自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都覺得佢地今次處理真係非常失當, 問心, 就算影都唔好咁揚啦, 佢地可能真係好興奮, 難得自己可以有份參加今次救援, 因為有d 人做左幾廿年消防, touchwood都好彩未遇過大鑊野, 興奮係難免嘅. anyway點都要多謝佢地, 希望以後醒d 啦.

我個人認為對於今次拍照事件唔須要咁執著, 消防警察醫生護士甚至殯儀...都係人, 只要佢地係認真做佢地專業嘅野咪得囉, 唔通d 醫生(尤其做icu, er 嗰d,)日日都見住生離死別, 日日都要陪住d 人喊?! 我相信佢地做得嗰行都會問心無愧. 唔好俾d電視劇握倒.

公爵府

原文章由 Leanna 於 08-5-3 00:17 發表
我都覺得佢地今次處理真係非常失當, 問心, 就算影都唔好咁揚啦, 佢地可能真係好興奮, 難得自己可以有份參加今次救援, 因為有d 人做左幾廿年消防, touchwood都好彩未遇過大鑊野, 興奮係難免嘅. anyway點都要多謝佢地 ...

我初頭都覺得好離譜嫁, 不過聽完你的分析, 又覺得你講得都arm wor. 不過真係吾好咁揚, 或且先請示上級先law.

禁止訪問

男爵府

原文章由 babesiu 於 08-5-2 17:15 發表
你講沉船果單?點解你會覺得佢地無盡力去救?你知唔知潛落百呎海底水壓會引致潛水病咖?輕則氮醉,重則爆肺.消防員要係自身安全情況下只可以救人,唔係一命換一命.船倉黑媽媽又窄又多雜物,入咗去可能出唔返嚟.我地潛水玩潛沉船個Di ...

我朋友就是做消防潛水隊,佢地當時真係好努力去揾失踪者,到有D大sir嚟到想鬧佢地但眼見佢地做到隻狗噤後來都收聲,我朋友所講當時水底情況就似蜘蛛網一樣.
但這次拍照事件,現在各政府部門都講求形象,這次他們都一定給阿sir照肺及寫報告都有排寫可能對自己事業上都有些影響,噤都得到好大教訓啦!

[ 本文章最後由 mouse0231 於 08-5-3 00:50 編輯 ]

伯爵府

原文章由 Barbie_2004 於 08-5-3 00:00 發表
又咩好影呀重要笑住來影真係好唔尊重不幸死去嘅人囉

在現場面對十多具死屍,

真不明白為什麼有人仍可以”咧嘴而笑,拍照留念”?

那幾位消防員,請問你們在笑什麼?

[ 本文章最後由 www 於 08-5-3 01:13 編輯 ]

男爵府

原文章由 abu_cheung 於 08-5-2 17:58 發表

講得好....消防員好大壓力..笑o下都唔得咩,,,,
好過D人D要壓力積積埋埋返到屋企打老婆呀...
差人見到D濕碎野可以揀唔做,,,
消防員見到人要救可唔可以揀唔夠救oY? ...

其實應該話消防員見到人要救外貓狗及有生命嘅都會救。

男爵府

原文章由 紅白藍 於 08-5-2 17:40 發表
我冇話過佢地呢次冇卮險,如果救唔到點解唔1早call掉ship要等咁內至call......
佢地都見慣死人,萬1不辛都預咗

有時噤大單野可能單一個部門吾可以作決定,可能要經多個部門商議,千其吾好話D前線人員冇努力救人,根本call船呢樣野都吾到佢地D卒仔話事啦,我想多數做得前線工作嘅本身佢地都有種使命感,都好想做好呢份工。

[ 本文章最後由 mouse0231 於 08-5-3 01:42 編輯 ]

子爵府

原文章由 mouse0231 於 08-5-3 00:57 發表

其實應該話消防員見到人要救外貓狗及有生命嘅都會救。

係喎....佢地在火場連倉鼠都救過...

子爵府

原文章由 bbaike 於 08-5-2 23:58 發表
我唔係消防太太~~~~

我都唔係(係都唔錯喎)........不過消防員真係好nice...

