懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

小B細碼有問題嗎?

今日在威院照了超聲波,
護士說小B的SIZE一直都較小,
會有問題嗎?
雖然我明白人總有分大、中、細碼,
但我還是有點擔心,
可以怎麼辦?
我靠著那加給我力量的,凡事都能作。

別墅

Re: 小B細碼有問題嗎?

忘了告訴大家,
小B已22週了。
如果我現在再吃得多一點、有營養一點,
小B可會大一點呢?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

你有冇飲孕婦奶粉呀?

別墅

queenie80,
我沒有喝孕婦奶粉啊,
我好怕沖奶粉的。
不過若可以令小B快快大,
我會試試的。
哪一種奶粉較好呢?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

其實我都唔係好清楚邊隻好呀~
我都係聽D朋友講,佢地飲左之後BB大得好快呀~
你去SUPERMARKET睇下丫~

珍珠宮

我之前睇過其他bk媽媽介紹, 安滿-呢隻牌子係最唔甜最好飲, 我都係飲呢隻.

複式洋房

大貓媽媽,
你可以試吓飲安滿孕婦奶粉.ok架.

男爵府

Besides mom milk powder, you can eat more cheese.
Mine is a big size baby and I ate a lot of cheese starting 20 t0 28 weeks.

fyi..I did not drink mom's milk powder.

男爵府

我初初有左果陣都有飲媽媽奶粉, 不過我唔鍾意飲奶粉, 到左三個月果陣我飲鈣C寶高鈣豆奶, 味道好似維他奶咁; 另外可以食芝士都ok; 不過唔駛太擔心, 我第37週果陣, 亞b由中碼變左細碼; 跟住果個星期我食多左肉類, 點知第38週亞b又升番中碼(第39週亞b出世); 其實最緊要係食有營養的食物就ok架啦.

別墅

謝謝大家的意見啊﹗
最初聽見護士說小B是細碼B,
心裡不期然的沉了一下。
我擔心是不是自己吃得不夠好,
所以小B長得不夠大。
我還攬著老公在家大哭了一場,
好像對小B有所虧欠似的。
現在聽到大家的意見,
人也平靜了不少,
希望日子久了,
小B會長得壯一點﹗

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

不要為BB既size比較小而心煩喎!你行出街大把人高過你但亦有唔小比自己細粒o掛?身形日後如何有太多因素影響,父母遺傳、小朋友個人吸收,做運動與否…最重要都係要健康嘛!你睇大陸飲左D問題奶粉既BB個個好似好肥咁,但原來係水腫,真係無陰功!一般農民見BB好似肥肥白白咁,以為BB肥=健康?大錯特錯!你亦唔需要特別食D咩可令BB大隻D,最緊要均衡飲食,多吃高蛋白食物,少油少鹽少糖,其他媽咪建議飲媽媽奶粉都相當唔錯,不要一味多吃以為BB可吸收晒,最怕係你自己吸收晒之後有排減呢!

複式洋房

飲花膠湯及食燕窩, 胎兒會好長肉, 我同好多朋友都試過, 好work

珍珠宮

有時媽媽的心情都會影響bb的size的, 你bb的細size係細了好多或只係細了小小呀?我的第一胎都係波折重重, 唔到三個月就作小產, 之後都一直細size, 直到38週先回到應有的size, 到出生時係重達8pound. 放鬆心情吧!

首頁

尾頁

跳至