎

大宅

回覆:請教:倫敦入巴黎走十四天行程

Convert garden 都幾好行

大宅

blackcurrant00 發表於 15-1-12 13:26
阿仔三歲辛苦嗎?我仔都三歲我唔敢帶。有無去掃貨?小朋友唔會悶?

都唔算辛苦,有去shopping,我帶仔行,老婆shop。

男爵府

引用:Convert garden 都幾好行

原帖由 hotdoghk 於 15-01-12 發表
Convert garden 都幾好行
Outlet?

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 15-1-12 13:2

原帖由 syling 於 15-01-12 發表
有無行程表可share下

男爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+iamsosad+於+15-01-12+發表我

原帖由 blackcurrant00 於 15-01-12 發表
唔緊要,好彩攞得返。你一共帶左幾多cash?我老公話帶十萬港紙唱左歐羅。我怕唔見就死atm手續費會比信用卡平 ...
西班牙治安麻麻,不宜帶咁多現金

男爵府

blackcurrant00 發表於 15-1-12 20:11
唔緊要,好彩攞得返。你一共帶左幾多cash?我老公話帶十萬港紙唱左歐羅。我怕唔見就死atm手續費會比信用卡平 ...

其實CASH我地帶得唔多, 我印象我地唱左2萬歐羅同2萬英磅, 呢D CASH全部係用黎日常生活食野搭車同埋D唔大額既野, 如果自己SHOPPING買野, 就一定碌卡, 因為SHOPPING用CASH會好快用完。
你碌卡用銀聯卡, 咁就唔會收手續費, O個時我地係特登申請左張銀聯卡先去。O個邊伙食都唔平, 到最後一兩日我地用鬼哂D CASH, 想食平D, 但其實一個M記都差唔多成舊水, 所以你真係預一餐要可能幾百蚊兩個人 (正常餐廳, 唔係D貴餐廳)。

我自己覺得盡量唔好O係atm襟錢了, 我覺得襟錢仲危險過你本身唱好袋住d錢, 後面排隊有心搶你就麻煩。

至於有咩o係倫敦買呀? 死啦, 我買到癲, 乜都話靚乜都話好架喎, 我好記得我老公o係TOPMAN勁掃貨囉, 因為我地O個時撞岩SEASON SALE, 周圍好多野都抵, 呀!!! 我去左Bicester Village, 真係買到痴鬼左線, 我地一早去, 到佢夜晚最後一班SHUTTLE離開個OUTLET先走, 走時我同我老公每人拎住10個大紙袋, 誇張得好緊要, 勁覺得自己似強國人! 因為真係D紙袋佔哂人地D位, 但我地唔係有心, 係真係收唔埋D袋, 點樣攬住都攬唔哂。我地O係O個度買左好多袋, 衫, 真係乜都有得賣! 我今日返工個手袋都係O個度買。

巴黎買CHANEL抵, 我極後悔無買返黎, 真係平香港一截! 其實巴黎買既野我唔算多, 我反而最開心係去左鐵塔, 你夜晚逢搭正既鐘數去呢, 個塔閃下閃下, 勁靚架!! 老佛爺O個度我地都係睇手袋, 其他野都唔平。有一樣野我覺得幾特別, 我係O係老佛爺買, 係一支巴黎鐵塔形既酒, 好靚好靚, 我買左一支比爸爸, 一支比我62, 佢地超歡喜!

呢張相係上網搵比你睇做REF, 因我買O個支係最大SIZE, 但真係幾靚, 同埋唔貴, 最大好似都只係百零二百蚊, 買黎氹下老人家幾好。

我介紹O個間巴黎酒店個廁所好乾淨, 其實成間酒店都好企理, 放心, 我係一個好潔癖既人, 我都OK既話, 就應該無乜問題架勒。但訂房個價遲D會唔會平就唔知呀, 但你遲D BOOK佢FULL左就麻煩了。

希望你有個快樂旅程呀!!!!

大宅

blackcurrant00 發表於 15-1-12 23:02
有無行程表可share下

成年半前,唔太記得detail,帶住個三歲半小朋友好難去到太特別地方,都係果啲大景點。但有幾點可以分享下:

1) 我地係由倫敦過去,所以搭Eurostar

2) 由於玩完會返倫敦,所以特別搵近Eurostar車站附近的酒店,諗住最後個日行李可寄存係酒店,check out 後玩到盡都係行過對面就上車返倫敦。

3) 盡早上hotels.com訂會平好多,我早四個月前訂都係八百幾蚊一晚,又大間,又近地鐵站,塔地鐵去羅浮宮都係15分鐘左右。你可以係呢到睇到

http://youtu.be/-BksHR14piU?t=16s

http://zh.hotels.com/hotel/details.html?current-location=&arrivalDate=28%2F07%2F2015&departureDate=31%2F07%2F2015&searchParams.rooms.compact_occupancy_dropdown=compact_occupancy_1_2&rooms_=1&searchParams.rooms%5B0%5D.numberOfAdults=2&children%5B0%5D=0&srsReport=HomePage%7CAutoS%7Chotel%7Cmercure+paris+terminus+nord%7C0%7C0%7C0%7C1%7C1%7C1%7C112786&pageName=HomePage&searchParams.landmark=&hotelId=112786&resolvedLocation=HOTEL%3A112786%3APROVIDED%3APROVIDED&roomno=1&rooms.compact_occupancy_dropdown=compact_occupancy_1_2&rooms%5B0%5D.numberOfAdults=2&landmark=

