親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

計劃去紐西蘭北島同南島旅行14日, 2大人一個4歲小孩想租露營車, 有無人可以分享行程?
有無好用租露營車公司?
如果想坐船由北島來回南島是否比坐飛機貴?

大宅

Campervan 會唔會太aggressive? 你帶住小朋友, 不如租私家車, 再每晚搵b&b or motel 啦, 我5年前easter去, 都可以唔駛book定!

北島去南島搭船唔貴的, 而且好方便 point to point from Wellington to Picton (食 seafood chowder!) 我係Wellington還左車, 再係Picton租過架車, 會平過運埋架車去南島!

我去係搭 Air New Zealand, Auckland 入, Christchurch 出, open jaw 冇另外收費, 而且唔駛走回頭路!

My itin:

Auckland > Paihia > 90 mile beach + Cape Reinga (day tour from Paihia) > Waitomo > Rotorua > Lake Taupo > Wellington > Picton > Kaikoura > Hanmer Spring > Hokitika > Fox (and one more forget the name) Glacier > Lake Wanaka > Queenstown > Milford Sound > Lake Tekapo > Christchurch

我去左24日, 覺得南島美多了, 如果你打算南北島都玩, 咁就玩北島先啦, 唔係你會失望!

注意:

1) NZ 旅遊規劃得好好, 每個town都有特色, 如 Paihia - cruise tour, 90 mile beach + Cape Reinga; Waitomo 睇鐘乳洞; Rotorua 睇火山; Wellington is the Capital; Kaikoura - cruise tour to see whales and see stars; Hanmer Spring - hot spring; Hokitika - Pancake rocks; Glacier; Queenstown is really beautiful!!! Milford Sound 睇峽灣; Lake Tekapo 睇風!! (真係好大風架!)

2) Do not set strict itinerary, we drove at late afternoon till dark to save the sunlight to sightseeing. 有時 point to point 太遠, 我地會一路揸 until too tired, then find a motel to rest!

3) Milford Sound is over-rated, personally I think the view at the ship journey from North to South Island is a lot nicer!! So, don't sleep in the ship and miss it!!

4) On South Island, 因為好hilly, 所以要好好規劃route, 唔係好多地方可以drive across from west to east coast.

To sum, NZ is a wonderful place one must go at least once! And don't forget to eat the seafood esp. Mussels ah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hope these help!

大宅

引用:+本帖最後由+breezy2012+於+15-1-15+16:03+

原帖由 breezy2012 於 15-01-15 發表

Campervan 會唔會太aggressive? 你帶住小朋友, 不如租私 ...
d資料好正呀!請問你是summer去還是winter?

男爵府

開心吸收勳章

回覆:計劃去紐西蘭北島同南島旅行14日

我都有興趣自駕環島遊,請問邊個月份去較合適?

大宅

引用:Campervan 會唔會太aggressive

原帖由 breezy2012 於 15-01-15 發表

Campervan 會唔會太aggressive? 你帶住小朋友, 不如租私 ...
多謝妳的資料,好有用!我都有考慮只租私家車同只係北島玩。南島太多風景,如果請唔到長假真係末必去到南島!

侯爵府

我十幾年前去過兩次, 共5個星期. 第一次我在奧克蘭租車, 在北島去南島的碼頭還車, 在南島Picton碼頭再取另一車輛, 在Te Anau還車, 算一次租車. 然後用巴士去Milford Sound, Queenstown, Mt Cook, 再去Christchurch飛返 Auckland.

侯爵府

breezy2012 發表於 15-1-15 16:01
Campervan 會唔會太aggressive? 你帶住小朋友, 不如租私家車, 再每晚搵b&b or motel 啦, 我5年前easter去, ...
Franz Josef Glacier.

大宅

引用:我十幾年前去過兩次, 共5個星期. 第一次我

原帖由 dillon 於 15-01-15 發表
我十幾年前去過兩次, 共5個星期. 第一次我在奧克蘭租車, 在北島去南島的碼頭還車, 在南島Picton碼頭再取另 ...
Thank you!

大宅

我都同樓主有相同計劃,黎緊4月帶埋細路租露營車,不過因為時間唔夠,只有12日,所以只玩南島

大宅

引用:我都同樓主有相同計劃,黎緊4月帶埋細路租

原帖由 Isaac_Ma 於 15-01-18 發表
我都同樓主有相同計劃,黎緊4月帶埋細路租露營車,不過因為時間唔夠,只有12日,所以只玩南島

...
你小朋友幾歲呀?露營車我都想試下,但好似好大部!

大宅

kaatt 發表於 15-1-18 22:15
你小朋友幾歲呀?露營車我都想試下,但好似好大部!

視符南島那兒,有好多九曲十三彎山路,我覺得有意外就...,所以我不建議你架車。

複式洋房

我計劃下月去12日,睇黎去唔晒😂
:verycold:

別墅

回覆 breezy2012 的帖子

If go in August, it is winter time in NZ, is it not so good?

大宅

引用:回覆 breezy2012 的帖子If go in August, i

原帖由 tzehin 於 15-01-19 發表
回覆 breezy2012 的帖子

If go in August, it is winter time in NZ, is it not so good?
八月冬天成日落雨。

大宅

引用:Quote:kaatt 發表於 15-1-18 22:15 你小朋

原帖由 Bluegene 於 15-01-18 發表
視符南島那兒,有好多九曲十三彎山路,我覺得有意外就...,所以我不建議你架車。
...
我主要去大城市!

大宅

引用:我計劃下月去12日,睇黎去唔晒&

原帖由 freema 於 15-01-19 發表
我計劃下月去12日,睇黎去唔晒😂
去南島應該唔夠!

侯爵府

kaatt 發表於 15-1-19 16:17
八月冬天成日落雨。
要睇彩數, 我第一次去是8月, 去20日, 除了Milford Sound外其餘地方大致天氣都好, 而基本上一年四季Milford Sound好天氣的日子都不多.

大宅

我兩個細路,大的9歲,細的6歲
我的行程响基督城落機攞車,楂去geraldine farm stay一晚,然後去oamaru睇企鵝,再落dunedin睇信天翁,之後楂去te anau睇營火蟲,之後去queenstown, wanaka。最後去mt cook 同埋lake tekapo,然後返基督城還車

侯爵府

Isaac_Ma 發表於 15-1-19 23:44
我兩個細路,大的9歲,細的6歲
我的行程响基督城落機攞車,楂去geraldine farm stay一晚,然後去oamaru睇企 ...

Dunedin除了信天翁外, 也可以看黃眼企鵝, 黃眼企鵝是世界第四大和最稀有的企鵝, 在Dunedin也可以坐泰伊里峽谷火車.

Te anau除營火蟲外, 有時間可以去Milford Sound

西岸的Franz Josef Glacier和Fox Glacier都值得去, 不過要花些時間.

大宅

就係因為時間唔夠所以西岸同埋milford sound都去唔到

首頁

尾頁

跳至