論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人要求開冷氣

個賓妹話天氣好熱要開冷氣, 佢自己一間房, 無同bb sleep. 晚上十點就已經say goodnight走入房, 早上7:30先死番出黎, 佢開到口要求, 吾比又好以好小家, 比又條氣吾順, 你地會吾會比佢開呀???

民房

Re: 工人要求開冷氣

我就會同佢講佢地係菲律賓時都無冷氣這回事,點解現在要求呢,我就會供應一把風扇比佢, 我相信你唔比佢開冷氣唔係犯勞工例,而且我會同佢agent講,等agent同佢講, 如果佢今次開冷氣要求成功左,我相信你以後有好多野要滿足佢.否則;佢會黑你面,

不過;最後如果你覺得開冷氣不是過份要求或經濟許可就當無看過上述見解啦

joshua1118

子爵府

環保接龍勳章

我都係俾把風扇佢。因為就算我自己覺得熱,都唔會下下都開冷氣,就算開都係開一陣,因為始終小B咁細個就涼慣冷氣,對體溫調節功能唔係咁好;加上空氣又冇咁清新又乾,小B呼吸系統同皮膚都會差D架!你不如用健康理由,同賓賓解釋,咁樣既有道理,又唔怕太小家。

子爵府

我嗰陣都會俾工人自己開冷氣架~!無所謂啦,只要佢做野算有責任,無乜偷懶,我覺得佢地始終都係人,無理由零舍佢地無得享用冷氣囉...

大宅

bandband 寫道:
我嗰陣都會俾工人自己開冷氣架~!無所謂啦,只要佢做野算有責任,無乜偷懶,我覺得佢地始終都係人,無理由零舍佢地無得享用冷氣囉...

我都係咁話, 唔係扮好人, 熱起上來,真係自己都頂唔順, 成晚都唔駛訓, 如果要佢湊BB的話, 早上恰眼訓仲衰啦!! 加上佢家鄉人人無冷氣的熱係唔同香港上下左右都開住部機咁熱GA. 又加上如果家裡個個都開冷氣,只不給她開,又好似唔係幾好意思咁LOR!

複式洋房

可能佢地做左一日野真係會好熱呀,
比佢開啦,或者你諗深一層如果唔比佢開,
熱到床單,衫都一陣汗味,
到時又洗仲晒水啦!

洋房

Basically I agree with Bandband, if she is hardworking and responsible I'm willing to provide her air-con. However, I'm unsatifiy her performance as a maid, she wake up later than me & go to bed eariler than me. When the temperate drop to only 18C, she start to use hot water to clean up the house, eat the food whatever she like without asking my permission (she even eat baby's food), left baby alone to take bath in the afternoon....etc, Then I'm feeling that give her air-cond is not worth.

子爵府

係呀...如果佢地熱到焗出一陣臭汗味,到時我地仲難頂呀~~~!!!同埋我都係覺得對待工人好似一家人咁係最好...如果佢係好人好姐既話...好似食飯咁,我屋企人就慣咗食先,然後工人等我地食完洗埋啲碗先至食,但係我有個教友就唔係,有次成班教友一齊上佢屋企食晚飯,佢會叫埋工人一齊同我地同枱食飯,一齊祈禱,一齊食飯,一齊傾偈,我覺得氣氛好好架~~~!!!好warm~~!!

洋房

唔會比, 工人自己間房有風扇, 天氣熱果陣時佢係唔係間房都係全日開住架啦, 如果話屋企既冷氣佢可以自己開, 到時收到電費一定跳起!
舊年夏天我同工人講, 淨係可以係阿女訓晏覺時開阿女間房既冷氣 (1匹), 等阿女訓醒就 off, 同阿女沖完涼我地就返屋企先可以再開冷氣, 咁電費都冇咁得人驚
唔可以比工人自己話事架, 我都預左佢可能會偷偷地嘆, 但起碼唔敢過份啊嘛

水晶宮

2019新春慶豚圓

新丁媽咪
而家都唔夠30度, 個菲就咁識嘆, 話要開冷氣?我都係開緊風扇咋. 菲律賓比香港熱咁多, 又冇冷氣, 佢係點過架. 唔係唔回應佢o熱既訴求, 都要合理先得gar, 我會比把風扇佢.

我個工人係同我阿B一齊訓, 而家都係用緊風扇, 遲D熱D, 我開冷氣, 我先至會開比佢地. 又或者我會搬番阿B入我房同我訓.工人照用風扇.

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

我唔會比佢開,因為晚上有時都唔會太熱!最多我就比佢開風扇,我會話比佢聽現在我哋都唔會開冷氣,夏天先會開。
好似d工人怕冷多過怕熱!

大宅

以前工人一個人訓就會比把風扇佢, 佢自己都唔會或者無要求開冷氣, 而家同仔仔訓, 我就會話比佢幾多點開, 幾多點就要息, 千其唔好比慣佢地自己話事幾時開幾時息, 如果唔係收到電費單既時候就會好貴, 不過如果你經濟許可, 工人又非常好好好, 而已你又覺得無所謂, 咪比佢開囉.
DEL

大宅

我工人相反唔鐘意開冷氣,真係怕冷多過怕熱! :-P

侯爵府

不係我刻薄, 如果佢自己一個訓都比佢開冷氣的話, 我就係對自己刻薄啦, 佢自己一個訓點解都要比佢開冷氣? 佢係鄉下又有冷氣咩? 話就話香港的熱同印尼或者菲律賓的熱不同, 但係係香港, 幾多無錢的家庭都係無冷氣的? 佢地一樣係甘訓.

就算好似我奶奶甘, 佢不係無錢, 只不過無冷氣, (依家整緊鋁窗, 裝冷氣), 佢個工人一樣甘過, 一樣甘訓, 開風扇.

以上只係個人的意見, 如果閣下認為, 你每個月收到電費單時不會因為電費貴而痛的話, 就比佢開啦.

還有, 依家都未大熱, 好多人都未開始開冷氣, 佢已經要求, 甘多要求, 甘識嘆的話, 叫佢返鄉下嘆啦, 不好黎香港做野啦.

複式洋房

我會視乎天氣而定,好似現在的天氣就只會給她風扇便可(我自己都是用風扇),但遲些天氣太熱就會讓她開冷氣。

男爵府

同BB一間房的話, 我就會比佢開冷氣, 因為我兩個B真係火爐仔來的, 如果我工人一個人訓一間房的話, 我會比把風扇佢, 至多比把大d既佢囉。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

2019勳章

吾準開

大宅

我朋友乜都唔理,兩公婆又要返公.所以佢個工人全日開冷氣.冬天全日開暖爐.洗野就開猛個水龍頭係咁流.個個月成三千蚊電費,水費平均成千蚊.
如果妳比個工人開,咁妳要預多四五千交水電費啦.所以得工人一個,我唔會比個工人開冷氣.
但我個工人而家同個女訓,所以都要開冷氣.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我唔會比law,至多開風扇,我自己都無開啦!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

我的經驗是一旦答應,就老奉了!(我曾經有個工人,一人在家開四部冷氣,不是開玩笑的!)

何況香港電費真是不便宜啊!我家裏一個月都要1500-2000。

首頁

尾頁

跳至