家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-10+發表不會

原帖由 joeyleong 於 15-01-10 發表
英國樓是在香港銀行mortgage英國樓,對嗎?
Correct

大宅

回覆:melle 的帖子

向大力學習

大宅

引用:Quote:原帖由+auemily+於+15-01-10+發表做

原帖由 melle 於 15-01-10 發表
每人value不同而已,同姐妹你要求不同而已:)

有人覺得打一世工冇問題,有人覺得一世租樓冇問題,有人對將 ...
十分認同

伯爵府

引用:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

原帖由 melle 於 15-01-08 發表
有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive?生活上省埋都係為買更多樓為目標?連生活樂趣都好似變得冇咩求/非常簡 ...

先苦後甜

伯爵府

引用:Quote:原帖由 cheechi 於 15-01-09 發表我

原帖由 焯媽媽 於 15-01-09 發表
我都想我老公好似你老公。

我老公係享樂主義,佢覺得錢要來使,唔係要來儲,唔明點解要儲錢。
咁你老公有乜退休打算

大宅

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-10+發表買USA

原帖由 焯媽媽 於 15-01-10 發表
可能每個州份不同,但我知就不一定要有綠卡的,有錢就可以了。

但肯定稅重。
Usa property 可點搵? Return 高唔高?

伯爵府

引用:我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十

原帖由 大力大力 於 15-01-09 發表
我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十時歲祗有两個物業,現在6個也供滿,有自已公司,現在每個月叫老 ...
未到50已可努力洗錢,真羨慕

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 焯媽媽 於 15-01-09 發表我都

原帖由 ungoobee 於 15-01-10 發表
咁你老公有乜退休打算
女人早D唔使做是應該,我就鐘意繼續做,沒有經濟壓力就輕鬆得多,太得閒好悶,唔通日日去玩,要有精神寄托~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:向大力學習

原帖由 monkeytai 於 15-01-10 發表
向大力學習
大家努力從年青儲蓄,加油~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

引用:Quote:原帖由 焯媽媽 於 15-01-09 發表我都

咁你老公有乜退休打算
甘難答的問題要問佢。
我唔知佢有咩打算,佢有退休金,有幾份保險。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 焯媽媽 於 15-01-10 發表可能

原帖由 rabbs 於 15-01-10 發表
Usa property 可點搵? Return 高唔高?
其實我比老公ban了之後,無物點研究。

因為我有親屬在三藩市,佢地成日想我去美國生仔,買樓。
美國西部如西雅圖,我地都有落腳點,但係老公唔想我去甘遠。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 ungoobee 於 15-01-10 發表咁

甘難答的問題要問佢。
我唔知佢有咩打算,佢有退休金,有幾份保險。
哦,有退休金又有保險,難怪洗得咁爽,我都支持佢振興經濟

侯爵府

引用:Quote:原帖由 焯媽媽 於 15-01-10 發表甘難

哦,有退休金又有保險,難怪洗得咁爽,我都支持佢振興經濟
好! 一齊洗錢。

我地剛好聖誕節之前係瑞士返來,
下二個星期,佢又話要去檳城。

佢既任務係振興世界經濟。

大宅

引用:Quote:原帖由+rabbs+於+15-01-10+發表Usa+p

其實我比老公ban了之後,無物點研究。

因為我有親屬在三藩市,佢地成日想我去美國生仔,買樓。
哦係諗住之後移民? 我都諗住到仔仔大D買間之後讀書用

子爵府

大力大力 發表於 15-1-9 17:27
我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十時歲祗有两個物業,現在6個也供滿,有自已公司,現在每個月叫老 ...
我唔怕先苦後甜~
但大學畢業再考牌再讀MASTER, 呢度都好多錢, 還極都未還完..........完全無錢買樓>.<

我同男朋友都好想好似你們咁, 先苦後甜, 我們各自D FDS都話"你們而家已經好苦啦!!!仲苦?????? 你們已經無咩ENTERTAINMENT架喇BOR, 又唔買貴野, 死慳.....樓市顛架, 你們生不逢時又要讀書係咁架喇, 認命啦"

真係好DEPRESSING, 唔想同佢地講野,

琥珀宮

引用:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive?生活

原帖由 melle 於 15-01-08 發表
有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive?生活上省埋都係為買更多樓為目標?連生活樂趣都好似變得冇咩求/非常簡 ...
已經有咁多資產仲咁慳唔捨得洗,搵埋咁多為乜?如果食喝玩樂係無聊,咁呢種只住儲唔洗既行為咪仲更加..!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 15-1-9 17:27 我倆

原帖由 d_yeong 於 15-04-15 發表
我唔怕先苦後甜~
但大學畢業再考牌再讀MASTER, 呢度都好多錢, 還極都未還完..........完全無錢買樓>.<
我又甘睇,年青人工作努力,唔怕辛苦,在社會已比很多人優勝,亦可以容易向上爬~

原來對工作勤力投入,會比人多好多機會,亦會有同行高薪挖你過檔,記住社會係人才競爭~

年青人唔好唔鬥就話唔得,其實勤力叻,五年人工可以升一,两倍~

買基金真係好傷

大宅

回覆:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive?

呢個舖好勵志,向你們學習!

大宅

回覆:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

未結婚前我對草錢冇乜概念,唔會刻意草錢。不過比老公影響左,老公對洗錢係屬於【應洗則洗型】,而家我都學左佢。
而家2公婆無乜生活負擔壓力,如果見到真係鍾意嘅產品都會買,但唔多。旅行一年都會去2-3次。賣左香港樓搬返同屋企人住方便湊b, 另持有2層日本樓收租。老公鍾情買藍籌股收息。我個人係股票市場短炒同長揸都有參與。

大吉小吉總之就係阿吉

大宅

回覆:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive?

留毛學野。真係淨儲錢都幾層樓咁勁?好encouraging。。。現在樓市咁高,其實有冇其他alternative?

首頁
23456...7

尾頁

跳至