婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有關子宮頸抹片一問!!!

各位媽媽
我已經26歲了,但從沒接受過子宮頸抹片檢查,想問下接受檢查的過程同埋呢個檢查可check到d咩病???係咪最少一年要check一次!!!萬謝~~~

伯爵府

畀面勳章

Re: 有關子宮頸抹片一問!!!

一定要check呀! 如果你連續check左兩年(每年一次)都係正常,咁就可以工年先check.不過我自己有一次比個醫生叫我三年後先再check,到下一年我收到credit card比我既優惠信,叫我去check唔洗錢,咁我就再去check,一check就見到有事,所以盡可能一年check一次囉.
佢會check到你子宮頸細胞有冇病變,預防子宮頸癌.不過唔係百份百預防得到既. 我媽咪都有check,不過都因為子宮頸癌而過左身.
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

洋房

Basically, the doc would get some cells from the neck of your womb, you'll have to lie down and put your legs up, it's a bit uncomfortable but it's done in just few secs to a minute, then the doc will send it to the lab to find out whether your cells are normal or abnormal. I had some abnormal cells thou the doc said it might become normal again by itself even if I don't do anything about it, I decided to have an op (a year before I conceived) to have them remove. It's advised to have it checked once a year.
Be your true mind

大宅

每年都要做一次柏氏抹片的檢查,目的要抽取子宮內的組織化驗,看看有否cancer細胞.
好似婦科檢查咁,將鴨嘴箝放入陰道'燦'大陰道然後細細力刮一d組織.

大宅

另我想問下因我剛剛生了阿b冇耐,健康院約我做產後檢查,咁產後檢查佢地會唔會幫我做子宮頸抹片的!!!定還是我要自己去番婦科e生度check!!!

大宅

[size=medium]
Perria,

健康院產后檢查無得包呢樣, 我去開沙田個間, 係要去另一層book$100個隻子宮頸檢查...你亦可以去私家度做

伯爵府

一定要做呀,你已經生左bb呀,我由22歲(生左亞b)已經做啦,啱啱又做完,今次我係私家診所做,都係$180,做左安心d!!

子爵府

其實好似係「包」個bor; 我都係健康院做過兩次。

花貓 寫道:
Perria,
健康院產后檢查無得包呢樣, 我去開沙田個間, 係要去另一層book$100個隻子宮頸檢查...你亦可以去私家度做
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

我於今個月27號去做產後第一次檢查,到時會問下姑娘有冇得做子宮頸抹片!!!

伯爵府

係有得做,但宜家要收錢啦,好似係$100呀,之前係$1喳,所以我都係選擇去私家check囉.....
Perria 寫道:
我於今個月27號去做產後第一次檢查,到時會問下姑娘有冇得做子宮頸抹片!!!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

奀豬mami

Can you pm your doctor's information to me? Because my doctor charge $380 for only check up!
Thanks!

hellokitty123

首頁

尾頁

跳至
熱門主題