嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一歲半BB 可以同大人食同一樣野嗎?

大家好,

我想請問, BB 幾時先可以食大人一樣的(送)同飯呢?

大宅

Re: 一歲半BB 可以同大人食同一樣野嗎?

我諗兩歲比較好d。

伯爵府

我bb都一歲半多d,但我仍然沒有給bb跟我們食同一樣野,因為bb還未出晒d牙仔,食野方面擔心佢有困難,我諗大約2歲到會適合d。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我個女o岩o岩一歲,有9隻牙仔,已經食大人o野喇!當然太過肥膩同有味精或太濃味o既就唔好俾佢食啦,呢Do野冇益嘛!大人食咗都唔好啦!

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

子爵府

好媽媽勳章

我個女一歲半開始跟我o地晚餐食大人飯, 午飯就食粥/爛飯...
我個女初初食大人飯就先用d湯浸淋一陣d飯, 跟住d 食送 太濃味的話, 就用熱水洗洗佢, 再用剪刀剪碎細細粒.
到兩歲後, 午餐我都冇再特別煮粥/爛飯就跟我一齊食, 不過我通常都會比晚餐煮得清淡d.

其實我覺得越早比bb同大人食飯會增加佢食飯o既興趣, 而健康院派發o既飲食單張, 都有提到最遲兩歲就應該同大人同tabel食飯.
我想要9999呀...

大宅

靖嵐 寫道:
其實我覺得越早比bb同大人食飯會增加佢食飯o既興趣...

agree!!!
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

大宅

camillemom,
好內冇見你啦~
camille而家食飯仔未呀? 慈慈已經食梗lu.
仲好鬼鍾意食, 萬咁叫mum...mum..mum呀.
我家有個懶訓豬[img align=left]http://b4.lilypie.com/A01kp8/.png[/img]

大宅

Twins 寫道:
camillemom,
好內冇見你啦~
camille而家食飯仔未呀? 慈慈已經食梗lu.
仲好鬼鍾意食, 萬咁叫mum...mum..mum呀.

Twins:
yes ar....long time didn't chat with you.
I am very happy to hear bb likes to eat as it's not the case for Camille.
Sometimes we will eat with Camille on the same table. She likes to eat rice/pasta/udon but not the meat/tofu/veggie (if mixed with meat). She will eat the vegetables when I put it separately on another bowl. hehe...I'm thinking if Camille is a vegetarian.
At this stage, I will let her feed herself in the first half of the meal and I will feed her the rest so as to make sure she got all the nutritional food. I think a family meal idea is quite good as she can learn the table manner too.
BTW, are you letting 慈慈 try to use a spoon? Right now I just let Camille use her hand to grasp the food.
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

複式洋房

靖嵐 寫道:
我個女一歲半開始跟我o地晚餐食大人飯, 午飯就食粥/爛飯...
我個女初初食大人飯就先用d湯浸淋一陣d飯, 跟住d 食送 太濃味的話, 就用熱水洗洗佢, 再用剪刀剪碎細細粒.
到兩歲後, 午餐我都冇再特別煮粥/爛飯就跟我一齊食, 不過我通常都會比晚餐煮得清淡d.

其實我覺得越早比bb同大人食飯會增加佢食飯o既興趣, 而健康院派發o既飲食單張, 都有提到最遲兩歲就應該同大人同tabel食飯.

當佢歲半時係自己食定要餵佢呢?如果要餵佢,咁自己咪食唔到飯羅?

首頁

尾頁

跳至