論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果係你,你會選邊個?

昨日我打電話去兩個賓賓o既前僱主度問吓佢地之前o既工作表現,結果......

工人A - o黎過香港兩次,對上o個份做咗兩年完約. 佢前僱主話佢做野同煮野都幾好,心地ok,手腳乾淨,但有少少惰性,踢一踢,郁一郁,你叫佢做三樣野,佢就做三樣(有時做得兩樣o添!),同埋最大缺點係情緒問題,唔知佢係思鄉定其他原因,成鬼日喊!

工人B - o黎過香港一次,一做就四年(同一僱主),o岩o岩約滿返咗菲律賓冇耐. 佢前僱主話佢最大優點係好好好好好有耐性,心地很好,手腳乾淨,肯學,勤力; 但唯一最大o既缺點係.......好好好好好好死蠢! 你要求佢做十個鐘頭野,佢可以做十六個鐘冇怨言,但如果十分滿分,佢做o既野只有六分,唔係佢唔肯做, 佢已經好搏命好努力去做,但結果都係做得唔好.

如果係你地會點選呢?俾D意見呀!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

複式洋房

Re: 如果係你,你會選邊個?

i'd choose B..

別墅

i will take B

大宅

工人B !!

Cos stupid is better than lazy!!

大宅

B

水晶宮

我會要工人B. 人蠢雖然冇藥醫. 但總好過情緒化, 唔知幾時會發作, 同埋要睇佢面色.

複式洋房

If I have no choice I would choose B. However, I would rather hire a fresh one who never work in HK before (maybe have work experience in S'pore before). From my experience, if the maid is willing to learn, I'm sure she can pick up in two months. Meaning that if the maid has experience in HK but she is not willing to work and change, even you give them six months they still cannot do a good job. And more important, you would much upsad and angry with them as you do have expectation with an experience worker.

民房

兩個都唔要!
我個賓賓幾好,沒有這些問題,
何必屈就?

侯爵府

我會選b, 因為a實在太情緒化, 何必貼錢看面色?

蠢不緊要, 最緊要佢聽話, 不黑面, 不駁咀.

況且佢前僱主可以容忍到佢兩年, 相信蠢極有限?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

冇其他選擇就選B,有就再選!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

民房

如果係我,就找本地家務助理,雖然貴些,但物超所值,不妨考慮一下吧
Auntie_Luk :hammer: :wave: :lol:

大宅

tuenyima,

如果有時間嘅你可以再揀過,但如果等人用嘅,就揀B啦,有六分嘅工人已經唔錯,總之請工人,合格就算架喇.

大宅

好媽媽勳章

我都係會選b呀

複式洋房

For my openion , it's also have to depen what is the maid major work first , take care of children ? how old ? Anyone will stay home with the maid or she work alone , Please give more details. If you have time , may be get another better one , agree ??? :idea:

大宅

B is better than A.

複式洋房

有得揀就兩個都唔要,再揀過;冇得揀就唯有B啦﹗

話雖說蠢好過懶,的確係﹗但係過份蠢真係好勞氣,如果你好好耐性,好願意寬恕人,好少動怒的話,請佢都無妨;如果唔係,我都寧願要家務助理唔要佢囉﹗

男爵府

我都會揀B, 最怕d有情緒既工人。 同埋做野速度真係有得train的, 我用過兩個工人起初都超慢, 比我train到佢快手好多倍, 仲 "叻到" 要教人忝!! 至於蠢呢家野, 有邊個工人唔蠢 (係香港人心目中)? 蠢都有得train的, 由蠢train都 "唔太蠢" 已經好好架啦, 但一定要有耐性同埋唔好嫌自己長氣就得。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

Dear All:

多謝你地o既意見.

我尋日叫個agent俾多幾個工人o既profile我,我逐一打去佢地o既前僱主度問.第一個話個工人聰明醒目,做家務同煮餸都好好,但冇耐性,對小朋友好冇耐性,咁已經可以out啦!因為我最主要o既purpose係take care我囡囡.

第二個呢,做野就有8分(10分滿分),本來大家相處ok就冇乜問題,好來好去.但佢前僱主話佢好陰濕難防兼記仇,,因為有一次自己無心之失得罪咗個工人(但佢唔肯講詳細情形發生乜事),之後個工人態度就360度轉變,成日樓計兼玩野,幾乎玩到佢謝!

最後一個仲攪野!我一打電話去,有個打聲好"兇"o既女人聽電話,我表明來意之後,佢劈頭一句就話:"總之你請咗佢你就頭痕喇!"然後欲言又止,我再問咩事,佢就話:"佢唔正經o架!你請咗佢包你老公同佢有桃色糾紛!"跟住我都唔知講咩好,唯有話:"哦...咁唔該晒你!"咁呢個唔駛講,我梗唔考慮啦!

我諗我都係會請"蠢"o個個工人,因為人冇十全十美,最重要係個工人品德好,同埋有耐性,因為我最主要o既purpose係take care我囡囡,咁呢個"蠢"工人最大優點就係佢非常之有耐性,同埋佢前僱主都comment佢極有耐性&心地好,勤力,只係天資笨拙,"蠢"係冇罪o既,希望我可以有無比耐心去教佢啦,最緊要佢對我囡囡好,其他野我都可以降低standard!!!

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

工人A 惰性已經唔好,都算啦.連前僱主都話佢最大缺點係情緒問題,成鬼日喊. 好鬼煩架!第日你話吓佢又喊. Troublemaker, No way!

工人B, 肯學,勤力係好,不過死蠢,好搏命都係做得唔好.你試吓即場比 D difficult task 佢, test 吓佢做成點.每個人的要求唔同,有鬆有緊.睇吓你自己可否接受.

大宅

有得揀就兩個都唔要,再揀過;冇得揀就唯有B啦﹗我現時的工人就是exactly type b, 蠢和無記性(怎麼教還是一樣) 真的很氣人.

首頁

尾頁

跳至