夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

生左BB之後, 多左同老公鬧架, 我就黎痴線啦, 請分享經驗﹗

初時有左BB好開心, 日日都好期待BB出黎, 同老公都好甜蜜, 但係BB而家三個月, 好多時為左BB同老公嘈, 好辛苦, 我真係驚我會痴線, 點算好﹖

別墅

Re: 生左BB之後, 多左同老公鬧架, 我就黎痴線啦, 請分享經驗﹗

通常為左d咩嘈呢? bb岩出世冇幾耐我都心情唔好, 成日嘈都係因為bb哭鬧, 加上自己又失魂, 有時又手腳慢, 不過而家就冇再發生啦。

其實係唔係你自己都俾壓力自己呢? 心平氣和諗下, 可能大家都係為左bb好?!?!
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

複式洋房

Re: 生左BB之後, 多左同老公鬧架, 我就黎痴線啦, 請分享經驗﹗

通常為左d咩嘈呢?

sometime don't thinks too much,"relex" is very important.

"Baby was let both of you happy before.
Keep the happy forever. Happy family, will has a happy baby" :)

hope you feel better !!!!

別墅

我都係,不過在bb 1歲後開始,我當時好唔開心,之後成日argue,好似公司大減價咁,每週5,6,日,必有1次,後來我就寫信比佢話比佢知我好唔開心,跟住就有d改善,try 吓寫信,都幾work!

[/img]

伯爵府

牛年勳章

BB未出世前我都好期待BB出世 ,成日諗BB出世後, 我地一定好開心, 同老爺奶奶關係一定會好左~
點知同我諗既完全相反 ,同我老公成日為左D小事而唔開心, 坐月時己經同佢地成日嘈 ,岩岩生完BB成日喊係好正常既事 , 但我每次喊 ,我老公唔係黎關心我 ,係黎話我又係到喊咩~~我同我老公關係差左好多, 如果唔係BB我一早就同佢離婚!
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

洋房

i also have this experience, it may be there were a lot of changes of our family life, i and my husband always argue .... but afterthen we can getting well ...

RELAX is the most important .....

Thinking a lot of happy things and sharing with your husband.

大宅

我都係. BB未出世前我都滿懷希望, 有sweet溫馨

別墅

Me too!

別墅

我知道每對父母都想對BB好, 而揍BB最好是其中一人(父母)決定BB的每一件事情, 不要各持己見而"咬"這樣"咬"那樣, 例如 : BB病了, 看中醫或西醫, 會否比BB飲涼茶和維他命補充品, 用什麼BB用品, 用什麼方法和方式揍BB, 誰用硬或軟工對付BB等等很多的問題 !
如果你老公想這麼, 做老婆的是今天順意聽他的意見, 下次可以輪到自己話事, 而且雙方要心平氣和, 不要咬交, 想一下老公這樣做都是為了BB, 咬交都幫不到BB, 最終如有不幸的結果, 反而害了BB !
現在社會, 我們女人都好勁的, 又要返工, 又要照顧家庭, 又要照顧BB&老公, 如有工人, 又要理埋工人的野 !
而且生了自已的BB, 是一件多麼的開心的事 ! 有很多人想生都不能生! 所以每天要開開心心去揍大BB !
希望以上可以開解到你們 !

大宅

I have the same experience.
My hubby loves the two daughters much more than me. Seems that I am a servant at home. If I forgot to do any thing or I did anything wrong, he will talk to me very loud. But at the same time, he kisses the babies and talks very gentle to my daughters. I wanted to be loved tooooooo!
I'm trying to forget my feeling. I try to work towards a common goal as him. Love our daughters whole-heartedly and hopefully we can build up our relationship from there.
Things getting better......

伯爵府

我生完bb之後,都有因為點樣去教個bb而同老公有意見,都有鬧交架,但雙方都係想bb好,先至會有不同的意見,嘗試在冷靜後再細心想,雙方必定會有妥協的情況。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

洋房

Hi, Hi! I've the same experience too. My son is going to be 2 years old next week. I've been angry, sad, frustrated, lonely, helpless and under a lot of pressure for almost 2 years. My husband has completely changed, he loves the baby only when he has time and in the mood. If baby is naughty, he will lose his temper and beat him. Now my son is afraid of changing diaper and cutting his hair, 'cos he was once (or even more) beaten by his dad.

I've talked over & over with him, and of course I've temper too. There's no improvements but getting worse -- I know most of time a person doesn't mean what he/she speaks, especially in times of quarrel. He once mentioned that he hope the baby and I would be dead. So hurt! I could even cry now. I had come throught a lot and putting myself back together again after two operations within these 2 years. I'm so tired!

The only spirit I have now is to take good care of my son......So depressed!

Regards,
Mattmatt.mami
Mattmatt.mai
[img align=left]9990.jpg[/img] :-) :-) :-) :-) :-)

子爵府

畀面勳章

Me too!

