自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

無論點都好, 四叔肯捐, 係一件好事.......

之不過, 到時, 又有人會嫌元朗遠, 無配套, 呢樣果樣.......D 人貪得無厭, 唔知足....

但係, 我唔明, 點解單身青年人有住屋需要?! 佢地唔可以同父母同住O既咩?!

有一大班夾心階層, 要交稅, 俾唔起首期, 要租私樓, 公屋居屋都唔輪到佢地O既人, 點解無人幫? 唔通佢地要返去同父母同住?!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

Rubik 發表於 15-1-16 10:32
呢d地基本上好平之餘仲一d用都冇,佢唔捐出黎都係擺係度,冇錢搵,而家咁搞一搞,又可以借d易搵政府一齊搞 ...
咁附近D農地就有例可改用途,地價又唔洗補咁多

jolo    發表於 15-1-16 13:43
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:無論點都好, 四叔肯捐, 係一件好事.......

原帖由 BabyRonXo 於 15-01-16 發表

之不過, 到時, 又有人會嫌元朗遠, 無配套, 呢樣果樣.......D 人 ...
因為而家出黎嘈嘅係一班年青人,班垃圾議員都係為班年青人爭取,
中產夾心有無人出黎瞓街?有無議員出黎爭取?

伯爵府

引用:檢視相片大坑西重建 5000伙售在職青年 300

原帖由 CACACAROL 於 15-01-16 發表
  • 檢視相片大坑西重建 5000伙售在職青年 300呎 免首期 百萬上車

恒基地產(00012)主席李兆基 ...
  • 可能背後都有d利益謀算(想透過呢d計劃去開發偏遠地區或逼使政府提供配套,或修改土地用途,有利佢整體私人土地發展,始終佢有成幾千萬呎農地儲備,係勁大金礦)但無疑佢今次都幾有諗頭,至少喺表面贏盡掌聲先,如果政府唔配合,d人就會覺得係政府嘅錯

以上純粹c9仔個人猜測,還望有識之士提供更多資料證實我嘅猜測有冇錯

catcatcat549    發表於 15-1-17 19:43

男爵府

開心吸收勳章

MsBusy 發表於 15-1-16 10:49
    因為而家出黎嘈嘅係一班年青人,班垃圾議員都係為班年青人爭取,
    中產夾心有無人出黎瞓街?有無議員出黎爭 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 CACACAROL 於 15-01-16 發表

原帖由 ungoobee 於 15-01-16 發表
    可能背後都有d利益謀算(想透過呢d計劃去開發偏遠地區或逼使政府提供配套,或修改土地用途,有利佢整體私人 ...
    我都係c9仔諗法,我前面post都有提過,商人始終係商人
    但好多人只睇表面, 不過真係已經贏唔少掌聲

大宅

建築面積約300方呎的單位,實用面積會唔會得返100尺?

子爵府

oooasis 發表於 15-1-16 10:36
    我都覺得係,咁多年輕人幫得邊個,不如做宿舍,等人儲首期時可以入住,儲到就搬出來。
    不過我一向唔認為年 ...

大宅

引用:建築面積約300方呎的單位,實用面積會唔會

原帖由 nicoocin 於 15-01-16 發表
    建築面積約300方呎的單位,實用面積會唔會得返100尺?
    對象係單身年青人,夠啦

男爵府

畀面勳章

內地D地方咁大都要起300呎咁細既屋仲要賣10幾萬?

男爵府

出租仲好啦, 如果唔係, 最後都係炒高曬!!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+mln+於+15-01-16+發表好事,

原帖由 MsBusy 於 15-01-16 發表
    其實佢地想捐好耐,但果d地好多都偏遠,無太多配套設施,交通都唔方便
    同埋果d地附近仲有佢嘅其實土 ...
    大坑西是在石硤尾,地鐵站旁邊,交通非常方便。不過要搞掂原來的一仟戶租客唔容易。
    另一個在元朗的青年宿舍先係交通不便及要做配套設施。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-01-16 發表其實

原帖由 Alex123 於 15-01-16 發表
    大坑西是在石硤尾,地鐵站旁邊,交通非常方便。不過要搞掂原來的一仟戶租客唔容易。
    另一個在元朗的青年宿 ...
    咁 原來的一仟戶租客 點算?要被迫遷?

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

cathy913 發表於 15-1-16 10:39
    有幾好??

原本好地地住係大坑西D居民, 佢地可以搬去邊??
    我就係原居民, 邨有3成係老人家.....
    大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

珍珠宮

引用:無論點都好, 四叔肯捐, 係一件好事.......

原帖由 BabyRonXo 於 15-01-16 發表

之不過, 到時, 又有人會嫌元朗遠, 無配套, 呢樣果樣.......D 人 ...
    超同意你! 有一大班夾心階層, 要交稅, 俾唔起首期, 要租私樓, 公屋居屋都唔輪到佢地O既人, 點解無人幫? 唔通佢地要返去同父母同住?!

呢班人税又要交,但公屋居屋就冇份!呢D咪民怨囉!

珍珠宮

引用:出租仲好啦, 如果唔係, 最後都係炒高曬!!

原帖由 misstsangivy 於 15-01-16 發表
    出租仲好啦, 如果唔係, 最後都係炒高曬!!
    同意!出售咪又係肥了飲第一水的人!!

珍珠宮

MsBusy 發表於 15-1-16 10:05
    其實佢地想捐好耐,但果d地好多都偏遠,無太多配套設施,交通都唔方便
    同埋果d地附近仲有佢嘅其實土 ...
    有人話其實周邊d地都係佢既,不過政府因為土地用途,唔比起樓
    如果哩度起成左,政府就要起其他公共設施配合,到時佢就可以向政府爭取,將其他地既用途改變,咁佢就可以發展佢既王國

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Alex123+於+15-01-16+發表大

原帖由 MsBusy 於 15-01-16 發表
    咁 原來的一仟戶租客 點算?要被迫遷?
    所以四叔暫時都只係得個講字。要有方法攪得掂先可以成事。

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:希望可以幫到青年人

原帖由 pingpingchoi 於 15-01-16 發表
    希望可以幫到青年人

simple is the best~

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-1-16 10:05 其實佢

原帖由 小歪仔 於 15-01-16 發表
    有人話其實周邊d地都係佢既,不過政府因為土地用途,唔比起樓
    如果哩度起成左,政府就要起其他公共設施配合 ...
    之前捐地都係咁講,所以如果政府收左,真係水洗都唔清,政府唔收,捐比慈善機構,最終成效可能差唔多

首頁

尾頁

跳至