少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

點教刷牙

大家好. 我個小朋友, 差不多十四個月, 佢唔俾我幫佢刷牙, 自己又唔制. 俾個攞支牙刷, 想俾佢試試放入個口到. 佢就掉左佢. 我真係冇辦法啦. 佢有十二, 三隻牙架啦. 我可以點呀?

請賜教!!!

大宅

Re: 點教刷牙

你有無俾佢睇你刷牙時既樣呀? 要做到好開心咁刷, 佢見到會好想試下架! 如果佢肯試將牙刷放入口, 你要勁讚佢, 咁佢會覺得刷牙係好開心既事.
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

別墅

我都有俾佢睇過, 但係佢只係不斷望住我. 覺得我好古怪. 仲好似好驚咁.

大宅

Your kid is just 14 months, don't worry too much for the time being. Your kid might not ready to understand what you are doing.

Show him/her how to brush your teeth ever morning and before bed so that to make her understand that is a routine have her own brush ready at the same time so that whenever she started to have an interest to try on her own, gear is ready (do forget to praise her when she starts doing it). Play her VCD as well. I've noticed that kids tends to copy from VCD rather than us.

已代刪除
該用戶已被刪除

別墅

多謝大家的意見, 我希望佢真係會大大下有興趣學啦. 不過我諗我細個果時, 我媽咪都冇時間咁TRAIN 我. 但係我都會大大下就識. 希望OK啦

別墅

自囡囡一歲大, 每天早上都會給她一隻牙刷, 到現在她歲半了, 有80%都願意把牙刷放入口中, 但只會在吞頭或者在牙上"了", 肯定不乾淨; 每數星期, 便要我和老公強硬地替她刷, 因為牙齒已有點黃了. 請問這是否正常呢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

複式洋房

我兒子在大約兩歲時我教他刷牙,之前佢每日都見到我刷牙以經好奇,佢以為玩,所以他好樂意去刷牙。首先我會用凍滾水一杯給他,因為恐防他不曉得吐水,會吞下,而牙刷亦不吱牙膏,只教他練習吐水和刷的動作,練習有功後,先吱一粒牙膏和用番水喉水刷,現在早晚都刷牙。

大宅

醒目開學勳章

如何教小孩吐水?

首頁

尾頁

跳至