心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

奶奶好唔好?

我覺得我奶奶唔好, 點解 ?
因為我囡囡出世至今沒有送過 o野比我bb, 我不是貪心, 連一封利是仔都無, 拿個意頭 .(佢朋友生o左孫子孫女都會送野) 我覺得奶奶唔鍾意我囡囡, 不知道是否唔鍾意囡呢, 不過佢自己沒有囡, 我真係唔知道.
又成日同我講無錢, 佢地兩個老人家每月有5仟幾蚊家用都話無夠. 往公屋, 又唔買野, 真係唔知佢o的錢去o左邊. 我自己一家三口, 兩公婆收入每月要供樓, 供保險, 水費, 煤氣, 電費, 差响 , 咭數, 還欠我妹錢, 七折八扣後每月只得三仟幾家用, 家用要食; 車費; 囡囡奶粉尿片等等. (自己以前有的金飾都賣出晒). 奶奶重問我們要錢. 我都唔知佢想點. 我成日到好唔開心, 一想到唔夠錢用就好想喊.
聽o的朋友話佢地奶奶好好, 又比錢供樓, 又成日買o野比孫女, 成日問佢地夠唔夠錢用, 比錢佢地洗. 點解真係同人唔同命. *_*
善良既荷花會開得好靚
歡迎登入善善成長過程

男爵府

Re: 奶奶好唔好?

算啦, 每個奶奶都係咁架, 佢鐘意咪對你好囉, 唔鐘意就唔啋你, 有幾多個會對你好似自己既女咁? 你就係永遠要聽佢既說話, 唔可以say no.
你個case諗佢係因為你個係女, 所以佢會咁樣做; 要生囝 或 女係你控制唔到, 你都係平常心對佢啦, 唔係自己會好唔開心.

子爵府

唔係唔好, 睇下係邊方面啦, 佢就係唔識湊BB, 只係識種, 把鬼呀

大宅

唔好 !!!!!!!!!!!!!!! 一句講晒 : [ 睇錢大過天的賤人一名 ! ]

別墅

del...

別墅

我想問下, 真係有人會覺得奶奶會好似自己阿媽咁對自己的嗎?

大宅

我唸一定唔會啦 ! 係咪呀 ! 就算有, 個百分比都好低啦 !

複式洋房

我奶奶就非常好,每次買野都會預我一份,所以我都很愛惜她,我們會經常談心事,她對我比對她的兒子更好呢,所以在此說聲 奶奶:我很感謝你對我們一家三口也很好,我會孝順你的!

別墅

我隻奶是一個巴喳女人, 見到她好嘈, 成日聽錯又睇錯野又唔認, 上次在酒樓食飯自己叫了碗粥, 成圍人都聽到她叫, 她居然話無. 她做傳媒一流, 誤導一流, 坐月叫我老公攪掂買d野叫我老公煲比我食, 結婚同我講借對龍鳳"扼"給我, 買少少金比我, 真是多謝哂.

大宅

唔好!!!!!!!!!
我唔likey 佢!!! :-x :-x :-x
>>>>>????

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

奶奶 = 賤人

:-x :-x :-x
愛 我 就 別 傷 害 我

民房

還可以的, 除了有少許偏心

大宅

我初初都唔係好鍾意我奶奶嫁,因為佢成日迫我學佢點樣照顧BB,如果我真係有嘢唔明,我就會問嫁喇,成日要我點搞點照顧,個女係我ga,我知會點搞嫁喇,當時真係好唔開心嫁,我諗佢依家明白到個女係我ga,就由得我搞掂,所以依家D關係好咗好多囉,仲成日有講有笑添 :-P
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

複式洋房

My 奶奶重bad la, When I follow his son went back to UK after get married. He always asked me need to look after his small son, but he is 25 years old la. ask me cooked for him and he haven't paid any家用,
and she need me and my husband to "yeung" him. When I have a baby, her small son afraid we will build up our own family, so ask both of us move out the house,( the house is my husband name, but is his dad bought it, when his dad back to HK before, and his dad change under my husband's name). And I had 7 months pregnant, they need both of us to move. I don't want unhappy always, so we moved out and change the house name under my husband his dad again.

After last time she talked to me on the phone(When I have 3 months pregnant)until now( my son is13 months), she haven't phone to us again.