4) 我買左city tour bus套票,好抵。強烈推薦,重要酒店隔離就有站。 http://www.hop-on-hop-off-bus.com/paris-hop-on-hop-off-bus-tours

5) 記住遊船河囉。

6) 小心爬手同搶野,治安極差。

7) check清楚博物館開放時間。

大宅

回覆 blackcurrant00 的帖子

唔係OUTLET黎架, 不過D個地方有鋪頭可以SHOP唔洗淨係行DEPARTMENT STORE

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 15-1-12 20:1

原帖由 iamsosad 於 15-01-13 發表
唔該曬你既sharing.請問你帶左幾個箱去幾個箱返?

張相睇唔到添

巴黎chanel邊度買?

有無乜野係巴黎平過倫敦呀?甘我倫敦就唔掃住。你巴黎有無去outlet呢?

男爵府

引用:回覆 blackcurrant00 的帖子唔係OUTLET黎架

原帖由 hotdoghk 於 15-01-13 發表

唔係OUTLET黎架, 不過D個地方有鋪頭可以SHOP唔洗淨係行DEPARTMENT STORE ...
Thx.我google左初頭上為係街市會比outlet平嗎?

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 15-1-12 23:0

原帖由 syling 於 15-01-13 發表
Thx係咪英法寄行李都要錢咖?

大宅

價錢唔係平架.... 不過D環境幾好咋...... 如果買嘢OUTLET一定係最平, 不過唔係最新款囉.... 仲有大部份地方都可以LOOK CARD, 唔洗帶太多CASH去... 歐洲治安麻麻, 雖然我冇預到但一定要小心銀包貴重嘢...
尤其巴黎, 有好多扒手成日問你識唔識講英文, 唔知佢地咩用意....

男爵府

blackcurrant00 發表於 15-1-13 13:21
唔該曬你既sharing.請問你帶左幾個箱去幾個箱返?

張相睇唔到添

我好大鑊, 我地兩個行李去 (一大一細), 返黎就都係一大一細 (加高再塞滿), 離開倫敦前既一兩日已寄左2大箱FEDEX返香港, 然後去到機場再比左千幾二千蚊for excess baggage....

張相我諗要用電腦先睇到, 電話睇唔到...
我巴黎無去OUTLET, 只係去左倫敦O個個咋
CHANEL可以O係老佛爺買, O係地下O個層。

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 15-1-13 13:2

甘你行李咪用左幾千寄。。。

fed平過飛機??

男爵府

引用:回覆 blackcurrant00 的帖子價錢唔係平架..

原帖由 hotdoghk 於 15-01-13 發表

價錢唔係平架.... 不過D環境幾好咋...... 如果買嘢OUTLET一定係最平, 不過唔 ...
明白,thx

大宅

仲有大部份地方都可以LOOK CARD, 唔洗帶太多CASH去... 歐洲治安麻麻, 雖然我冇預到但一定要小心銀包貴重嘢...
尤其巴黎, 有好多扒手成日問你識唔識講英文, 唔知佢地咩用意....

男爵府

blackcurrant00 發表於 15-1-13 13:30
甘你行李咪用左幾千寄。。。

fed平過飛機??
NO, FEDEX唔係平過飛機, 而係我地根本塞唔到入喼, 根本拎唔走, 所以唯有寄FEDEX....
一心諗住其他野塞哂入喼就OK, 結果行李過重, 又比多千幾二千FOR件CHECK IN BAGGAGE...

男爵府

引用:Quote:blackcurrant00 發表於 15-1-13 13:3

NO, FEDEX唔係平過飛機, 而係我地根本塞唔到入喼, 根本拎唔走, 所以唯有寄FEDEX....
一心諗住其他野塞哂入 ...
甘啲野分分鐘貴過香港買。。。

男爵府

blackcurrant00 發表於 15-1-13 13:37
甘啲野分分鐘貴過香港買。。。
其實O個邊既野根本就貴, 佢地生活指數同香港比, 佢地貴好多, 所以對我黎講, 唔係話去就可以去, 太貴啦D野.....
但我地一定會再去, 一黎我老公一定會去睇波, 二黎我真係好想再去, 我好享受佢地既生活, 好舒服, 只係冬天好鬼凍咁解, 我去既時候, 咁岩就係歐洲大風雪左好耐, 我地O個時D雪大到怕。

首頁

尾頁

跳至