在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

我仔今年剛2歲, 現在好擔心他的語言能力, 現在的他語言能力如下: 識26個英文字母, 識講爸爸媽媽爺爺麻麻婆婆EE,哥, 姐,之類, 同埋一些簡單的字: apple , 車, 魚, 雞, 菜, 馬,狗....... 還有其他動物名, 抱抱...
他算唔算遲說話呢?

其他家長可否分享下你們的小朋友學習如何

男爵府

回覆 skyyin 的帖子

我個兩歲時都係咁上下講單字或疊字,不過而家兩半多啲係講多左野,仲識講簡單句子。所以不用太担心,只要你一路同佢講多啲句子,佢會一路路學然後會慢慢講多好多... 到時有可能你會覺得煩佢長氣添。我而就係咁... 覺得呀女有少少長氣

複式洋房

引用:我仔今年剛2歲,+現在好擔心他的語言能力,+

原帖由 skyyin 於 15-01-26 發表
我仔今年剛2歲, 現在好擔心他的語言能力, 現在的他語言能力如下: 識26個英文字母, 識講爸爸媽媽爺爺麻麻婆 ...
我個仔大你果個3個月,都未識26個英文字

大宅

我的育兒心得勳章 熱血勳章

我果個2歲都未識咁多嘢呀....

大宅

我估你平時同小朋友講野,傾向教佢字多,例如教佢A-Z,教佢物件名稱。所以佢識既野都係呢類。

我通常真係當佢普通人咁同佢講野,例如同佢講媽媽今日番工點點點....問佢鍾意食咩....同唱歌唸詩比佢聽...

我個仔兩歲多啲,會唱歌,我唱得最多嗰幾首流行曲,佢都識唱幾句...英文兒歌識唱下finger song, twinkle twinkle little star, Bingo咁, Kpop識歌名同每隻歌成日重複既字(例如少女時代MR.MR. GEE GEE GEE)...詩識背一首...識one-seven

平時句子方面,一般溝通都可以既,例如佢叫我買野「媽媽買XX」,我話無錢,佢會話「媽媽番工工賺錢錢買XX」同埋可以簡單講下佢喺學校做左啲咩食左啲咩...講下同學是非咁....

伯爵府

我個仔足三歲都未識講野, 連媽媽都未識叫.
呢D 先叫做遲呀.

民房

ivylam82 發表於 15-1-27 10:50
我估你平時同小朋友講野,傾向教佢字多,例如教佢A-Z,教佢物件名稱。所以佢識既野都係呢類。

我通常真係當佢 ...

IVYLAM82
你講得都很有道理, 可能平時我地都係教佢A-Z之類的野, 所以他就係識呢D。但他最衰係中意講單字, 例如芒果, 就只識講果, 西瓜就講瓜, 係咪有D字難發音,他講唔到呢.....健康院檢查了, 他要再檢查, 唔知點解我好擔心, 他無問題的, 他去到陌生地方又唔肯講了.....好似Hang 機甘

你仔好叻哦, 希望我仔好快好似你仔咁叻,識同人溝通囉

大宅

回覆 skyyin 的帖子

有啲字係難啲發音,要遲啲先講到的,例如我仔細個一隻都講唔到蘿白,成日都講左「吳」白....同佢講多啲,多啲唱歌,好快就講得好好。

複式洋房

回覆:仔仔的語言能力

其實唔講,聽得明,即認知冇問題,不用太擔心,可能口肌暫時未ready。

我仔26個月,識講a-z,但唸口王only ,唔識認字,都識基本單字,屋企人稱呼,但冇subject +verb+object 嘅句子,最多係媽媽食,著鞋鞋,同只識答簡單問題如要唔要,有冇,言語治療師話佢程度大概歲半,係遲緩,但其實治療師都係同佢玩同多講野,emphases D詞語,如你擔心可同佢多玩多説話

複式洋房

言語遲緩唔一定有自閉架,可能暫時言語發展慢,我仔做評估都冇自閉傾向,佢話對屋企人有依附情緒應該不會自閉,因為自閉對外界事物零感受。

我之前都好sad ,但努力,唔可以放棄,努力應該追得返,我自已都3歲幾先講野,宜家同其他人一樣,又冇口吃丫,最緊要佢進步

複式洋房

回覆:Flower052 的帖子

擔心不如去做評估吧,沙田尤德

男爵府

BK Milk勳章

skyyin 發表於 15-1-26 17:22
我仔今年剛2歲, 現在好擔心他的語言能力, 現在的他語言能力如下: 識26個英文字母, 識講爸爸媽媽爺爺麻麻婆 ...
...............你會否過份擔心?我囡2歲幾都未識晒26個英文字母啦,以前我地呢個年紀乜差都唔識啦..佢識晒26個英文字母已經唔係遲。

我只係由佢自由發展...

大宅

我女25個月,只有詞語,26個字母未識哂,冇句子,健康院要佢返去覆診語言發展。
我又唔怕佢自閉,只怕錯過了語言發展黃金期

複式洋房

言語治療評估就話2歳要識句子,所以我仔就係遲緩,但我阿媽都話宜家政府醫生小小野都去評估,小朋友梗係有D遲講野,我自已都怕錯過黃金時間,所以去治療。

其實所謂言語治療師又唔係可以完全幫到,睇下有冇經驗揾出問題,用的方式同你小朋友夾唔夾,好個D唔係超貴就要排好耐,如同你小朋友唔夾,或搵唔出佢弱點,又浪費錢同時間,就算有好治療師同夾小朋友,最後屋企都要配合,同佢多說話,多玩,因為治療師一堂一個鐘,屋企最重要。

如擔心可以去評估,但家長可以遊戲學習,同佢睇書,玩,講慢D,句子短D,政府服務好好,有經驗的,同埋叫我同小朋友玩,就話我步伐太快,佢未catch up 到我就轉第二樣,大家注意唔好太快,同不停重覆

複式洋房

回覆:skyyin 的帖子

唔緊要嫁,我個女兩歲返健康院時,都係要兩歲半再返去睇語言能力,當時我都好驚,但到兩歲半時,咩都識講。所以真係唔使驚

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我朋友個仔三歲先講嘢, 佢之前又係好擔心~

不過, 亞仔一開始講就講到唔停, 好似要追番條數咁,
我個friend講笑話而家煩到想毒唖佢
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

複式洋房

你小朋友番學未?好多小朋友一番學語言就突飛猛進架喇。如果好擔心可帶去健康院比姑娘評估下,有需要佢哋會作轉介。

男爵府

我唸主要係你選擇性教導佢專科學識,你應該咩都同佢講,唔好偏重學術,亦可俾歌佢聽,講故仔佢聽。唔好造就一個高分低能出黎,你會害左佢。

公爵府

我仔27个月都系咁上下。未识a-z, 0-9 添呀。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

我個仔係細仔 佢足兩歲先開始返學 返左學兩三個月就識講好多野 仲好識表達自己 樓主不用太擔心, 小朋友一返學 學講野速度會好快 如果要等九月開學 不如試參加下playgroup. 等佢接觸多d 人。

首頁

尾頁

跳至