好次上次有位bk 媽咪的寶貝在浴室洗白...之後開住暖爐..
阿媽走出浴室..門就o甘反鎖...
消防員到場...就立刻破門...仲同那位媽咪講..同小朋友著番件衫先啦.......慢慢等佢搞掂先同佢記錄...

另外有D野你地睇唔到唔明.或者你未有機會見過.咪唔知囉..
我唔o係到講D警察媽咪會唔鐘意...唔係又會俾人話智商低..

子爵府

原文章由 yobi 於 08-5-2 17:14 發表
咁我又覺得影相無咩問題wor~!!
人地果個香 港 神 慈 秀 明 會 d人果d活動都繼續~無受影響啦~唔通又話人無人性咩~??

講真人地影相留念姐~!可能真係唔小心笑左~!就算真係笑~做晒所有野輕鬆咁笑出黎有咩問題~~!!?
覺真果句~做得ed工既~成日見到生 ...

咪係...

大宅

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

別墅

原文章由 abu_cheung 於 08-5-2 17:58 發表

講得好....消防員好大壓力..笑o下都唔得咩,,,,
好過D人D要壓力積積埋埋返到屋企打老婆呀...
差人見到D濕碎野可以揀唔做,,,
消防員見到人要救可唔可以揀唔夠救oY? ...

, 乜警察見到d濕碎野可以柬唔做咩? 警察見到人要救都唔可以臨陣退縮喎

其實,影張相留念係人之常情, 問題係where, when 同埋how, 面對公眾, 面對一場慘劇, 要有同理心

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原文章由 啫喱 於 08-5-2 23:53 發表

唔該你唔好咁講野得唔得呢!做人就唔好一枝竹敲打一船人唔係個個警察太太睇到都會鬧人既,而家冇人話講到明你地講警察既不是就會俾人用粗口鬧啵,你做人就唔好咁(黎環折曲)如果有部份警察真係做得唔好既俾人批評吓係應 ...

好同意係既講法, d人講野真係.....(黎環折曲).... 我都唔係警察太太黎架,其實每個行業都有d咁既人架啦, 正所謂[樹大有枯枝] 可能你對某d行業印象太好, 唔通救隻小動物就全部消防員都係好人? 警察都有唔好咁既人, 但都有好多為工作,連命都無........梁成恩.....同埋依家訓長期訓床個個...朱振國..... 人地唔係每天捉完壞人咁就收工架.唔好一枝竹敲打一船人,唔好咁講野.

另外我話佢智商果位, 我為呢句說話向你sorry, 可能睇完你寫d野有d火.但唔關另外個個太太事囉, 唔使係度"扇風點火."

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原文章由 bbaike 於 08-5-2 23:58 發表
我唔係消防太太~~~~

bbaike ,
我真心為果句說話同你say: sorry!!!,
但唔關某太太事囉.

唉~唔講啦, 費事爭論不休~~~~~

大宅

不知所謂!攞景定贈慶呀!

伯爵府

BK Milk勳章

冇使命感,冷血的一小羣

水晶宮

消防员叔叔今次只不过系冇么政治智慧一时失策,不要太斤斤计较喇...人家工作分分钟用条命去博,见到的全是生死攸关,如果每时每刻都心情陈重,赚份人工都唔够睇心理医生喇,所以我总觉得,做的到消防员,性格一定要好阳光先得...
为什么不想想好的方面,几年前有个小朋友阿妈自杀,陪尸几日,最后不是有个消防员买杯面给小朋友,大家不记得了吗???

大宅

自從我細個睇完十萬火急..
消防員叔叔就係我既偶像
曾經有一個男朋友都係消防員..

不過睇到喱單新聞...真係不知所謂...
死左咁多人仲向度影相...
其一唔好話唔尊重死者,唔尊重死者家屬;
其二,老一輩既都唔會鍾意你向死者現場影啦,好邪架..咁影一影,話唔埋跟埋你返屋企 感覺就等於你會唔會向墳場影相一樣

唉..避忌下啦....

[ 本文章最後由 hiuhiues 於 08-5-3 18:33 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至