家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

電箱fuse 無端端成日跳

大約一日跳二次, 只係跳晒d插蘇制,check 過無漏電, 因為好幾多都係無用緊電器情況下跳, 會唔會係個電箱fuse 壞?

珍珠宮

Re: 電箱fuse 無端端成日跳

MM99,

嘩! 好危險喎, 快d找人check check佢啦

大宅

TszHin媽咪,
你check下係咪真係無電器漏電, 如果無o既咁即係電線有問題! 同個電箱無關!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

MM99,

快的搵師傅上黎check, 我都試過, 又係成日跳插蘇,但又無流電喎! 師傅話係個電箱裏面有一舊線圈有問題, 係燒左, 黑哂架, 要盡快換!

大宅

我屋企試過兩個可以性:
1) 裝了個winfax, 原來好多新樓如果非法裝個fax機(即無申請條fax線)佢就會短路,
2)我屋企試過有0的幾舊的電氣(如圓腳)或者有0的電器個volt數唔岩,亦都會跳制
[size=medium]queensroad

珍珠宮

mwhcandy,

唔係我!

mwhcandy 寫道:
TszHin媽咪,
你check下係咪真係無電器漏電, 如果無o既咁即係電線有問題! 同個電箱無關!!

大宅

小心呀~! 會唔會係電燈位漏電呀~! 快D找人CHECK CHECK 好播~~~!
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

民房

只是跳插蘇掣:

1. 可以是有一件電器漏電,例如燙斗,洗衣機,用時才會跳
2. 可以是插蘇爛 ,有物件撞到插蘇就跳,又或者有插座爛爛地過電,插上電器就跳
3. 你有沒有拆過牆改電線?電線發霉都會跳
4. 太多電器一齊用在同一插座都會跳,例如燙斗同電風筒一齊用在同一插座
5. 完全唔關fax機,電燈等的問題
6. 你老公唔識,就給錢請電工檢查
各位無電工牌的人勿隨便回答

複式洋房

bigcar357,

講自己經歷都要有電工牌呀? 跳fuse當然好多原因, 不過個個都係叫佢搵師傅jet.

民房

任何地方漏電和電流過高都會跳,有漏電你唔識姐,唔好話無,無漏電又怎會跳?
電箱無線圈的,電箱內只有閘掣和漏電跳掣

總言之,經常跳掣,就要找電工檢查

複式洋房

bigcar357,

我就係唔識囉, 咁個師傅係話個電箱問題, 個舊野我唔識形容, 佢只係解釋裏面的結構, 正確名稱梗係唔係線圈, 個舊野成舊黑哂架, 燒左架, 換左之後無再跳啦, 唔通我個個師傅係呃人? 佢有間舖架喎!
我又唔係叫佢自己整, 我分享我經驗, 你可以不認同, 我唔想同你嘈! 如果我識,我有電工牌, 我接左黎做啦!
你咁講係否定我既經驗, 咁都得?

民房

請問你有無車牌?
有人講渣車,你又無車牌,你又教人渣車,你話講經驗呀!!!!!

多餘
無牌又教錯人,人地死,唔係你,我有電工牌,都講得好客觀,你講乜?

民房

咁就係你錯喇
我講你錯,你就立即認
不如你唔好講!
你地女人講湊仔喇,講電,不如講句搵電工
多講無謂
你唔可能懂,任何電學名詞你也記不到
線圈呀?乜而家唔係拿?咁你講乜?

民房

答多你一句喇
我路過,看到你語無倫次教人什麼電箱有電圈
作為電工,我好唔抵得
想回覆你,竟然要入會先回得你文
好!入會羅,教下人,好過你教完電死人
你教死人,你睡覺安樂嗎?
你竟然無電工牌,仲想開電工店收錢教人,唉
好可憐囉

唔該你
賣下奶粉,唔好掂電工