男爵府

yes,

大宅

最關心BB問題熱投勳章

唔駛想到"離婚"咁嚴重,咁消極唔好o架!

我都好明白你o既感受,真o架!我以前同奶奶好好o架,囝囝出世後就改變了,囡囡出世後仲越

翡翠宮

chityumama:
我都好認同你講的野,我覺得有時d男人係唔多識表達自己,講多錯多,明明都唔係咁諗,但講d野出黎又容易令我地誤會喎~
好似啱啱過左個個母親節咪就係咁囉!!!我早幾日前自己摺左d縐紙花,仲紮成一束小花束,諗住個日有親戚會去我未來奶奶屋企一齊食飯,係個日送比佢,點知之前一晚先話推哂d親戚,因為我honey個細路要考試,咁諗住唔叫親戚去佢屋企,咁淨係我去佢屋企食晚飯囉,但我honey同我講佢媽咪同佢爸爸吵架,所以唔想有人去佢屋企,所以我都唔係幾開心,honey同我講講下我仲咸添,咁佢咪氹番我,講埋都係個d行貨野,咪叫我唔好咸喇!!!做乜小小事就咸姐?仲話我應該要體諒佢,因為唔關佢事,係佢媽咪同爸爸的問題,佢都無辦法,無理由我地係都要上去架嘛,我聽完就咸得仲犀利,不停咸到收唔到聲,咸到wet wet聲,佢話我咸到佢個心好痛,問我究竟做乜姐,我咪咸哂咁同佢我摺左紮花好耐架喇,依架哂哂我d心機,佢先知我做乜,咪即係揾佢媽咪同我解釋囉,佢媽咪咪話叫我同佢飲茶囉,佢話知我乖,有佢心.........咁我先無事咋!!!

大宅

我之前都有咁既感覺架,生左之後情緒唔係好穩定,奶奶講咩我都唔鍾意,同老公講佢就話我針對佢阿媽!!! :-x 我地又係鬧好多次交,好多野都鬧,次次我係度勁喊,老公就次次唔出聲,一出聲就勁惡,又冇「乙水」返我!!!
但我諗可能係生完之後賀爾蒙水平唔同左,令到自己情緒唔穩定既關係,所以自己鑽牛角尖…聽講賀爾蒙水平會係生左之後6個月回復返正常,而家仔仔5個月,我都覺得心情係好左,而且可能又適應左有仔仔既生活,人又諗通左,覺得有時又真係唔可以咁執著,所以冇鬧交∼
你都放開下自己啦∼生左自己身體又累,又要照顧BB,係幾辛苦架∼不過我驚仔仔會知道我唔開心佢又會唔開心,所以我都盡量令自己唔好唔開心∼

大宅

係唔係個個男人都係咁衰呢? 佢吔成曰都唔會為個老婆想吓....
我同我老公由拍拖到依家巳經8年啦! 由第一日拍拖開始至BB出世; 不論發生咩事我哋都末鬧過交.
但由BB出世第三日起的一年; 三幾曰就會鬧一次交, 有時我會激到喊但我老公居然答我 "你唔好同我嚟 li 套, 唔係喊大曬...", 所以我好多時會係厠所勁喊, 其實覺得自己好慘; 都唔知為咩.
佢成日為咗BB嚟鬧我. 好似昨日我問佢BB d藥明天吃完了, 洗唔洗同佢睇多次醫生, 佢好似"tin"咗咁話: 都好返啦; 睇乜醫生呀, 成日都食藥..
BB係傷風;而仲有D鼻水所以我先咁問下啫....
依家BB先得 17個月, 幾時先鬧交鬧到佢大呀????
我都有想過話離婚; 但我唔想BB係個唔完整的屋企成長. 又或者 "於鬆D"啦; 希望會有改善啦

大宅

好媽媽勳章

我自己都好擔心 因為我就快生第二個 而且係仔仔 生第一個BB時 我地都有吵好多次 但就吾係因為教BB問題 係大家相處問題 所以當時真係好難過 好灰心 日日都唸住離婚 到早幾個月先好番小小 到就快第二個我真係吾知點算 :-(

男爵府

我都覺得生完之後成日同老公鬧交,佢阿媽講咩我都唔o岩聽,咁佢做仔梗係幫自己阿媽.佢都唔會叫我唔好嬲架, 試過坐緊月個時佢為左佢阿媽叫我番外家, 當時真係好灰又驚我阿媽擔心,所有自己都收埋響個心到.
有時好嬲個陣真係有諗個離婚,我就帶走個女.但係從另一邊o黎睇,如果我同我老公成日鬧交,咁對我個bb長大都唔係咁好而且我真係帶走佢我老公一定好唔開心.......畢竟都係兩公婆如果可以諗遠小小可能會好好多.同埋我依家個心咩都係為我個BB著想,咁就算又D咩唔開心我都覺得係值得o既.

首頁

尾頁

跳至