跳至

首頁

尾頁

別墅

bb差唔多9個月剩係識得give me five,其他乜都唔識,已經成日同佢講baba,mama,但係bb剩係o咀講wuwu,教佢hello,byebye舉高手做動作又唔識,又唔識拍手

別墅

我同你差唔多
淨識give me five同舉高手
拍手間唔中, bye bye自己間唔中做
爬又唔識, 講baba,mama又唔識....

死啦,唔通佢特別蠢

大宅

識得give me five都ok啦
我個囡初初識叫baba
但而家又唔叫
識叫mama, 又唔係你面前叫
成日都係你唔係度叫就叫架啦
本來學識byebye, 現在又唔記得點bye啦
你話激死未
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

睇書話,9個月人仔唔係真會叫"媽媽"同"爸爸"架,只係"ma"同"pa"呢兩個發音比較容易,所以一般都以"ma"同"pa"做有否發音嘅標準。
所以叫"wuwu""dada""bubu"都算係OK。

男爵府

唔駛擔心喎,一歲前都係大小肌肉嘅發展!
發音方面仲未会知意思!
就算会bye bye,都只不過係小肌肉發展嘅一部份...

大宅

my bb only know "bye bye, he will open and close his hand", clap hands
for words, he can say "papa" "yeah yeah" "tse tse" "tata" "aiya" but still cannot say "mama"

別墅

bb今朝連打幾個噴嚏後竟然講"aiya", 超攪笑

別墅

我驚bb特別蠢,過兩日又要去健康院

別墅

原文章由 dannypang 於 08-5-13 14:28 發表

點解呀?

大宅

唔係一歲先再去健康院咩?
原文章由 dannypang 於 08-5-13 14:28 發表

別墅

因為六個月嗰時重得唔好,所以九個月要再返去,不過我知仍然係重得好少
原文章由 bobo_cat 於 08-5-13 15:24 發表

點解呀?

複式洋房

mouth: 思哲都凈係識發ba .ma聲之嘛!(仲要唔係成日叫喔).動作就只係識 "請請"同give me five,.坐都唔係好穏.爬就根本都唔想爬.拿野引佢. 就凈係識look去目的地,我都唔擔心.因為都仲細/如果一歲仲係咁你先驚都未遲啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

同BB唱多D歌呀~
我同我個女聽
"If you happy and you know it clap your hans"佢就會識拍手
"Row, row, row the boat"就識叫-歌詞係咁GA...
row, row, row the boat
gently dowm the stream
merrily, merrily, merrily, merrily,
life is but a dream

if you see a crocodile
don't forget to scream (之後就要尖叫)

呢D歌仔都可以幫BB學野快D~
如果你地要其他英文歌既歌詞...我下次POST上嚟啦
我做咗個FILE,有好多RYMES同NURSERY GA

別墅

其實都日日有睇迪迪尼隻demo,bb睇"hello"嗰part都好開心會笑,不過就唔會跟住舉高手,睇"abc"內容有拍手,但bb都冇意識跟住拍!
原文章由 yennie 於 08-5-13 21:05 發表
同BB唱多D歌呀~
我同我個女聽
"If you happy and you know it clap your hans"佢就會識拍手
"Row, row, row the boat"就識叫-歌詞係咁GA...
merrily, merrily, merr ...

別墅

我bb就細細個已經周身郁,依家勁鍾意爬,我成日都安慰自己,佢係因為咁樣所以食極都唔肥!
原文章由 SzeChit 於 08-5-13 20:18 發表
mouth: 思哲都凈係識發ba .ma聲之嘛!(仲要唔係成日叫喔).動作就只係識 "請請"同give me five,.坐都唔係好穏.爬就根本都唔想爬.拿野引佢. 就凈係識look去目的地,我都唔擔心.因為都仲細/如果一歲仲係咁你先驚都未遲 ...

別墅

原文章由 dannypang 於 08-5-13 22:24 發表
我bb就細細個已經周身郁,依家勁鍾意爬,我成日都安慰自己,佢係因為咁樣所以食極都唔肥!

唔係呀, 睇相好似幾多肉wor!

大宅

係呀...我個囡聽呢隻歌都係好開心架
我由囡囡3個幾月開始播bb兒歌佢聽
佢好鍾意架

原文章由 yennie 於 08-5-13 21:05 發表
同BB唱多D歌呀~
我同我個女聽
merrily, merrily, merr ...
歡迎參觀我的個人網頁

別墅

請問呢隻歌有冇vcd或dvd呢?邊度買到呢?
原文章由 bbautumn 於 08-5-14 09:54 發表
係呀...我個囡聽呢隻歌都係好開心架
我由囡囡3個幾月開始播bb兒歌佢聽
佢好鍾意架

別墅

假象嚟 !因為bb又唔高,所以望落唔瘦!
原文章由 bobo_cat 於 08-5-14 09:48 發表

唔係呀, 睇相好似幾多肉wor!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 #2 dannypang 的文章

有, twins 姐姐兒歌1 就有啦~

首頁

尾頁

跳至