家庭理財

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

保險一問?

我有個朋友睇中了一份保險是prudenxxx,他覺得幾好,但我覺得一般,因每月供款好貴,請各位比少少意見 : 保額: USD20,000.00 供款 : USD49.90 + USD6.00 (危疾,可加可不加), 總共供10年便不用供,到了18歲(小朋友現時2歲)再取回USD5,000,但不影響保額,當然GUARANTEE果度會少了.本人覺得每個月要供成$400而保障又不是太多,但我個朋友一聽見係小朋友18歲時可取回USD5,000就覺得幾好,你們覺得呢?

別墅

Re: 保險一問?

Hi little-baby,

其實父母幫小朋友買保險一般較重視儲蓄嘅成份,所以保額相對就會較細,而儲蓄嘅成份就較高,大人就剛相反,因為大人較重視保障嘅成份,所以可能兩份相同供款嘅保險會有不同嘅保額and儲蓄嘅回報!
至於危疾,可加可不加,但最好加"pb"(即附 加 投 保 人 保 障 計 劃 , 即 使 投 保 人 不 幸 去 世 、 完 全 傷 殘 、 患 上 危 疾 或 非 自 願 性 失 業 , 子 女 的 保 障 亦 絲 毫 不 受 影 響 。)
其實你朋友所提出的計劃最大的特點是保 費 於 供 款 期 間 將 維 持 不 變 , 但 保 單 的 現 金 價 值 卻 不 斷 遞 增 。雖然好似只可取回佢嘅供款,但其實取回佢嘅供款後不影響保額(用紅利run),如果紅利繼續run下去,這計劃是可以福澤兩代(連孫都照顧埋or可作小朋友future退休or應急錢之用).

lam

little-baby 寫道:
我有個朋友睇中了一份保險是prudenxxx,他覺得幾好,但我覺得一般,因每月供款好貴,請各位比少少意見 : 保額: USD20,000.00 供款 : USD49.90 + USD6.00 (危疾,可加可不加), 總共供10年便不用供,到了18歲(小朋友現時2歲)再取回USD5,000,但不影響保額,當然GUARANTEE果度會少了.本人覺得每個月要供成$400而保障又不是太多,但我個朋友一聽見係小朋友18歲時可取回USD5,000就覺得幾好,你們覺得呢?
[/img]

用戶要求終止服務

lsl,

thank you!可能我對保險不是太認識,所以都不是太明白 :-( 如以你個人認為,這保險是否幾好,因可以連孫都照顧埋or可作小朋友future退休or應急錢之用?

伯爵府

一個月US$50, 一年US$600, 16年比左US$9600, 先至拎返US$5000咁少? 係唔係仲有紅利同利息?

別墅

hi little-baby,

我就緊係覚得這計劃好正好正啦!!
因為給客戶彈性好大,當你朋友嘅小朋友18歲時如果客戶已有足夠的現金,可選擇只取回USD5,000,紅利就繼續滾全作為保障and增加現金價值之用,所以這計劃是可以福澤兩代(連孫都照顧埋or可作小朋友future退休or應急錢之用). 但相反如果選擇取回所有嘅供款+紅利(當然會多過us$5,000好多啦),保障就會stop.其實有好大的彈性給客戶選擇!但要注意嘅係你朋友嘅儲蓄目的,如果是用來給孩子讀大學的話,如果以現時香港嘅大學估計18年後最少都要40幾萬, 如果去外國就要over 100萬,所以USD5,000未免少咗d!
i am happy to share with you!

hi 遙遙爸爸,
唔知你有無注意little-baby其實已經提咗佢朋友份保險是總共供10年(us$600 x 10 =us$6000,保額=us$20,000)便不用供,而不是供16年!

lam

遙遙爸爸 寫道:
[quote]

一個月US$50, 一年US$600, 16年比左US$9600, 先至拎返US$5000咁少? 係唔係仲有紅利同利息?[/quote]
[/img]

伯爵府

係喎, 10年係供左 $6000 唔係 $9600...

咁但係保證得 $5000, 都仲係少過自己比左果份喎.

別墅

hi 遙遙爸爸,
其實該客戶取回保證唔單us$5,000重可以取回"可提取之紅利現金價值"!這us$5,000+"可提取之紅利現金價值"是指當佢想個plan16年後繼續run,而選擇不取回所有account value.不好只著重取回幾多,最重要是可享有whole life保障and現金價值的增加.

lam

遙遙爸爸 寫道:
係喎, 10年係供左 $6000 唔係 $9600...

咁但係保證得 $5000, 都仲係少過自己比左果份喎.
[/img]

用戶要求終止服務

lsl ,

現在好像明白多少少!不過,我想問如果一般life,如保額一樣,供款期都係10年,是不是只是佰零元倒,如係我個朋友果份好似要供好多!不過,差別在於16年後果usd5,000.00分別,我想得有沒有錯呀!唔該先

別墅

不用客氣!

首先我想知道你所提"一般life"是否指"醇"人壽"term"(即沒有任何儲蓄成份),如果係的話保費一般較有儲蓄成份的平很多,但要注意的是"醇"人壽的保費會因受保人的年齡上升而增加and通常只保障到75歲,這類保險較適合少收入and負擔大的投保人.歡迎你pm我查詢更多資料!

lam

lsl ,

現在好像明白多少少!不過,我想問如果一般life,如保額一樣,供款期都係10年,是不是只是佰零元倒,如係我個朋友果份好似要供好多!不過,差別在於16年後果usd5,000.00分別,我想得有沒有錯呀!唔該先
[/img]

用戶要求終止服務

lsl ,

如果是有儲蓄成份呢?

別墅

其實有儲蓄成份的保險計劃是"醇"人壽+儲蓄的結合,這裹都有分為高儲蓄成份,一般儲蓄成份,以我的傭工為例,他join的plan保額us$5000,每月供款5百多,供6年,保障and儲蓄期10年,這是一個very very high 儲蓄成份的計劃.如果成年人有family負擔,就會見議join人壽+儲蓄比較平均的plan,希望以上資料可令你了解多d!

lam
[/img]

首頁

尾頁

跳至