家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

如何對負衫上的蟲卵

想問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Re: 如何對負衫上的蟲卵

我都有呢個情況, 佢地真係好鬼黑人憎, 生係D 樹葉咪好囉, 做咩生係D 衫度呀!! 呢排已有這個情況(一開始熱就黎料), 最怕佢生响冬天衫度又未能發現, 攪到一堆蟲係衣櫃 都希望有識之仕幫幫手, 謝謝!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

[quote]
kwan_kwan 寫道:
想問

男爵府

fat媽 :
我是住在香港區的,真是想知道用D什麼洗衫可以令到它們走遠D呢?
或是妳們有冇D什麼特別的曬衫方法預防呢?

男爵府

kwan_kwan 寫道:
fat媽 :
我是住在香港區的,真是想知道用D什麼洗衫可以令到它們走遠D呢?
或是妳們有冇D什麼特別的曬衫方法預防呢?

kwan_kwan:

我都冇什麼好的辦法, 現在唯有check緊dd衫. 內衣衭暫時不曬出屋外, 因我奶奶話我先生細個時用尿布的, 可能曬出屋外時, 曾經比d臭庇辣呵左尿尿, 而曬乾左不知道, 所以另到佢的xx 發炎(有紅有腫). 聽到都心寒. 所以我囡囡d衫衭我都盡量不曬出屋外, 因她的皮膚始終幼嫩d.

禁止訪問

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

我未試過咁但早幾日已睇過呢個topic,但苦無對策所以無發言。琴日我去太古城UNY,係B1超市個層見到有一counter賣洗衣粉之類的東西(日本貨),聽到人介紹一樽可以防蟲的洗衣劑,我聽到個人教只要倒進洗衣機衣物柔順劑那格內開機洗衫便可以。我唔知係咪真係得,住得近的可以去睇下,希望promotion未完吧!

男爵府

Dear suilangmui,
the colour is light green.

男爵府

Dear 麟媽媽
Thanks for your information, but i think 我都要星期六才有時間去呢? Do u remember about ?$
thanks!

禁止訪問

民房

:-( o個時我住村屋又係咁,大大粒,綠色,我最驚啲圓碌碌並排的野,真係毛管都棟,有一次仲著左上身,係褲襠個位,真係除都除唔切呀! :-x 我爸爸話呢隻野真係好衰. 不單只係掛住啲衫,有時你個人行過,都係咁係你件衫產x,仲要54321咁樣排列,真係俾佢吹漲 :-x

大宅

Re: 急急急: 如何對負衫上的蟲卵

請問呢d野(綠色圓碌碌並排的野~真係54321咁樣排列o架)可以用咩攪掂呀?
我昨天岩岩洗完床單收入黎準備接好放入衣櫃時發現呢d蟲卵~真係嚇死!

禁止訪問

Re: 急急急: 如何對負衫上的蟲卵

子爵府

我0岩0岩走出露台就見到有隻野0係件衫上面..."fing"左幾下件衫佢都唔走....佢走左我就見到有3粒綠色野0係件衫度喇...死啦...我之前都唔知會有依d野ga....我而家好驚衣櫃入面d衫會有...點算好呀?

洋房

我都試過,好彩喺佢哋未孚化前發現;我會用手指彈走d卵,因為佢哋係洗唔甩嘅;我覺得最有效嘅方法咪係收衫嘅時候check真d囉!

複式洋房

我都住左村屋多年,
多年前, 我第一次見到依d蟲卵,
嚇到掉左件衫......
真係唔要件衫, 掉去垃圾桶...........

我仲以為住村屋先有, 原來住樓都有

男爵府

我未結婚前,都係住村屋,附近仲有一棵大龍眼樹,有一次條褲近拉鍊位(著住緊)有隻臭疵'腊',當時只有表哥在隔離,叫他幫我'fu"走,他死都唔肯,我話要即時除褲,他才肯幫我'fu"走

諗起都驚!諗起都打冷震!

講時講,發覺近排,窗口時不時見到,個樣似甲蟲,但色是黑中帶緣色的野出現,真的要打起十二分精神check清楚的衣物!

但如真的有,都唔知掉唔掉件衫好!

諗起都發惡夢!

大宅

我家住近山,都常有這些綠蛋,貌似魚糧,淺綠色好硬o既,有次仲孚出D好硬蟲,好Q嘔心!!

首頁

尾頁

跳至