She always thinks i married her son cause want her money. Last time I said to her. "If i really want your money, when the house name still under my husband, I would ask him to sold it la. and she said " you are not my daughter. you are not I born, I never know what you think" and i said, you son was you bornd him out, but you still don't know what he think la."

7 months pregnant moved house is very "sun fu", My husband very angry, and said he don't want to see they again.

別墅

我奶奶不知幾好呀!!因為佢唔鍾意我但係就淨係玩冷戰,所以由見家長個日攪到好唔愉快之後就冇再理過我,直情係見都唔見我!(佢連我地註冊個日都冇出現!)所以咁多年黎,我同佢根本就唔存在婆媳糾紛呢個問題,好多時唔提起都唔記得我重有個奶奶添呀!

複式洋房

TO : ANN ANN
真係有人會覺得奶奶會好似自己阿媽咁對自己的嗎? 我在此答你 ===== 真係有的 !!
而且我自己覺得, 她比我媽媽更加好少少! 回想記四年前生我女女, 我半夜入院, 第二朝晨咁早就見到她了. 直至晚上見我未生得, 又買盒雞飯比我食. 當生完返到床位, 又第一時間見到她, 仲已經為我準備了薑飯, 炒米茶等.
往後坐月的日子, 隔天她便從九龍買齊食品送到入--屯門給我. 幫我洗好送菜後, 又急急腳要走, 因為要趕返出九龍接男孫放學.
至於錢 --- 她從來冇計, 每次飯茶食飯, 通常都係奶奶比錢.
過時過節, 她都買好多野比我地. 我時我都會覺得, 奶奶係咪攪錯左身份 ??
無論如何 -- 奶奶 "我在此向你致敬" "多謝你"
:-P
悠悠媽咪

公爵府

悠悠媽咪 Agree with you.

我奶奶對我都好好,從不計較,有事都會找我傾.知我去完旅行,都會煲定涼茶我飲(吾係一切住),佢仲細心過我阿媽.

別墅

我奶奶仲好笑, 昨夜我同老公推bb返去食飯, 點知bb俾蚊咬到豬頭咁, 但係我奶奶就話, bb係唔係在推佢返去時俾蚊咬, 我聽到真係想死, 一路推住bb車, 都有風的, 點會俾蚊咬到, 但係佢成間屋就出名有蚊飛來飛去的... 咁仲要話我係因為我推佢返去時俾蚊咬, 都唔知點同佢溝通, 而家我次次返去都好似拍戲咁用電子蚊拍打蚊, (又唔係蝴蝶), 餐餐飯都要好快咁食完, 要睇個仔, 反而我老公就要食成個鐘頭, 都唔知點同佢講

侯爵府

我奶奶雖然有齊老人家的缺點, 長氣, 以為自己好叻等等.

但我都好感激佢:
1. 佢生我老公出黎, 如果無左佢, 我就無甘好的老公錫我, 更加無可能有我個女同個仔的存在.

2. 佢係我生女, 同個仔的時侯, 永遠係d阿嬸拖地時, 個個未訓醒的時侯, 已經拿住支熱滕滕的鮮奶同蛋治, 企係度等姑娘拿比我. (雖然我生女時不係餵人奶, 不飲得鮮奶, 但係佢都有心).

3. 打風落雨, 會幫我安排好晒, 搵佢個工人照顧我個女, 帶佢返學放學, 無左佢, 我都幾頭痕.

佢雖然有時都幾煩&偏心(偏佢大仔&2仔), 但有著上邊的優點, 都算係好奶奶卦! 不過我有時忍不住都駁佢一兩句咀.

好似佢成日話, 以前我一個湊5個都係甘啦, 邊到駛看佢地功課.....(下刪幾十字).
我就同佢講, 你果個年代不同依家呢個年代, 我老公都係大家姐湊者, 不係你湊架bor.

跟住, 即刻收聲!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我奶奶又唔係唔好,唔知點講,不過佢一開始就唔鍾意我,周圍唱我,又話我溝佢個仔,又話我壞,教壞佢個仔,佢個仔好純.......到我同佢個仔結婚之後,我無咩同佢傾偈,後來生左囡囡之後,因為一次意見不合,被佢趕走,自始之後,我都無咩同佢見面,所以我都好多謝佢,無佢趕走我,我同老公好可能仲住係佢屋企。

首頁

尾頁

跳至