嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB需要留院, 請分享經驗﹗

BB而家三個月, 因為食奶食得少, 需要入院觀察, 睇到佢俾醫生插針喊到我收唔到聲, 第一次BB唔係自己身邊, 好擔心, 好傷心, 有冇媽咪可以分享經驗呢﹖

男爵府

環保接龍勳章

Re: BB需要留院, 請分享經驗﹗

我個仔一出世就要插到成身都係.因佢早產。一歲多時就肺炎,不過,當時因我妹夫係醫生,佢俾我晚間出院,日頭返去,就冇咁辛苦。又有次因氣喘和嘔得緊要,唔可以返屋企,但可以留院陪佢.成晚望住個仔囉.. 坐到腰骨好累好痛,但又可以點喎. 唔通唔陪佢咩. 做人阿媽就係咁,寧願病果個係自己。不過在醫院有醫生和護士睇住,總好過係屋企..有乜事都可以問嘛.. 話唔擔心就假
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

禁止訪問

大宅

Harry媽,POSEMOM,

多謝妳們分享同關心, 我而家心情都平伏番好多啦, 醫院就係唔俾陪過夜呀, 所以我同老公先掙扎左好耐先決定俾BB留院, 聽朝一定會要求出院, 留院一夜睇下BB食奶情況同驗血驗尿結果, 始終佢唔係點肯食奶都有問題, 所以如果我地唔理佢, 佢有唔舒服又唔識講, 仲辛苦, 吉完針出黎個阿姐抱住, 我BB已經冇喊,之前喊到好可慘, 老公叫我出去唔好聽住, 但係我唔知佢係會吉住個針頭係隻手仔度, 嚇到我大喊大叫(我自己都唔知做乜咁失控?), 我見佢隻手仔咁細隻要插住粒針包到實, 好心痛, 跟住個阿姐話叫我唔好嚇親BB, 仲話佢而家冇喊即刻冇痛啦, 話如果我咁失控第時湊BB好影響佢, 我見其他媽咪都係走左先喊, 後來我老公話以為我真係痴左線, 我知我老公都好心痛, 但係......唉......唔想講了﹗

男爵府

KX ...我都好明白你心情..因我呀b係早產b.一出世就要吉針,呀姐都講得好啱,千其唔好嚇親BB,要比多d鼓勵佢,叫佢叻叻呀之類說話..祝bb早日出院

大宅

記得仔仔出世幾日,因為塊面黃,要照燈留院,一見度佢,成個蒙面超人咁,幾心痛,幾傷心,一路餵奶望住佢D眼淚係咁流出o黎,返到屋企,望住張床,突然唔係自己身邊,又擔心佢,又傷心,喊o左成晚,不過好彩第二日早上就可以返屋企啦,所以kx你唔好咁擔心啦,你BB好快會冇事嫁
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

首頁

尾頁

跳至